5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

16.01.2019

Устата е единственият орган в тялото ви, който не се пречиства по естествен път. Това я прави идеално място за бактерии. Дори да не ви се вярва, в този момент около 600 вида бактерии дебнат „в засада” в устата ви, а много от тях са прилепени към повърхността на зъбите.

Научете 5 начина трайно да отстраните плака от зъбите.

1. Четка за зъби

Първата линия на защита срещу плаката е, разбира се, четката ви за зъби.

За да се предотврати натрупването на плака, ще трябва да си миете зъбите най-малко два пъти на ден в продължение на 2 минути с флуоридна паста за зъби и мека четка, като се обръща специално внимание на повърхността на зъбите и езика.

Вижте и: Защо тибетските монаси имат здрави, бели зъби

Влакната на четката ви за зъби трябва да бъдат къси и прави, но не трябва да прилагате твърде голям натиск, когато ги миете.
почиствайте старателно зъбите с четка сутрин и вечер
Когато сте готови, изплакнете четката за зъби, изтръскайте и я оставете да изсъхне.

Според Хауърд Сесеман, президент на Американската академия за козметична ортодонтия е без значение дали използвате обикновена или електрическа четка за зъби, стига да прилагате подходящи техники на миене на зъбите.

2. Конец за зъби

Конецът за зъби е друг фантастичен начин за отстраняване на плака. Плаката има тенденция да се „крие” между зъбите и не може да бъде отстранена дори и с най-добрата четка. Ето тук конците за зъби влизат в употреба.

Експертите препоръчват да използвате конец за зъби поне веднъж на ден. Използвайте конец с дължина около 45 см, увит около показалците ви, за да почистите зъбите от всички страни.

3. Вода за уста

водата за уста е алтернативен начин за почистване на зъбите

Има още една важна стъпка в ежедневната борба срещу плаката: антибактериалната вода за уста. След като измиете вашите зъби и ги почистите с конец, препоръчваме да си дезинфекцирате устата с антибактериална вода.

Някои марки вода за уста съдържат минерали против плака, като например флуорид, хлорхексидин глюконат, цинков цитрат и триклозан, но водите за уста, които са с рецепта са много по-силни.

Все пак имайте предвид, че много от тях имат високо съдържание на алкохол, така че ако имате деца, най-добре е да купувате напълно натурална вода за уста.

Потърсете продукти с ментово масло, масло от чаено дърво, или екстракт от семена на грейпфрут.

4. Подходяща диета за отстраняване на плаката от зъбите

Неоспорим факт е, че някои храни и напитки са вредни за здравето, като например газираните безалкохолни напитки, шоколадът и сладките. Всеки знае, че тялото ви ще започне да страда, ако прекалите с тях. От друга страна, някои храни са полезни за здравето, но вредни за зъбите.

Вижте и: Как да избелите зъбите си със 100% натурална съставка

Тъмните плодове увеличават плаката и оцветяват зъбите, защото съдържат много захар и киселини, въпреки че плодовата захар е много по-безвредна от рафинираната.

От друга страна, зеленчуците са полезни за цялото тяло. Те съдържат малко захар и киселини, поради което не оцветяват вашите зъби и не водят до натрупване на плака. Ако зеленчуците са твърди ще дъвчете повече, при което зъбите се почистват по естествен начин и се отделя слюнка, която ви защитава от плака.

5. Посещавайте стоматолог два пъти годишно

За да допълните ползите от миенето на вашите зъби, ползването на зъбни конци и на вода за уста, препоръчваме ви да посещавате вашия стоматолог два пъти в годината.

Освен почистването стоматологът ще открие проблемните ви зони и рискът от гингивит, кариеси и болести на венците ще намалее.

Ако имате проблеми с плаката, вашият стоматолог може да постави силант на дъвкателната ви повърхност.