Сухота в устата по време на бременност: причини и лечение

Страдането от сухота в устата по време на бременност е доста често срещано явление. Открийте причините за това състояние и какво можете да направите, за да го овладеете.
Сухота в устата по време на бременност: причини и лечение
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Бременността води до много промени в тялото на жената. Сухотата в устата по време на бременност е доста често срещано явление, което не се споменава често. Често е следствие от хормонални промени и повишена нужда от вода за правилното развитие на бебето.

Има обаче и други фактори, които предразполагат към по-малко отделяне на слюнка в устата. Каквато и да е ситуацията, добре е да сте наясно с този симптом. На първо място, защото може да е признак за здравословен проблем; от друга страна, защото липсата на слюнка благоприятства появата на орални патологии.

Въпреки това, някои домашни средства могат да помогнат за облекчаване на този проблем. Разбира се, има и медицински средства, които се използват винаги, когато е необходимо. Ето всичко, което трябва да знаете за проблема.

Бременността и сухотата в устата

Слюнката е орална течност, която има важни смазващи, антибактериални и противогъбични функции. Освен това благоприятства заздравяването на оралните тъкани, участва в процеса на смилане на храната и влияе върху способността за говорене.

Нейното производство и отделяне в устата се контролира от слюнчените жлези. Когато тези структури страдат от проблем, който променя нормалното им функциониране, човекът страда от това, което е известно като “ксеростомияили “синдром на сухота в устата”.

Слюнката поддържа устата влажна. Когато производството й е недостатъчно или качеството й се промени, в устата се усеща сухота и дискомфорт.

Сухотата в устата е едно от най-честите орални състояния по време на бременност. Обикновено започва през първия триместър и се проявява след събуждане, тъй като производството на слюнка намалява през нощта.

Хормоналните промени обикновено са основният отключващ фактор. Въпреки това не бива да пренебрегваме факта, че то е свързано и с други фактори или може да показва наличието на някакво заболяване.

Сухотата в устата при бременност.
Дехидратацията и хормоналните промени обикновено са причината за сухота в устата по време на бременност.

Сухотата в устата по време на бременност – симптоми

Недостигът на слюнка и неприятното усещане за суха устна лигавица е основният симптом на сухота в устата по време на бременност. В допълнение към това има и други симптоми, които често придружават това разстройство:

 • Промени в усещането за вкус или метален вкус в устата
 • Напукани устни
 • Белезникав език при събуждане
 • Лош дъх
 • Парене в устата или гърлото
 • Затруднено преглъщане
 • Запушен нос или сухота в носа
 • Главоболие
 • Проблеми с говоренето
 • Лошо храносмилане
 • Дрезгав глас
 • Горещи вълни
 • Появата на кариес или възпаление на венците

Причини за сухота в устата по време на бременност

Хормоналните промени и повишената нужда от вода по време на бременност обикновено са основните причини за сухота в устата. Тези промени по време на бременност предразполагат жената към някои ситуации, които благоприятстват ксеростомия. Ето най-честите причини.

Дехидратацията и сухотата в устата по време на бременност

Когато тялото губи вода по-бързо, отколкото приема, настъпва дехидратация. По време на бременността нуждите от течности са по-големи, тъй като водата помага на бебето да се развива.

Липсата на подходяща хидратация за заместване на загубата на вода може да причини сериозни проблеми. В тежки случаи може да доведе до вродени дефекти или преждевременно раждане.

Разбира се, това състояние причинява други симптоми освен сухота в устата. Най-често срещаните са следните:

 • Усещане за задушаване или прегряване
 • Тъмножълта урина
 • Силна жажда
 • Умора
 • Замаяност
 • Главоболие

Пиенето на много вода по време на бременност помага за предотвратяване на дехидратация. Важно е да се компенсира загубата на течности, особено през първия триместър, когато гаденето и повръщането са чести.

Кандидоза

Кандидозата е инфекция, причинена от свръхрастеж на гъбичка, наречена Candida albicans. Всички имаме този микроорганизъм в устата си в малки количества, но когато този микроб расте повече от нормалното, може да се развие тази патология.

По време на бременност имунната система може да бъде засегната. По този начин балансът на нормалната флора на устата се губи и гъбичките се размножават прекомерно. Други симптоми са бели лезии по езика и бузите, наподобяващи извара.

Ако тези петна се надраскат, те кървят. Освен това устата ще бъде зачервена и болезнена и често ще има проблеми с вкуса.

Проблеми със съня

Бременността може да причини проблеми със съня, вариращи от невъзможност да заспите до събуждане няколко пъти през нощта. Проблеми с дишането, като хъркане и сънна апнея, също са чести.

Хормоналните промени могат да причинят стесняване на гърлото и носните проходи, което води до проблеми с дишането през носа. През втория и третия триместър на бременността хъркането е доста често срещано явление. То е по-често при жени с наднормено тегло, пушачи или при уголемени сливици.

Хъркането и сънната апнея водят до това, че бременната жена диша през устата си, докато спи. Поради това производството на слюнка намалява и се появява сухота в устата.

Гестационният диабет и сухотата в устата по време на бременност

Гестационният диабет е, когато нивата на кръвната захар са много високи. По принцип обикновено изчезва след раждането. По време на бременност жената се нуждае от повече инсулин от обикновено и когато тялото й не е в състояние да произведе това допълнително количество, възниква това състояние.

Както се очаква, страданието от това състояние носи рискове както за майката, така и за бебето. Поради тази причина е важно да наблюдавате внимателно ситуацията и да подобрите начина си на живот. Здравословната диета, упражненията и в някои случаи лекарствата или инсулинът помагат за контролиране на проблема.

