Какво представлява хипоплазията на емайла и как се лекува?

Хипоплазията на емайла е промяна в развитието на тъканта, която покрива и защитава зъбите. Тук ще ви кажем как се проявява, нейните усложнения, причините и възможностите за лечение.
Какво представлява хипоплазията на емайла и как се лекува?
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Хипоплазията на емайла е отслабването на тази важна тъкан на зъбите. Тази промяна в защитното покритие на зъбите може да причини много проблеми за тези, които страдат от нея.

Зъбният емайл е най-повърхностната и външна тъкан на зъбите и се състои предимно от минерали. Състои се от група калциеви кристали, наречени хидроксиапатит, най-твърдият и най-устойчив материал в тялото. Основната му функция е да покрива и защитава зъбите.

Ако тази структура е недостатъчна или отслабена, може да имате хипоплазия на емайла. В тази статия ще ви разкажем какво представлява тази промяна в зъбите, защо се появява и какви усложнения може да причини. Освен това ще ви кажем какво можете да направите, ако страдате от това състояние.

Какво представлява хипоплазията на емайла?

Хипоплазията на емайла е състояние на тази зъбна тъкан, което е свързано с неправилно развитие. По принцип това се случва по време на формирането на зъба.

Резултатът е зъбен елемент с дефицит на емайла или с ниско качество на тъканта. Понякога проявите на това състояние са едва забележими и почти незабележими.

Но в други моменти са много очевидни. Те могат да се видят като бели петна или точки, ивици, ями, вдлъбнатини, бразди или влошаване на формата и структурата на зъбите. Повърхността изглежда грапава, а дефектите, които споменахме по-горе, изглеждат кафяви или жълти. В най-тежките случаи е налице пълна липса на емайл, а зъбите са по-малки и деформирани.

Както вече споменахме, емайлът е отговорен за покриването и защитата на зъбите. Когато тази тъкан е недостатъчна или повредена, най-вътрешните и по-малко твърди слоеве на зъба могат да бъдат изложени.

Това води до някои от следните усложнения:

 • Болка
 • Чувствителност към студ, топлина и сладкиши
 • Повишен риск от кариес
 • Неестетичен вид на усмивката

Причини и свързани условия

Често е трудно да се определи причината за хипоплазия на емайла. Както вече ви казахме, проблемът възниква по време на растежа и формирането на зъба, но си проличава по-късно, когато зъбът се появи в устата.

Обикновено се дължи на условия или ситуации, които благоприятстват появата й и които се случват по време на бременност или в детството. По-долу ще опишем подробно някои от обстоятелствата, които водят до хипоплазия на емайла.

Проблеми по време на бременност

Зъбите ни започват да се оформят още когато сме в утробата на майка си. Калциевите минерали се отлагат, като по този начин се оформя това, което ще бъде коронката на бъдещите зъби.

Всеки фактор, който засяга бременността, може да има отражение върху развитието на емайла, като спира или забавя неговото образуване. По този начин заболяване на майката, висока температура, инфекция по време на бременност, прием на определени лекарства, пристрастяване към наркотици или хранителни дефицити могат да причинят хипоплазия на емайла при развиващото се бебе.

Лекар обяснява нещо за лекарствата на бременна пациентка.
Някои лекарства не могат да се приемат по време на бременност, защото влияят върху развитието, включително развитието на зъбите.

Проблеми в ранна детска възраст

Точно както в утробата, през първите години от живота на човек, зъбите все още се оформят. Всяко вредно събитие, което се случва през този период, може да засегне клетките, които образуват емайла, и да причини хипоплазия.

Вредните ситуации, които могат да възникнат в детството, включват преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, недохранване, недостиг на витамини, инфекции, системни заболявания, употреба на определени лекарства и много висока температура.

Травмата в детството е много честа причина за хипоплазия на емайла. Най-общо това, което се случва е, че ударът засяга млечния зъб и причинява нараняване на постоянния зъб отдолу, през неговия корен.

Наследствени фактори

Има наследствени генетични модели, които влияят върху формирането на зъбите в устата. Някои дефекти се появяват в малка област на един зъб. Възможно е обаче да има по-тежки случаи, които могат да включват няколко зъбни елемента.

Хипоплазията на емайла с генетичен произход често е още една проява на комплексен синдром с други допълнителни признаци в останалата част на тялото.

