Всичко, което трябва да знаете за зъбната бактериална плака

Да бъдем внимателни и да контролираме зъбната плака е начин да се грижим за оралното си здраве. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете по темата.
Всичко, което трябва да знаете за зъбната бактериална плака
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 18 ноември, 2022

Произходът на много орални проблеми е това, което е известно като зъбна бактериална плака. Това е лепкавият филм, който прилепва към зъбните повърхности и който се опитваме да премахнем с оралната хигиена.

Зъбната плака се състои от бактерии и захари и се образува постоянно. Ето защо трябва да се премахва отново и отново, по няколко пъти на ден, всеки ден.

Ако пренебрегнем това, плаката се превръща в заплаха за оралното здраве. Кариес, пародонтоза, лош дъх и зъби, които изглеждат мръсни и на петна са някои от възможните последствия.

Ако знаете как се образува зъбната плака, ще можете да я контролирате и да предотвратите проблемите, които причинява. Ще ви разкажем по-подробно за този процес, който протича в устата.

Какво представлява зъбната бактериална плака?

Както вече споменахме, зъбната бактериална плака е вискозен филм, който се образува върху зъбите всеки ден. Резултат е от комбинацията на микроорганизми в устата със слюнка и хранителни остатъци.

Учените предпочитат да я наричат “биофилм”, тъй като всъщност това е съвкупност от различни живи микроорганизми, заобиколени от слой лепкави полимери, които образуват сложна екологична единица. Този лепкав слой позволява на микробите да се прикрепват към повърхностите на устата и да образуват процъфтяващи микроколонии.

Устната кухина е колонизирана от множество различни микроорганизми, които са част от флората на стомашно-чревния тракт. Тези микроби, присъстващи в устата, обикновено са в равновесие. Но когато някои щамове се развият в излишък, възникват проблеми.

Някои бактерии са аеробни, т.е. развиват се в присъствието на въздух; други, напротив, са анаеробни. Могат да бъдат разграничени и според начина, по който реагират на грам-положително и грам-отрицателно оцветяване. Болестите, които могат да предизвикат, зависят от тези характеристики.

Зъбната бактериална плака се образува постоянно, през нощта по време на сън и през деня след хранене и пиене. Най-често се среща по зъбните повърхности, по линията на венците и по езика.

Зъбната бактериална плака е прозрачна или матово жълтеникаво-бяла. Когато се образува, консистенцията й е мека, но ако не се отстрани, с течение на времето се калцира, което води до това, което е известно като зъбен камък.

Човек с бактериална плака.
Зъбният камък е еволюцията на плаката, която се втвърдява и придобива по-тъмен цвят.

Видове зъбни бактериални плаки

Зъбната бактериална плака се състои от множество микроорганизми от различни видове. В зависимост от вида на бактериите, които преобладават, ще има различни последствия, които този филм може да причини върху зъбите или венците.

По този начин можем да различим следните видове плаки според микробите:

 • Кариогенна: Образува се главно от бактериите, които причиняват кариес. Тези микроорганизми метаболизират хранителните захари и произвеждат млечна киселина, способна да разрушава твърдите тъкани на зъбите. Streptococcus mutans е най-известният агент в този тип плаки.
 • Пародонтопатогенна: В този случай доминиращите бактерии са способни да причинят гингивит и пародонтално заболяване. Тези микроби, когато метаболизират захарите, образуват основни вещества, които атакуват пародонта, причинявайки неговото възпаление и разрушаване.
 • Безвредна: Има много малко бактерии, така че се счита, че не може да увреди зъбите и пародонта.

Друга класификация на зъбната бактериална плака е според мястото в устата, където се натрупва. Можем да различим следните видове:

 • Супрагингивална: Това е бактериалната плака, която се натрупва над венците, върху зъбите. Може да се състои както от кариесогенни, така и от пародонтопатогенни бактерии, въпреки че първите обикновено са по-чести.
 • Подвенечна: В този случай плаката е разположена под венците, вътре в гингивалния сулкус и в пародонталните джобове. Обикновено се състои от пародонтопатогенни бактерии.

Как се образува зъбната бактериална плака?

Устата съдържа много видове микроби, които се поддържат в баланс и образуват истинска орална екосистема. Комбинацията от тези микроорганизми с характеристиките на устата води до образуването на зъбната бактериална плака.

Процесът започва с отлагане на слюнчени протеини и кревикуларна течност върху зъбните повърхности. Този първи безклетъчен филм съдържа карбоксили и сулфати, които увеличават отрицателния заряд на емайла.

