Почистете правилно езика си: съвети и трикове

Правилното почистване на езика ви позволява да имате здрава и функционална уста. Разберете как да го направите по правилния начин.
Почистете правилно езика си: съвети и трикове

Последна актуализация: 31 август, 2022

Грижата за хигиената на зъбите е нещо, което повечето от нас са изградили за себе си. Но правилното почистване на езика също трябва да бъде част от тази рутина, а не всеки знае как да почисти езика си добре.

Забравянето на езика по време на почистването на устната кухина е доста често срещано явление. И както ще ви покажем в тази статия, пренебрегването на този орган води до проблеми със здравето и правилното функциониране на устата.

Осъзнаването на важността на почистването на езика и знанието как да го правите правилно ще ви помогне да не забравяте този аспект на устната хигиена. Ще видите, че е доста просто и ще ви донесе много ползи. Продължете да четете, а ние ще ви разкажем всичко по темата

Важността на правилното почистване на езика

Езикът е подвижен орган, закрепен към основата на устата и съставен от редица мускулни групи, покрити със слизеста тъкан. Той играе основна роля в устната кухина. Участва в дъвкането, образуването на болус, преглъщането, оралната хидратация, говора и усещането за вкус.

Езикът има нервни окончания и голямо оросяване, затова ни боли и кърви много, ако е наранен. Нормалният му вид е розов, влажен и подвижен.

В допълнение, горната му част е покрита с папили, които придават на повърхността му характерен кадифен вид. Някои от тези структури участват във вкусовото възприятие. Други осъществяват допир, имат лимфни функции или произвеждат слюнка.

Правилното почистване на езика е важно, за да поддържате този орган здрав и нормално функциониращ. В противен случай бактериите в устата биха се размножили и остатъците от храна ще се натрупат по повърхността й.

Езикът без подходяща хигиена предразполага към появата на редица проблема:

 • Халитоза или лош дъх
 • Промени в усещането за вкус
 • Промени в нормалната флора на устата с развитие на микоза
 • Външният му вид се променя от натрупването на мръсотия. Езикът изглежда бял или черен и повърхността му става по-гладка.
 • Благоприятства установяването на патогенни бактерии, които причиняват кариес, гингивит, пародонтоза и други инфекции.

Отделянето на няколко минути на ден за почистване на езика ви ще предотврати тези проблеми. Добре поддържаният език ще може да продължи да изпълнява функциите си.

Освен това няма да чувствате лош дъх, промени във вкуса и да имате проблеми с дъвкането, преглъщането или говоренето. Следователно си струва времето, което отделяте за почистването му. Продължете да четете и ние ще ви кажем как да го направите.

Как да почистите правилно езика си?

Правилното почистване на езика всеки ден ще ви позволи да поддържате този орган здрав. Ето някои съвети и трикове, които да имате предвид, когато почиствате тази част от устата си.

1. Включете хигиената на езика в рутината си за миене на зъби

Първото нещо, което трябва да направите, за да почистите правилно езика си, е да включите хигиената на езика в рутинната си дентална хигиена. Ако го направите част от рутинното си миене на зъбите, има по-малък шанс да забравите или отложите почистването.

Всеки ден, след хранене, трябва да миете зъбите и венците си поне 2 минути. За да направите това, ще използвате четка с мек косъм и паста за зъби, съдържаща флуорид.

Освен това трябва да завършите хигиената с помощта на конец за зъби. Това премахва микробите и остатъците от храна, които се натрупват между зъбите и до които четкането не може да достигне.

Осигуряването на подходяща хигиена на зъбите предотвратява остатъците и бактериите, които по-късно биха могли да се отложат върху езика. Започването с хигиената на зъбите е първата стъпка, преди да преминете към почистването на езика.

Двама души си мият зъбите.
Миенето не е само за зъбите. Не забравяйте и езика си.

2. Почистване на езика

За да почистите правилно езика, ви трябва стъргалка за език или уред за почистване на език. Това е инструмент, предназначен за отстраняване на бактерии и остатъци от повърхността на органа.

Но ако нямате стъргалка за език, пак можете да почистите езика си. Използването на косъмчетата на четката или гърба на четката за зъби може да компенсира липсата на скрепер и да ви помогне.

За да почистите езика си, трябва да правите леки движения от най-отдалечената задна част напред, докато стигнете до върха. Процесът трябва да се повтори няколко пъти, като страните на органа също трябва да бъдат почистени. При всяко движение напред е препоръчително да изплакнете устата с вода, за да отстраните остатъците.

Някои хора често имат проблеми с почистването на езика си поради рефлекса за повръщане, генериран от поставянето на скрепера толкова назад. Дълбокото вдишване преди започване помага. Освен това, когато тялото свикне с навика, дискомфортът ще намалее.

Както споменахме, скреперът за език е най-добрият инструмент за правилно почистване на езика. Ако обаче нямате такъв, има и други начини да осигурите хигиената на тази част от устата.

Стъргалка за език

Това е малък, назъбен инструмент, предназначен да почиства правилно езика. Състои се от извита, U-образна или Y-образна лента, която остъргва повърхността на езика. Предлагат се в различни размери и от различни материали.

Използва се много лесно. Както подсказва името, езикът трябва да се почиства внимателно.

За целта се правят движения отзад напред, тоест от най-дълбоката част на езика до върха. Ъгълът трябва да варира, за да достигне всички области на органа.

Това действие се повтаря няколко пъти, за да се гарантира, че целият език е почистен. С всяко преминаване скреперът премахва бактериите, остатъците от храна и мъртвите клетки, хванати в неравностите на гърба на езика.

