Вода за уста: видове, характеристики и странични ефекти

Използването на вода за уста като допълнение към оралната хигиена носи много ползи за устата. Тук ще ви разкажем за характеристиките, различните видове и страничните ефекти на тези продукти.
Вода за уста: видове, характеристики и странични ефекти
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 09 януари, 2023

Използването на вода за уста като част от рутинната хигиена на устната кухина е често срещано при много хора. Завършването на четкането чрез изплакване с тези продукти дава усещането за чистота и свежест.

Във всеки случай трябва да знаете, че на пазара има голямо разнообразие от тези продукти. Дори вашият зъболекар може да препоръча използването на специфична вода за уста за предотвратяване или лечение на орален проблем.

Въпреки че тези продукти са безопасни, ако се използват правилно, все още съществува възможност за някои странични ефекти. Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за различните видове вода за уста тук!

Какво е вода за уста?

Водата за уста, наричана още вода за изплакване на уста, е течен разтвор, с който се прави гаргара в устата за определен период от време, за да се почистят оралните структури. Изплакването на зъбите, венците, езика и другите лигавици с този продукт спомага за поддържане на оралното здраве.

Водите за уста допринасят за устната хигиена, като насърчават елиминирането на микробите и контролират бактериалната плака. Освен това оставят след себе си свеж дъх, овлажняват оралните тъкани и намаляват дискомфорта в устата.

Съставките, използвани във водите за уста, се различават при различните търговски марки и им придават различни характеристики. Могат да бъдат открити продукти за предотвратяване на кариес, лечение на гингивит или дори избелване на зъбите.

Значението на водата за уста

Водата за уста е допълнение към устната хигиена, за да я направи по-пълноценна и ефективна. В никакъв случай не замества миенето на зъбите и почистването с конец, а по-скоро ги допълва.

Тъй като това е течност, която се движи в устата, водата за уста достига до труднодостъпни места, където косъмчетата на четката за зъби и конеца не могат да достигнат. Така, благодарение на своето действие, намалява пролиферацията на микроорганизми и образуването и натрупването на бактериална плака.

Това помага за предотвратяване на редица зъбни заболявания, в които участват орални бактерии, като кариес и гингивит. Освен това освежава дъха и може да облекчи някои случаи на халитоза.

Видове вода за уста

Повечето води за изплакване на устната кухина помагат за намаляване на микробите в устата. И предотвратяват заболявания на устната кухина. Има обаче и много видове води за уста, които се използват точно в конкретни ситуации.

Възможно е да намерите страхотно предложение и разнообразие от тези продукти на пазара, които обикновено се продават без рецепта. Познаването на разликите и характеристиките на всяка вода за уста може да бъде от голяма полза, когато търсите правилната.

Когато избирате правилната, най-добре е да се консултирате със зъболекар. За да изберете водата за уста, която най-добре отговаря на индивидуалните нужди на вашата уста. В тази статия ще разгледаме различните видове води за устна кухина и кога е препоръчително да ги използвате.

жена с вода за уста
Водите за уста не са еднакви. Има различни формули, които отговарят на различните нужди.

Обикновена вода за уста

Това е най-обикновената и често срещана вода на пазара, тъй като нейните активни съставки са подобни на тези на най-често срещаните видове пасти за зъби. Тази течност елиминира бактериите и остатъците от храна в устата, оставяйки усещане за свеж дъх.

Поради съдържанието на флуорид осигурява лека защита срещу кариес. Предлагат се в различни вкусове и някои съдържат алкохол.

Антисептична вода за уста и вода против плака

Активните съставки, съдържащи се в този вид вода, я правят много ефективна за намаляване на бактериалната плака в устата. Антисептичният хлорхексидин диглюконат често се използва, но понякога се комбинира с други съставки като феноли, повидон-йод, метални соли или етерични масла.

Това са видовете вода за уста, които са идеални за лечение на гингивит и пародонтит. Те могат да бъдат полезни и след поставяне на импланти или друга орална хирургия, тъй като намаляват риска от инфекция и насърчават заздравяването на тъканите.

В случаи на афти и язви в устата, антисептичната вода за уста може да намали дискомфорта и да ускори заздравяването.

