Желирани бонбони от мед и куркума: страхотно противовъзпалително средство!

Те са симпатични, те са вкусни и са супер полезни. Опитайте тези страхотни желирани бонбони от мед и куркума!
Желирани бонбони от мед и куркума: страхотно противовъзпалително средство!
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Тези желирани бонбони с мед и куркума не просто изглеждат чудесно. Полезните свойства, които съдържат, надминават кадифения им мек и деликатен вкус. 

Без съмнение това е сензационно лечебно средство. То ще ви помогне да излекувате някои проблеми, сред които:

Тази рецепта се основава на природната медицина.

Искаме да ви подтикнем да полагате ежедневно по-добри грижи за здравето си. Може да използвате за целта безбройните дарове, които ни предоставя природата.

Как могат да ви помогнат тези желирани бонбони?

желирани бонбони

В тази статия ще ви представим всички ползи, които тази рецепта ще предостави на вас и на цялото ви семейство.

Бонбони, които се грижат за здравето на сърцето

Куркуминът е съставката, която придава на куркумата характерния й цвят. Същевременно съдържа множество полезни свойства.

Едно от най-полезните сред тях е, че предпазва от сърдечни заболявания.

Също така подобрява функционирането на ендотела. Това е тъканта, която покрива вътрешната страна на кръвоносните съдове. Освен това куркуминът е мощен противовъзпалителен агент с антиоксидантна основа.

Можете също да си осигурите допълнителна доза флавоноиди. За тази цел трябва да добавите към рецептата и органичен мед.

Флавоноидите са вид антиоксиданти. Те ви помагат да понижите риска от различни сърдечни заболявания.

Страхотно натурално противовъзпалително средство

Възпалението се появява поради наличие на патогенни вещества в организма. Под патогенни вещества се подразбират вещества като бактериите, които карат имунната ви система да се защитава.

Възпалението е защитен механизъм. Всъщност то е естествена и ползотворна реакция на организма. Тя е част от лечебния процес.

Проблемите обаче започват, когато възпалението стане хронично. Например, когато ставите ви са постоянно възпалени или когато краката ви са винаги подути поради задържане на течности.

Куркуминът е молекула, която прониква в клетките ви и редуцира ефектите от възпалението.

Органичният мед действа като един от най-ефикасните натурални антибиотици.

Той е страхотен съюзник на имунната ви система. Струва си да ядете по няколко от тези желирани бонбони всяка сутрин. Те ще ви помогнат да се предпазите от вируси, бактерии и инфекции.

Облекчава болката в гърба

облекчение в гърба

На всеки се е случвало да изпита неприятна и нетърпима болка в гърба.

Освен да прекарате няколко дни в пълна почивка е нормално да прибегнете към традиционните противовъзпалителни лекарства, като например ибупрофен.

Въпреки това и куркумата, и медът също имат способността да облекчават болката.

Куркуминът е полифенол, който се използва в натуралната медицина. Използва се за подобряване качеството на живот на хората, страдащи от остеоартрит.

Консумирането на желирани бонбони от куркума и мед може значително да намали болката в гърба.

Те са изключително полезно допълнение към лечението ви, благодарение на което няма да ви се наложи да приемате твърде много лекарства. В резултат от това ще предпазите черния си дроб от прекомерно количество химикали.

Освен това децата обичат тези желирани бонбони. Ако имате формички и ги приготвите заедно, те ще се насладят с удоволствие на това лечебно средство.

Как да приготвите тези желирани бонбони

желирани бонбони с мед и куркума

Съставки

 • 1 чаша портокалов сок
 • 2 чаени лъжици куркума
 • 1/2 чаша гореща вода
 • 2 супени лъжици мед
 • 1/4 чаша натурален желатин

Начин на приготвяне

 • Смесете чашата натурален сок от портокал с двете чаени лъжици куркума.
 • След това излейте сместа в тенджера и загрейте на средна температура. Прибавете водата и меда. Разбъркайте добре с помощта на дървена лъжица. Оставете сместа да загрее.
 • После прибавете натуралния желатин. Намалете малко котлона.
 • Постепенно ще забележите как започва да се сгъстява. Тогава трябва да изсипете сместа в силиконовите формички, които сте избрали за тази рецепта.
 • След това сложете формичките в хладилника (не във фризера).

Трябва само да почакате един час, за да се насладите на вкусните желирани бонбони от куркума и мед.

Не забравяйте, че трябва да изядете тези желирани бонбони в рамките на една седмица.

Ако мислите, че няма да може да ги изядете за седмица, можете спокойно да ги замразите. Свойствата им ще бъдат идеално запазени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Akram, M., Ahmed, A., Usmanghani, K., Hannan, A., Mohiuddin, E., & Asif, M. (2010). CURCUMA LONGA AND CURCUMIN: A REVIEW ARTICLE. Romanian Journal of Biology.
 • Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition.
 • Lambert, J. E., Parnell, J. A., Han, J., Sturzenegger, T., Paul, H. A., Vogel, H. J., & Reimer, R. A. (2014). Evaluation of yellow pea fibre supplementation on weight loss and the gut microbiota: A randomized controlled trial. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-14-69

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.