Ако се появят симптоми, сухотата в устата по време на бременност е един от тях. В допълнение, жените могат да изпитат прекомерна жажда, умора и нужда от уриниране по-често от обикновено.

Последици от сухотата в устата по време на бременност

Сухата уста по време на бременност причинява дискомфорт на жените и може да доведе до някои усложнения. Слюнката има функцията на самопочистване и контрол на микробите в областта на устата.

Следователно, когато слюнката е оскъдна или много вискозна, тази естествена защита намалява. След това микроорганизмите намират идеално местообитание за размножаване и генериране на проблеми, като натрупване на бактериална плака и зъбен камък, кариес, гингивит и пародонтално заболяване.

Тези разстройства не трябва да се приемат леко. Страдането от някоя от тези орални патологии по време на бременност може да повлияе на развитието на плода, наред с други усложнения.

Освен това сухотата на устата на този етап може да е предупредителен знак за по-сериозно състояние. Най-често срещаните са следните:

 • Гестационен диабет: Тази патология засяга структурата на слюнчените жлези и увеличава ежедневното уриниране, което намалява количеството налична вода за производство на слюнка.
 • Анемия: Сухотата в устата, придружена от други симптоми като сухота в гърлото, порязвания в ъглите на устата и парещ език, понякога е признак на анемия.
 • Високо кръвно налягане: Внезапната сухота в устата, придружена от пулсиращо главоболие, може да бъде причинена от неочаквано покачване на кръвното налягане. Хипертонията засяга здравето на майката и бебето и трябва да се лекува спешно.

Лечение на сухота в устата по време на бременност

Тъй като сухотата в устата по време на бременност ни предупреждава за други здравословни проблеми, необходимо е да намерим причината, за да разрешим ситуацията правилно. В тази връзка е препоръчително да обсъдите проблема с гинеколога си, за да може той да направи съответните изследвания.

Каквато и да е ситуацията, могат да бъдат приложени някои домашни съвети за смекчаване на дискомфорта, произтичащ от този симптом. Най-подходящите са следните:

 • Пийте поне два до три литра вода на ден. Осигуряването на бутилка под ръка за пиене на редовни интервали или смученето на малки парчета лед помага да поддържате устата влажна.
 • Дишането през носа през цялото време, дори когато спите, предотвратява изпаряването на слюнката. Ако назалното дишане е затруднено от респираторни проблеми, парните процедури няколко пъти на ден помагат за прочистване на дихателните пътища и намаляване на вътрешната сухота.
 • Избягвайте консумацията на алкохол, тютюн и кафе по време на бременност. Тези продукти са много опасни за бебето и майката, а също така могат да причинят дехидратация.
 • Използвайте овлажнител в спалнята, особено когато живеете в сухи помещения.
 • Дъвчете дъвка или бонбон без захар, тъй като това действие стимулира производството на слюнка.
 • Практикувайте добра устна хигиена. Миенето на зъбите, почистването с конец за зъбите и използването на паста за зъби с флуор след всяко хранене намаляват дискомфорта и усложненията от сухота в устата.
 • Следвайте здравословна и балансирана диета, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и постно месо. Важно е да избягвате ултрапреработени храни и храни с високо съдържание на натрий, тъй като те могат да ускорят загубата на вода от тялото.
Бременна жена, която проверява устата си.
Консултацията с лекар и зъболекар е ключова за определяне на причината за сухота в устата. Понякога е необходимо да се приложи и медицинско лечение.

Кога да посетя лекар?

Ако домашните средства не са достатъчни за контролиране на сухотата в устата по време на бременност, ще е необходима консултация с лекар. Както споменахме, намирането на причината за проблема и лечението му помага за предотвратяване на усложнения. Лечението може да включва някои от следните действия:

 • Смяна на обичайните лекарства, които могат да причинят сухота в устата.
 • Използване на флуоридни тави (носители), изкуствена слюнка или специални води за уста.
 • Лечение на сънна апнея или хъркане, ако те причиняват ксеростомия.
 • Лечение на кандидоза с противогъбични средства, ако това е причината за сухота в устата.
 • Създаване на план за управление на гестационен диабет. Ще са необходими определени диетични насоки, упражнения и в някои случаи перорални лекарства или инсулин.

Също така е добра идея да се консултирате с лекар, ако се появи някой от следните симптоми:

 • Белезникави или червени лезии в устата
 • Болка в устата или парене
 • Прекомерна жажда
 • Умора, хъркане и чести събуждания през нощта
 • Необходимостта от по-често уриниране
 • Зъбобол, който не изчезва, чувствителност на зъбите или кафяви или черни петна по зъбите
 • Дезориентация
 • Черни или кървави изпражнения
 • Главоболие

Тези прояви са свързани с други заболявания , които трябва да бъдат диагностицирани и лекувани възможно най-скоро.

Контролиране на сухотата в устата по време на бременност

Хормоналните промени и увеличените нужди от вода са свързани със сухота в устата по време на бременност. За щастие, с прости мерки, които могат да се прилагат у дома, този симптом може да бъде облекчен.

Все пак винаги е добра идея да обсъдите този дискомфорт с лекаря, който наблюдава бременността. В някои случаи ксеростомията е проява на по-сложно заболяване, което изисква навременна диагностика и лечение.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва, че този симптом увеличава риска от орални проблеми като кариес, гингивит и инфекции. Поради това трябва да се консултирате със зъболекар.

Хидратацията, хигиената на устната кухина, здравословното хранене и редовните медицински и зъболекарски прегледи ще бъдат жизненоважни за контролирането на този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
 • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
 • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
 • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
 • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
 • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
 • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.