10 причини да ядете шамфъстък
Шамфъстъкът представлява малка ядка растяща на ниско храстовидно дърво с научно име Pistaciaceae. В тази статия ще ви разкажем защо трябва да ядете шамфъстък.
Шамфъстъкът расте предимно в Централна Азия и Анадола, но през последните години се отглежда и в други части на света.
Днес ядката се радва на голяма популярност и може да бъде консумирана в сурово състояние или като част от сладки или солени ястия.
Съдържа големи количества хранителни вещества като:
- Витамини (E, фолиева киселина, тиамин)
- Минерали (мед, калий, магнезий, калций, желязо)
- Протеини
- Фибри
- Мастни киселини
Шамфъстъкът е лилав отвън и зелен отвътре, покрит с черупка, която се отваря по средата. Черупката лесно се отваря, въпреки че понякога е напълно затворена и трудно се счупва.
В следващите редове ще ви дадем 10 основателни причини защо трябва да ядете шамфъстък.
1. Бори се срещу диабета
Диабетът е заболяване, характеризиращо се с повишено съдържание на захар в кръвта – висока глюкоза. Шамфъстъкът е чудесно средство за борба с диабет тип 2.
Шамфъстъкът понижава нивото на глюкозата заради високото си съдържание на въглехидрати.
2. Шамфъстъкът понижава риска от сърдечно-съдови заболявания
Шамфъстъкът понижава нивото на усвояване на холестерола и мазнините в организма, предпазвайки ви от появата на сърдечно-съдови проблеми.
Калият, който съдържат тези ядки регулира кръвното налягане. А това е много полезно за сърцето.
3. Контролира теглото ви
Едно от многобройните полезни качества на шамфъстъка е способността му да контролира апетита ви и така да ви предпази от консумацията на сладки и вредни храни.
Шамфъстъкът се усвоява напълно от организма и не води до натрупването на излишни калории.
4. Съдържа фибри
Шамфъстъкът съдържа голямо количество фибри, подобряващи храносмилането и ускоряващи метаболизма. По този начин помага при запек.
5. Полезен е за здравето на очите
Много хора не знаят, че шамфъстъкът подобрява зрението и защитава очите ви от слънцето.
Това се дължи на полезните вещества, които съдържа:
- Зеаксантин
- Лутеин
- Рибофлавин
- Витамин E
- Витамин B2
6. Укрепва костите
Фосфорът, магнезият, калият, калцият и протеините в шамфъстъка укрепват костите и мускулите ви.
Това е изключително ценно за спортуващите и физически активните хора, нуждаещи се от много енергия и здраво тяло.
Вижте още: 8 натурални начина за укрепване на костите
7. Прави зъбите ви по-здрави
Заради фосфора и магнезия, които съдържа шамфъстъкът е изключително полезен за зъбите, тъй като ги укрепва и заздравява. Освен това подобрява и външния им вид.
Не е достатъчно само да миете зъбите си и да използвате вода за уста; здравето на зъбите ви зависи до голяма степен от храната, която консумирате. Някои храни са полезни за денталното здраве, в това число и шамфъстъкът.
8. Грижи се за здравето на косата
Консумацията на шамфъстък спомага защитата на пигментацията на косата ви. Съдържанието на мед в тези ядки прави косата ви блестяща и красива.
Освен това шамфъстъкът ви предпазва от косопад и стимулира растежа на косата.
Един от начините за използване на шамфъстъка е като нанесете директно маслото от тези ядки върху косата си под формата на възстановяваща овлажняваща маска.
9. Запазват младостта ви
Един от начините да запазите кожата си в добро състояние е като ядете шамфъстък. Съдържащият се в тези ядки витамин Е защитава кожата от вредните UV лъчи и процеса на стареене.
Използвайте тези ядки като част от ежедневната си грижа за кожата и я направете здрава и хидратирана!
Препоръчваме ви да прочетете и: 7 промени в живота, с които да запазите младостта
10. Подхранват и активират мозъка
Активността на мозъка се стимулира от преноса на богата на кислород кръв до този орган. А това се наблюдава при повишено ниво на хемоглобина.
Хемоглобинът се повишава при увеличена консумация на храни богати на витамин В6, съдържащ се и в шамфъстъка, което го прави перфектния избор за целта.
Рисковете при консумацията на шамфъстък
Шамфъстъкът е полезен за цялото ви тяло – от главата до петите. Тези ядки наистина са много ценни.
Но трябва да ги консумирате умерено. Колкото и да са полезни, ако прекалите с тях можете да си навредите.
Най-често ядем шамфъстъка печен и осолен. Голямото количество сол може да причини хипертония и задържане на течности. Затова е добре да ограничите количеството на ядките, които хапвате и да се опитате да си набавите шамфъстък без сол.
И разбира се трябва да сте сигурни, че не сте алергични към тези ядки, тъй като алергията бързо води до появата на симптоми като:
- Обриви
- Подуване
- Уртикария
- Респираторни проблеми
Шамфъстъкът е чудесен източник на витамини и минерали – стига да го консумирате умерено и да нямате алергия към тези ядки.