5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

5 начина трайно да отстраним плака от зъбите

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Устата е единственият орган в тялото ви, който не се пречиства по естествен път. Това я прави идеално място за бактерии. Дори да не ви се вярва, в този момент около 600 вида бактерии дебнат „в засада” в устата ви, а много от тях са прилепени към повърхността на зъбите.

Научете 5 начина трайно да отстраните плака от зъбите.

1. Четка за зъби

Първата линия на защита срещу плаката е, разбира се, четката ви за зъби.

За да се предотврати натрупването на плака, ще трябва да си миете зъбите най-малко два пъти на ден в продължение на 2 минути с флуоридна паста за зъби и мека четка, като се обръща специално внимание на повърхността на зъбите и езика.

Влакната на четката ви за зъби трябва да бъдат къси и прави, но не трябва да прилагате твърде голям натиск, когато ги миете.

почиствайте старателно зъбите с четка сутрин и вечер


Когато сте готови, изплакнете четката за зъби, изтръскайте и я оставете да изсъхне.

Според Хауърд Сесеман, президент на Американската академия за козметична ортодонтия е без значение дали използвате обикновена или електрическа четка за зъби, стига да прилагате подходящи техники на миене на зъбите.

2. Конец за зъби

Конецът за зъби е друг фантастичен начин за отстраняване на плака. Плаката има тенденция да се „крие” между зъбите и не може да бъде отстранена дори и с най-добрата четка. Ето тук конците за зъби влизат в употреба.

Експертите препоръчват да използвате конец за зъби поне веднъж на ден. Използвайте конец с дължина около 45 см, увит около показалците ви, за да почистите зъбите от всички страни.

3. Вода за уста

водата за уста е алтернативен начин за почистване на зъбите

Има още една важна стъпка в ежедневната борба срещу плаката: антибактериалната вода за уста. След като измиете вашите зъби и ги почистите с конец, препоръчваме да си дезинфекцирате устата с антибактериална вода.

Някои марки вода за уста съдържат минерали против плака, като например флуорид, хлорхексидин глюконат, цинков цитрат и триклозан, но водите за уста, които са с рецепта са много по-силни.

Все пак имайте предвид, че много от тях имат високо съдържание на алкохол, така че ако имате деца, най-добре е да купувате напълно натурална вода за уста.

Потърсете продукти с ментово масло, масло от чаено дърво, или екстракт от семена на грейпфрут.

4. Подходяща диета за отстраняване на плаката от зъбите

Неоспорим факт е, че някои храни и напитки са вредни за здравето, като например газираните безалкохолни напитки, шоколадът и сладките. Всеки знае, че тялото ви ще започне да страда, ако прекалите с тях. От друга страна, някои храни са полезни за здравето, но вредни за зъбите.

Тъмните плодове увеличават плаката и оцветяват зъбите, защото съдържат много захар и киселини, въпреки че плодовата захар е много по-безвредна от рафинираната.

От друга страна, зеленчуците са полезни за цялото тяло. Те съдържат малко захар и киселини, поради което не оцветяват вашите зъби и не водят до натрупване на плака. Ако зеленчуците са твърди ще дъвчете повече, при което зъбите се почистват по естествен начин и се отделя слюнка, която ви защитава от плака.

5. Посещавайте стоматолог два пъти годишно

За да допълните ползите от миенето на вашите зъби, ползването на зъбни конци и на вода за уста, препоръчваме ви да посещавате вашия стоматолог два пъти в годината.

Освен почистването стоматологът ще открие проблемните ви зони и рискът от гингивит, кариеси и болести на венците ще намалее.

Ако имате проблеми с плаката, вашият стоматолог може да постави силант на дъвкателната ви повърхност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dental, R. (2016). Higiene bucodental. FARMACIA COMUNITARIA Farmacia.
  • Montes, M. (2010). Placa Bacteriana. Servicio de Odontología.
  • Mattos M, & Melgar R. (2014). Riesgo de caries dental. Rev. Estomatológica Herediana. https://www.redalyc.org/pdf/4215/421539381005.pdf
  • Loscos, F. G., Agulló, M. J. A., Sanchis, M. V. C., & Cabenell, P. I. (2005). Sistemática de la higiene bucodental: el cepillado dental manual. Periodoncia Y Osteointegración. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4558439
  • MedlinePlus: “Sobredosis de Aceite de Menta” (2020). https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002685.htm
  • Geraldyng Chaparro, Rocío Rodríguez, Alejandra Solano, Tatiana Pérez, Diana Yecedt Parra & Mónica Pachón. Medición de la concentración alcohólica en aliento por medio del alcoholsensor posterior al uso de enjuagues bucales con y sin alcohol. Journal odont col [Internet]. 16dic.2016 [citado 29feb.2020];9(18):8-1. Available from: http://168.197.71.227/index.php/joc/article/view/341
  • Salazar, C. R., & Gudiño, M. P. de. (1970, January 1). Factores precipitantes en el desarrollo de recesión Gingival. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5528021
  • Mamani, A. y Milagros, E. (1970, 1 de enero). Efectividad de masticar manzana Royal Gala en comparación con la manzana Israel para la separación de la placa bacteriana en niños de 7 a 8 años de edad de la Institución Educativa “Enrique Paillardelle” de Tacna en el año 2015. Recuperado de http: // repositorio .unjbg.edu.pe / handle / UNJBG / 2258

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.