Вода за уста с флуор

Това е вид вода, която съдържа по-висока концентрация на флуорид от тези, които обикновено се използват. Поради тази причина е в състояние да защити зъбния емайл, да предотврати кариес и дори да обърне ранните стадии на заболяването.

Тези видове флуоридни води за уста са полезни за възрастни и деца. Които са изложени на висок риск от развитие на кариес. Зъболекарите трябва да са тези, които предписват този вид вода за уста и посочват правилния начин на употреба. Професионалистът трябва също да посочи честотата и времето за употреба на продукта.

Води за уста при сухота в устата

Пациентите, страдащи от ксеростомия или сухота в устата, трябва да използват вода за уста, способна да овлажнява оралните им тъкани. В допълнение, този тип продукти намаляват усещането за сухота в устата и предотвратяват проблеми, свързани със сухота в устата, като натрупване на плака и орални инфекции.

Повечето от тези продукти съдържат минерали, флуорид и витамин Е.

Прочетете и тази статия: Макро и микродонтия: Промени в размера на зъбите

Води за уста за специфична употреба

Има води за уста, които имат специфични функции и са показани в определени ситуации:

 • Вода за уста преди операция: Вашият зъболекар може да препоръча използването на вода за уста с хексетидин или хлорхексидин преди операция, особено преди пародонтална хирургия. Тези съставки с антисептично, антибактериално и противогъбично действие намаляват риска от усложнения след операция.
 • Вода за уста за ортодонтски пациенти: Това е вид вода, която подобрява зъбната хигиена и дава допълнителна защита на пациентите, носещи скоби.
 • Вода за уста за протези: Това е вода без съдържание на алкохол, която укрепва венците и лигавиците на пациентите, носещи протези.
 • Вода за уста, подсилваща избелването на зъбите: Вашият зъболекар може да препоръча използването на вода с ниски дози изсветляващи пероксиди след лечение за избелване на зъбите. Използването на продукта от време на време ще удължи постигнатите резултати.
 • Води при чувствителност: За хора, които изпитват чувствителност на зъбите, използването на вода, съдържаща калиев нитрат, може да бъде полезно. Въпреки това не се препоръчва да я използвате повече от 2 или 3 седмици.

Характеристики на водите за уста

Водата за уста е течен разтвор, способен да отстрани остатъците от храна, микробите и бактериалната плака, натрупана в устата. Добавянето на специфични съставки позволява голямо разнообразие за лечение и решаване на специфични проблеми.

Друг характерен аспект е, че са лесни за използване. Така че могат да се използват както от възрастни, така и от деца, които умеят да ги изплюват. Въпреки това, употребата им не се препоръчва за деца под 6 години.

Също така не е препоръчително да използвате тези продукти при хора, които имат компрометирана имунна система или които са подложени на химиотерапия. Въпреки че използването е лесно, винаги е препоръчително да прочетете инструкциите на производителя.

Като цяло, освен ако зъболекарят не е посочил друго, употребат се препоръчва след миене на зъбите и почистване с конец. Изсипете от продукта в предвидената за целта капачка и я излейте в устата.

Течността се задържа в устната кухина, като се правят движения, които позволяват на течността да достигне до всички структури на устата. След около минута изплюйте и не изплаквайте отново, не яжте и не пийте поне половин час след употреба.

С тези лесни стъпки. е възможно да защитите устната кухина, да намалите бактериалната плака и да имате свеж дъх.

Препоръчваме ви и: 5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

Възможни нежелани реакции

Някои компоненти на водите за уста могат да доведат до следните нежелани реакции:

 • Дразнене на лигавицата: Това е особено случаят с видовете вода за уста, съдържащи алкохол или натриев лаурил сулфат (SLS), които могат да раздразнят лигавиците на устната кухина. Те трябва да се избягват, ако има незаздравяващи лезии или афти.
 • Петна по зъбите: Някои антисептици, съдържащи се във водите за уста, могат да оцветят зъбите и лигавиците, ако се използват за продължителен период от време. Ето защо е важно да следвате инструкциите на зъболекаря, за да избегнете този нежелан ефект, особено когато използвате вода за уста, съдържаща хлорхексидин, хексетидини или пероксиди.
 • Стомашни проблеми: Поглъщането на малки количества вода за уста може да причини киселини, колики или диария.
 • Алергии: Съставките във водите за уста могат да причинят алергични реакции при някои хора. Това причинява подуване на устните и венците, парене, обриви или затруднено дишане. В такива случаи е важно да преустановите употребата и да се консултирате с лекар за лечение на алергичното състояние. Ако има анамнеза за непоносимост към ксилитол, фломентол или SLS, трябва да се проверяват етикетите, за да се избегнат продукти, които ги съдържат.