След всяко движение напред е добре да изплакнете скрепера и устата си с вода. Когато приключите, почистващият инструмент трябва да се измие, за да се поддържа хигиеничен и в добро състояние до следващата му употреба.

Четки за език

Четките за език също са инструменти, създадени специално за почистване на езика. Те се различават от скреперите по това, че имат влакна, които действат като четка или метла.

Когато я прокарате по езика си, той премахва остатъците и натрупаните бактерии. Усещането, което предизвиква у човека, е по-малко интензивно от това на скрепера, така че е по-подходящо за хора с висока чувствителност на езика.

Класическа четка за зъби

Четката за зъби е инструмент, предназначен за почистване на зъбни повърхности, които са твърди. Следователно, това не е най-доброто средство за дезинфекция на езика, който е мек орган.

Всъщност, когато изследователите ги сравняват със скрепери за език, те откриват, че те не са толкова ефективни, колкото последните, за премахване на замърсявания, натрупани по езика.

Ако нямате друга алтернатива за почистване на езика, може да използвате традиционна четка за зъби. За предпочитане е да правите това с този по-малко ефективен инструмент, отколкото да не почиствате езика си изобщо.

Трябва да се избере четка за зъби с мек косъм и да се запази изключително за почистване на езика. Следователно ще бъде различна от четката, използвана за зъбите.

Четка за зъби с почистващ инструмент за език, вграден в главата на четката

Някои модерни четки за зъби имат изстъргана повърхност на гърба на главата на четката за почистване на езика. Но ефективността на този аксесоар е доста ограничена.

Главата на четката за зъби с уред за почистване на езика е полезна само за хигиена на върха на езика. Ако върхът на инструмента е поставен в задната част на устата, това обикновено причинява гадене.

3. Използвайте вода за уста

За да завършите правилно процеса на почистване на езика, препоръчително е да използвате вода за уста. Изплакнете енергично за няколко минути с тези течности, за да отстраните всички остатъци, останали по езика.

Не забравяйте да изплюете продукта, когато приключите, тъй като не е предназначен за поглъщане.

Водите за уста съдържат различни компоненти, които предпазват устата от бактериална плака и осигуряват свеж дъх. Има такива с флуорид, антисептици или естествени съставки, способни да държат микробите под контрол. Вашият зъболекар ще може да ви каже коя е подходяща за вас.

Жена с вода за уста.
Водите за уста допълват миенето на езика и освежават дъха ви.

4. Почиствайте редовно и правилно езика си

За да почистите правилно езика, е необходимо не само да го правите добре, но е важно да го превърнете в чест навик. Както казахме, включването на хигиената на езика в рутинното миене на зъбите ще ви позволи да го правите няколко пъти, всеки ден.

Важно е да почиствате езика поне два пъти на ден. Много е важно да го правите преди лягане, защото през нощта отделяме по-малко слюнка. По този начин можем да прекараме нощта с чиста уста и да имаме по-голям контрол върху вредните бактерии.

Това предотвратява натрупването на бактерии, образуването на белезникава плака и лош дъх. Изпитването на комфорта от чистия език обикновено е достатъчна мотивация да продължите да се грижите за тази област.

Как да разберете дали езикът е чист?

В края на рутинното почистване на устната кухина е препоръчително да изплезите езика си пред огледалото и да го наблюдавате. Наблюдаването на повърхността ви позволява да проверите дали почистването е извършено правилно.

След правилното почистване на езика повърхността му изглежда розова. От друга страна, ако се наблюдават бели или жълтеникави участъци, това е защото не е напълно почистен.

През повечето време, когато езикът изглежда белезникав, това се дължи на наличието на бактерии, натрупани по повърхността му. Но друг път може да е проява на орални заболявания, като орална кандидоза, лишеи или левкоплакия, например.

Ако след многократно четкане езикът възвърне обичайния си розов цвят, няма причина за безпокойство. Въпреки това, ако белезникавият цвят се запази, е необходимо да се консултирате със зъболекар, за да прецени ситуацията.

Кога да посетя зъболекар?

За нормалното функциониране на езика е важно да се грижим за неговата хигиена. Но също така е необходимо да се грижите правилно за него, като посещавате редовно зъболекар.

По време на рутинните посещения зъболекарят наблюдава външния вид на езика и оценява неговата подвижност. По този начин ще може да диагностицира рано всеки проблем, което може да се появи.

Също така е важно да обърнете внимание на външния вид на езика. Както казахме, наблюдението на този орган, когато приключите с почистването му, ви позволява да откриете всякакви необичайни промени.

Важно е да посетите зъболекар или лекар, ако забележите нещо от следното:

 • Болка
 • Тежки изгаряния
 • Червени петна или петна
 • По-гладки зони на езика
 • Грапав език
 • Рани, които не заздравяват след няколко дни
 • Повърхност с жълто или черно оцветяване
 • Бели петна, които не изчезват с почистване
 • Рани или подутини, които не изчезват след няколко седмици

Чист и здрав език

Правилното почистване на езика е доста просто и полезно. Да имате здрав език е от съществено значение за редовни задачи като хранене, говорене и вкусване.

Може да отнеме известно време, докато придобиете навик да включвате езика си в устната си хигиена. Но малко по малко ще привикнете и ще се радвате на още по-добра устна хигиена!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
 • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
 • Gallego, A. P. (2022). La patología lingual. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(5), 256-260.
 • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
 • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
 • Jiménez, A. I. V., & Bolaños, F. J. (2016). Lengua vellosa negra. Reporte de caso clínico. Odovtos-International Journal of Dental Sciences18(1), 29-33.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
 • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
 • Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene1(3), 151-158.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.