Микроорганизмите, живеещи в устната кухина, се доближават до този слой и след това се придържат към него. Микробите колонизират протеиновия филм и започват да се развиват първите бактериални колонии.

Тези бактериални колонии продължават да растат чрез агрегиране и ко-агрегиране на повече микроби и техните метаболитни продукти. Ако образуваната бактериална плака не се отстрани, този процес на пролиферация и натрупване продължава. Сложността на флората се увеличава и неорганичните соли също започват да се отлагат, превръщайки плаката в зъбен камък.

Следователно процесът на образуване на зъбна бактериална плака може да се счита за нормален механизъм в устната кухина. Проблемът възниква, когато този филм не се отстранява често и бактериалната пролиферация се увеличава. Също така, когато други външни фактори, като сладка диета, благоприятстват развитието на патогенни микроби.

Диагноза

Когато зъбната бактериална плака е нова, външният й вид е безцветен и трудно се вижда с невъоръжено око. Но ако не се отстрани, с течение на времето придобива по-голяма дебелина и по-тъмен цвят, което я прави лесно откриваема.

В денталната клиника зъболекарят ще използва малко огледало и изследовател или сонда, за да наблюдава и открива бактериална плака в устата. Сондата има фин връх, който позволява на зъболекаря да разтърка зъбните повърхности и да премахне натрупания филм.

В допълнение, за по-добро наблюдение на бактериалната плака, има химически продукти, които я оцветяват, което позволява да се види в цвят, което я прави по-лесна за откриване. Използват се проявителите на бактериална плака.

Тези продукти позволяват на пациента ясно да наблюдава местата, където се натрупват най-много бактерии. По този начин може да се наблегне повече на почистването на мястото. Освен това помага на зъболекарите да разграничат старата от новата плака.

Средствата за разкриване на плака се предлагат под формата на таблетки за смучене или като течности за изплакване. Те са лесни за използване и след като се открие плаката, петното се отстранява с правилно миене на зъбите.

С получената информация зъболекарят може да направи индекс на плаките на пациента. Това позволява изясняване на условията за орална чистота и всички свързани рискове, като по този начин насочва бъдещите превантивни и терапевтични мерки, които да се използват.

Лечение

Зъбната бактериална плака, която се натрупва върху зъбите и венците и която не се отстранява с подходяща хигиена, може да доведе до различни проблеми в устата. Кариес, гингивит, пародонтоза, орални инфекции и лош дъх са най-често срещаните.

Следователно, за да предотвратите тези проблеми и да контролирате образуването на този потенциално вреден филм, е необходимо да го премахвате редовно. Лечението срещу бактериалната плака е устната хигиена.

Тя се извършва от пациента у дома, с правилно миене на зъбите, почистване с конец и изплакване на устата. Професионалното почистване също е подходящо. Зъболекарят може да достигне до всички области на устата и да премахне всички следи от плака, които лицето не успява да премахне.

Почистващи процедури са необходими и в случаите, когато плаката е калцирана и се е превърнала в зъбен камък. Зъбният камък не може да се отстрани с четкане. Зъболекарят, в зависимост от тежестта на случая, ще отстрани тези твърди отлагания с най-подходящата техника.

Как да се предпазим от бактериална плака по зъбите

За да предотвратите превръщането на зъбната бактериална плака в здравословен проблем, важно е да я държите под контрол. Ето как можете да намалите образуването й и да предотвратите натрупването й.

Подходяща орална хигиена

Най-добрият начин да предотвратите натрупването на зъбна плака е да я премахвате всеки ден. Влакната на четката за зъби са в състояние да преместят и почистят филма, полепнал върху зъбите. Затова е препоръчително да си миете зъбите след всяко хранене.

Четкането трябва да достигне венците и всички зъбни повърхности на всички елементи, присъстващи в устата. И трябва да продължи поне 2 минути.

Освен това е необходимо да дезинфекцирате езика. Скрепер за език ще ви бъде от голяма полза, за да го предпазите от остатъци.

Използването на конец за зъби също е много важно. Конецът премахва зъбната бактериална плака от интерпроксималната област, където четката не може да достигне. Интерденталните четки и иригатори са допълнителни аксесоари, които могат да улеснят почистването на тези зони.

Пастите за зъби с флуор са отлично допълнение към грижата за устната кухина. Този минерал помага за предотвратяване на кариеси и предотвратява растежа на вредни бактерии.

Водите за уста са друг начин за поддържане на оралните бактерии под контрол.Те ви позволяват да достигнете до области на устата, където други методи не могат.

