Шамфъстъкът: 10 ползи за здравето

Знаете ли, че ако консумирате шам-фъстък всеки ден можете да подобрите общото си здравословно състояние и да предотвратите много заболявания като диабет и хипертония?
Шамфъстъкът: 10 ползи за здравето
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Шамфъстъкът е не са вкусен вид адки, но е и много полезен за здравето. Разбира се, всичко това се дължи на хранителните му качества. Шамфъстъкът има толкова много предимства, че може да се каже, че е полезен за всички функции на тялото.

Открийте защо трябва да консумирате шамфъстък всеки ден!

Шамфъстъкът: невероятните ползи за здравето

Въпреки, че всички ядки са много здравословни и питателни, шамфъстъкът се откроява особено заради високата си хранителна стойност и ползите за нашия организъм.

Шамфъстъкът съдържа най-много фибри и здравословни мазнини. Ядките му са богати на витамини, минерали, протеини и есенциални мастни киселини.

Родината на шамфъстъка е далечния Изток. В момента страната, която произвежда най-много шамфъстък, е Иран.

Шамфъстъкът: здравословни качества

В тази статия ще ви покажем основните здравословни качества на този вкусен вид ядки.

1. Шамфъстъкът има диуретични свойства

Шамфъстъкът: ядки

Благодарение на високото съдържание на калий, ежедневната консумация на шамфъстък подобрява елиминирането на течностите от организма.

По този начин, се намалява теглото и подуването, от което страдаме, особено на стомаха и краката. Така се оказва и благоприятен ефект при оток.

2. Шамфъстъкът подобрява сърдечносъдовата система

Ядките на шамфъстъка са отлично лечебно средство за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Благодарение на високото си съдържание на фитостероли, аргинин, ресвератрол и лутеин, шамфъстъкът:

  • Понижава високото кръвно налягане
  • Намалява холестерола
  • Грижи се за мускулите на сърцето
  • Предотвратява атеросклерозата

3. Има балансиращо действие върху нервната система

Ядките на шамфъстъка се открояват с високото си съдържание на магнезий. Този минерал е изключително важен за правилното функциониране и баланс на нервната система.

По този начин, се облекчават симптомите на тревожност, нервност, депресия, стрес и безсъние.

4. Шамфъстъкът има антиоксидантно действие

Шамфъстъкът: лице на млада жена

Ядките на шамфъстъка съдържат високи нива на антиоксиданти като витамин С, витамин Е, селен и ресвератрол.

Тези хранителни вещества предпазват организма от различни болестни състояния, причинени от свободните радикали, както на клетъчно ниво, така и от външни агенти. По този начин се предотвратява преждевременното стареене.

5. Шамфъстъкът ще ви помогне да отслабнете

Как е възможно ядките на шамфъстъка, които са богати на мазнини и калории, да ни помогнат да отслабнем?

Ако се консумират в умерени количества, ядките съдържат много хранителни вещества, богати на фибри и разтворими мазнини, които са полезни за организма. Ето защо, когато консумираме ядките на шамфъстъка се чувстваме сити и така намалява желанието да ядем вредни храни. 

6. Предпазва от диабет

Ядките на шамфъстъка са едни от най-полезните ядки за предпазване от диабет тип 2, благодарение на високото съдържание на бетакаротини, процианидини и фибри.

Това е така, защото ако консумираме редовно тези ядки, ще се намалят нивата на захарта в кръвта и ще се подобри устойчивостта към инсулин.

7. Шамфъстъкът подобрява зрението

Шамфъстъкът: подобрява зрението

Съдържанието на лутеин, рибофлавин и зеаксантин прави шамфъстъкът отлично средство за подобряване на зрението.

8. Шамфъстъкът е натурален лаксатив

Ядките на шамфъстъка са много богати на фибри. Това са хранителни вещества, които благоприятстват и регулират чревната функция.

По този начин и заедно с диета, богата на плодове и зеленчуци, шамфъстъкът е отлично средство при запек.

9. Предотвратява невродегенеративни заболявания

Рисунка на нервни клетки

Консумирането на шамфъстък е естествен и вкусен начин за предотвратяване на невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Това се дължи на мощния антиоксидант ресвератрол, който се сърържа в ядките на шамфъстъка.

10. Предпазва от анемия

Шамфъстъкът е богат на желязо, минерал, който е необходим, за да се предотврати феропенна анемия.

Въпреки това, ние ви препоръчваме да следвате разнообразна диета и да консумирате храни, богати на витамин С (цитрусови плодове, чушки и др.), за да се подобри абсорбцията на желязо.

Какво количество шамфъстък трябва да консумираме на ден?

Ядките са част от здравословната и балансирана диета. Въпреки това, трябва да ги консумираме в умерени количества, защото са много питателна храна.

По принцип се препоръчва да се консумира по една шепа ядки на ден. Обаче, по отношение на шамфъстъка, се препоръчва да се ядат около 50 ядки на ден, което съответства на 30 грама без черупките.

Също така трябва да помним, че е най-добре да консумираме ядките на шамфъстъка без сол, за да се избегне натрупването на излишен натрий в организма, което би намалило полезното действие на ядките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: Composition and potential health benefits. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x
  • Mohammadifard, N., Salehi-Abargouei, A., Salas-Salvadó, J., Guasch-Ferré, M., Humphries, K., & Sarrafzadegan, N. (2015). The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.091595
  • Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.117366

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.