Други придобити причини за хипоплазията на емайла

Загубата и износването на емайла може да бъде и резултат от действието на външни фактори върху зъбните повърхности. Това намалява качеството и дебелината на тъканта, излагайки по-меките, по-дълбоки слоеве.

И въпреки че това не е дефект в развитието, като самата хипоплазия, предизвиква същите промени, които характеризират това състояние.

Това са някои от свързаните ситуации:

 • Зъбна ерозия: Излагането на зъбната повърхност на киселинни храни, оцет, безалкохолни напитки и цитрусови плодове често необратимо разрушава емайла. Киселинният рефлукс също може да причини този проблем.
 • Бруксизъм: Скърцането със зъби износва зъбите, излагайки най-вътрешните слоеве.
 • Травма: Ударите в устата могат да причинят малки лезии, като пукнатини в емайла.
 • Травмиращи хигиенни навици: четкането на зъбите с много бързи движения, с твърде много сила или с твърде твърди четки може да износи защитния емайл.

Понастоящем има няколко алтернативи за лечение на хипоплазия на емайла. Изборът на подход ще зависи от всеки клиничен случай, в зависимост от степента на засягане на зъбния елемент и нуждите на пациента.

Необходими са предварителна оценка и строг преглед от зъболекар. От наличните опции ще обясним най-често срещаните по-долу.

Избелване на зъбите и хипоплазията на емайла

Това е удобна терапия, когато хипоплазията на емайла се проявява под формата на бели петна. Избелването на зъбите изравнява нюансите, като по този начин се постига по-равномерен цвят на всички зъби.

Чрез използването на специфични химически вещества, нанесени върху зъбната повърхност, е възможно да се изсветли цвета на зъбите. Лечението може да се проведе в стоматологичен кабинет, в домашни условия по показания на зъболекаря или чрез комбиниране на двата метода.

Дентална микроабразия и пломбиране

Това е полезно лечение, когато хипоплазията на емайла се проявява под формата на силно оцветяване. Състои се от полиране на увредената зона на зъба, за да се премахне напълно петното.

След това специалистът трябва да запълни мястото с композит със същия цвят като зъбния елемент. В някои случаи зъболекар може да извърши тази маневра с въртящи се инструменти, но понякога не е необходимо и е необходима само солна киселина.

Зъбно запечатване

Зъбното запечатване се състои от поставяне на течен смолист материал върху жлебовете, вдлъбнатините или петната, където има хипоплазия на емайла. След това този пълнеж се втвърдява с помощта на специална светлина. Накрая професионалистът полира зоната за по-добро покритие.

По принцип е полезно, когато несъвършенствата са леки и повърхностни. Това предпазва зъбния елемент и намалява задържането на бактериална плака и риска от кариес в областта.

Зъбни фасети или коронки

Вашият зъболекар може да обмисли тази опция за много тежки случаи; когато засегнатата област е много голяма. Фасетите или коронките могат да покрият много забележими петна, грапави повърхности и деформирани зъби.

Професионалистът ги поставя върху предната част на зъба, след предишно износване. Те се състоят от порцелан или композит.

Короните, от друга страна, покриват целия зъб, като капачка. В този случай зъболекарят трябва да изпили зъба, за да му постави коронките, като износването е по-голямо отколкото при фасетите. Те могат да се състоят от порцелан, метал и порцелан или цирконий.

Дизайнът им е съобразен с цвета, формата и размера на зъба, като ги персонализира за всеки отделен клиничен случай.

Зъболекар показва фасети на пациент.
Зъбните фасети прикриват дефектите, като се поставят върху увредения зъб, като по този начин го покриват.

Зъбни импланти или зъбни мостове

Има редки и екстремни случаи, в които се налага да се прибегне до протеза като решение на хипоплазията на емайла. Това са онези случаи, при които влошаването е такова, че остава малко зъб и най-добрият вариант е той да бъде премахнат и заменен с изкуствен такъв.

В зависимост от възможностите и състоянието на пациента може да се използва имплант или мост за възстановяване на изгубения зъб.

Препоръки за грижа за емайла за предотвратяване на хипоплазията на емайла

Хипоплазията на емайла обикновено не може да бъде предотвратена. Въпреки това, грижата за вашите зъби е от съществено значение, когато става въпрос за предотвратяване на други патологии, като кариес, от развитие на този дефект.