И още

 • Сухота в устата: Въпреки че има вода за подобряване на състоянието на сухота в устата, тези, които съдържат алкохол, могат да влошат ситуацията.
 • Парене или болка при употреба: Някои хора съобщават за изтръпване, парене или болезнено усещане. При използване на води за уста, съдържащи алкохол.
 • Елиминиране на здравия орален микробиом: Честото използване на много силна антисептична вода за уста може да елиминира полезните бактерии в устата.
 • Повишен риск от рак: Някои синтетични съставки, използвани в производството на определени води за изплакване на устната кухина, са свързани с повишен риск от рак, като триклозан. Използването им трябва да бъде ограничено до ситуации, които зъболекарят счита за подходящи.
сухота в устата поради използване на вода за уста
Сухите устни и лигавиците в устата са неблагоприятни ефекти, които могат да възникнат при използване на видове вода за уста, които съдържат алкохол.

Признаци, които показват прекомерна употреба на вода за уста

Използването на вода за уста, предписана от зъболекаря, трябва да се основава на инструкциите на зъболекар. В случай на вода за уста без рецепта, се препоръчва да я ползвате един или два пъти на ден.

Въпреки това има хора, които харесват усещането за чиста уста и свеж дъх. Което осигуряват тези продукти и ги използват повече от няколко пъти на ден. Прекомерната употреба на вода за уста може да доведе до различни странични ефекти:

 • Кървене на венците при използване на вода за уста
 • Персистиращи афтозни язви
 • Суха уста
 • Болка или чувствителност в устата след употреба на продукта или при миене на зъбите
 • Петна по зъбите

Съюзник в грижата за устата, когато се използва отговорно

Водата за уста е чудесен съюзник, когато става дума за грижа за оралното здраве. Тя е допълнение към миенето и почистването с конец за зъби, което помага да се достигнат места, до които косъмчетата и конецът не могат да достигнат.

Въпреки това трябва да се използва отговорно. Консултацията с вашия зъболекар за най-добрия продукт за нуждите на вашата собствена уста и използването му, следвайки препоръките на професионалиста, ще ви помогнат да предотвратите усложнения и ще гарантират, че ще извлечете максимума от този продукт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
 • Leyva Bahena, S., Badillo Alvíter, G., Reyes Ríos, R., & Campos Hernández, E. (2016). Efectividad antimicrobiana de cuatro enjuagues bucales. Tlamati Sabiduría.
 • Alemán, L. F. J., Guerrero, J. C. H., Farfán, M. D. J., & Salgado, A. L. (2011). Determinación a corto plazo de la efectividad y sustentabilidad de tres enjuagues bucales comerciales ante la halitosis. Revista odontológica mexicana15(4), 219-223.
 • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Feldmuth Gonzales, H. J. (2021). Actividad antibacteriana del aceite esencial de eucaliptus globulus en comparación con gluconato de clorhexidina al 0.12% en la inhibición de porphyromona gingivalis in vitro.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • Roncal-Espinoza, R. J., & Tay-Chu-Jon, L. Y. (2018). Aclaramiento dental con enjuagues de libre venta que contienen peróxido de hidrógeno. International journal of odontostomatology12(2), 121-124.
 • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
 • López, M. D. L. C. T., Álvarez, M. D., & Morales, A. A. (2017). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en; la estomatología. Gaceta Médica Espirituana11(1), 8.
 • Shrestha, P., Zhang, Y., Chen, W. J., & Wong, T. Y. (2020). Triclosan: antimicrobial mechanisms, antibiotics interactions, clinical applications, and human health. Journal of Environmental Science and Health, Part C38(3), 245-268.
 • Sánchez-Bernal, J., Conejero, C., & Conejero, R. (2020). Aftosis oral recidivante. Actas Dermo-Sifiliográficas111(6), 471-480.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.