Водите за изплакване на устата могат да бъдат съставени от различни активни съставки, които намаляват размножаването на микробите. Хлорхексидин (CHX), пробиотици, билки и етерични масла са част от тях. Зъболекарят ще може да препоръча най-добрия вариант за всеки отделен случай.

Жена изплаква устата си.
Водата за уста с подходящ продукт може да допълни миенето и почистването с конец за намаляване на плаката.

Следете диетата си

В допълнение към правилната устна хигиена, грижата за храната, която ядем, ни помага да контролираме микробите в устата. Хранете се здравословно и избягвайте храни, които са богати на захар, ултра-преработени храни и прости въглехидрати, особено тези с лепкава консистенция.

Избягвайте сладкиши, готови сладки и безалкохолни напитки, за да намалите размножаването на бактерии. Тъй като те нямат хранителни вещества, които лесно се метаболизират, ще бъде по-трудно да ги премахнете.

Използването на дъвка без захар или дъвка с ксилитол е добър начин за стимулиране на производството на слюнка. Това повишава самопочистването на устата, намалявайки бактериалната плака, която се натрупва през целия ден.

Според Американската дентална асоциация (ADA) дъвкането на дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене помага за предотвратяване на кариес.

Посещавайте редовно зъболекаря

Посещението при зъболекар на всеки шест месеца или поне веднъж годишно е друг начин да контролирате зъбната плака в устата си. Професионалистът ще може да открие всички възникнали проблеми и да ги лекува навреме.

Освен това, както вече ви казахме, зъболекарят ще почисти основно устната ви кухина. Той може да достигне до всички труднодостъпни места и да премахне образувалия се и натрупан зъбен камък.

Обърнете внимание на зъбната бактериална плака

Образуването на зъбна бактериална плака е нещо, което се случва в устата на всеки. Различни щамове микроби полепват по зъбите всеки ден и нощ, образувайки този лепкав слой.

Оралното здраве зависи от това как се справяме с този процес. Ако не се намесим и оставим да се натрупа, плаката се превръща в зъбен камък и увеличава риска от кариес, пиорея и лош дъх.

Докато с внимателно миене на зъбите, почистване с конец, вода за уста, здравословна диета и посещения при зъболекар два пъти годишно е възможно да контролираме здравето си. Като обръщате внимание и се грижите за зъбната бактериална плака съзнателно, е възможно да намалите развитието й и да поддържате оралното си здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bermúdez, L. S., & Díaz, M. E. G. (2016). La biopelícula: una nueva concepción de la placa dentobacteriana. Medicentro20(3), 167-175.
 • Astorga, B., Barraza, C., Casals, J. M., Cisterna, M. J., Mena, D., Morales, F., … & Moncada, G. (2015). Avances en el estudio de la diversidad bacteriana oral asociada a caries dental mediante el estudio genómico. International journal of odontostomatology9(3), 349-356.
 • Avila Torres, V. S. (2012). Relación de placa bacteriana supragingival y subgingival a caries dental y enfermedad periodontal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Barbosa Valencia, K. G., Hernández Hernández, J. M., & Hormiga Montañez, L. J. (2020). Índices de placa dentobacteriana: revisión sistemática.
 • Chaple Gil, A. M., & Gispert Abreu, E. D. L. Á. (2019). “Amar” el índice de O’Leary. Revista Cubana de Estomatología56(4).
 • Poyato Ferrera, M. M., Segura Egea, J. J., Ríos-Santos, J. V., & Bullon, P. (2001). La placa bacteriana: Conceptos básicos para el higienista bucodental. Periodoncia, 11 (2), 149-164.
 • Jaramillo Abril, L. E. (2015). Comparación entre las técnicas de motivación de higiene oral en adolescentes con y sin el uso de reveladores de placa en el domicilio (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2015).
 • Tigselema Mena, S. E. (2020). Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Arias Mendoza, G. A. (2019). Eficiencia de colutorios, aceites esénciales vs Cetilpiridino, en el control de placa bacteriana. Clínica de periodoncia UCSG B-2017.
 • Ramírez-Fernández, D. M., Utrera, M. B. R., & Hernández, F. E. H. (2019). Clorhexidina en barniz como complemento al esquema de prevención de formación de placa dentobacteriana. Espacio I+ D, Innovación más desarrollo8(19).
 • Harris, N. O., & Cunningham-Ford, M. A. Racionalidad, lineamientos y procedimientos para la prevención de las enfermedades por placa. Odontología preventiva primaria, 471.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.