Както казахме преди, тъканта покрива и защитава най-вътрешните тъкани на зъбите и ако е повредена, не може да се регенерира. И така, ето някои полезни навици, които ще ви позволят да се грижите за този важен материал:

 • Храна: Трябва да се намали консумацията на много кисели, твърди храни или храни с високо съдържание на захар. Важно е да намалите приема на газирани напитки, безалкохолни напитки, оцет, сайдер и цитрусови плодове.
 • Дентална хигиена: Миенето на зъбите три пъти на ден с паста за зъби с флуор е жизненоважно за поддържане на зъбите ви чисти от бактериалната плака. Движенията трябва да са нежни, като се уверите, че достигате всички страни на всички зъби. Почистването с конец и изплакването на устата също са необходими.

И още

 • Посещавайте зъболекар редовно: Посещението при зъболекар на всеки шест месеца позволява всички проблеми да бъдат открити и лекувани навреме. В допълнение, миенето в офиса и лечението с флуор предпазват емайла.
 • Използвайте флуорид: Флуоридът осигурява допълнителна защита на емайла. Вашият зъболекар може да предпише употребата на паста за зъби с рецепта или специално изплакване с флуор, за да се грижите по-добре за зъбите си.

Тези основни стъпки правят много повече за емайла на вашите зъби. Освен това можете да избегнете много проблеми с устата и да се погрижите за усмивката си като цяло.

Сега знаете какво представлява хипоплазията на емайла. Така че, ако подозирате, че вие или някой ваш познат страдате от този проблем, най-добрата идея е незабавно да се консултирате с вашия зъболекар. Професионалистът ще бъде този, който ще помогне за решаването на този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ancco Olaguivel, Nilver Renan. “Relación de la ingesta de amoxicilina con la hipoplasia de esmalte en niños de 7-10 años del hospital Rafael Ortiz Ravinez Juli–2016.” (2017).
 • Mendoza, Arrieta, Elena Yazzuri, and Edgar Mauricio Pérez Peláez. “El proceso de caries en niños y su relación con la hipomineralización e hipoplasia del esmalte.” Oral 17.53 (2017): 1333-1336.
 • Salazar, Juan Francisco Torres, and Daniel Rodríguez Ortega. “Signos dentales de la sífilis congénita.” Revista Asociación Dental Mexicana 74.6 (2017): 286-292.
 • Ramírez-Barrantes, Juan Carlos. “Rehabilitación estética mínimamente invasiva en diente anterior afectado por hipoplasia de esmalte: Reporte de caso clínico.” Odovtos International Journal of Dental Sciences 21.3 (2019): 17-31.
 • Carvalho, Sara Mayla Coriolano, and Maurício Yugo De Souza. “HIPOPLASIA DO ESMALTE DO DIAGNÓSTICO AOS PROTOCOLOS DE TRATAMENTO: REVISÃO DE LITERATURA.” Revista Ciências e Odontologia 5.1 (2021): 38-45.
 • Campos, Luis Fernando Rodríguez, Sonia Salazar Rodarte, and Hilda Ceballos Hernández. “Tratamiento estomatológico del paciente con síndrome nefrótico congénito e hipoplasia generalizada del esmalte. Informe de un caso.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 74.5 (2017): 261-268.
 • Ferreira, Ozania Alves, et al. “Hipoplasia dental relacionada a causas sistêmicas.” Revista de Odontologia Contemporânea 3.1 Supl 1 (2019): 34-34.
 • Espinoza Baque, María Estefanía. Tratamiento del desgaste del esmalte por Hipoplasia en dientes temporarios. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Fonseca, Maria Luiza Bernardo, Driele Schneidereit Santana, and Jéssica Marielle Araújo Tavares. “HIPOPLASIA DE ESMALTE: avaliação clínica patológica da cavidade oral dos cães.” Psicologia e Saúde em debate 5.Suppl. 2 (2019): 98-98.
 • Rabelo, Guilherme Micheloto, and Luana Andrade Solis. “Anomalias dos esmalte dental: amelogênese imperfeita, hipoplasia do esmalte e fluorose.” (2018).
 • Poma Torres, Esthefania Mirella. Manejo y protocolo de atención de la hipoplasia en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.