Макро и микродонтия: Промени в размера на зъбите

Макродонтия и микродонтия са промени в размера на зъбите, които могат да повлияят на естетиката и функционалността на усмивката на човек. Какво представляват и как зъболекарите подхождат към това състояние ще ви разкажем тук.
Макро и микродонтия: Промени в размера на зъбите
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Предвид днешните стандарти за красота, аномалиите в устата могат да бъдат причина за безпокойство у много хора. Промените в размера на зъбите, като микродонтия или микродонтия, са една от онези ситуации, които могат да повлияят на естетиката на усмивката.

Всеки човек има зъби с определена форма и размер. В определени случаи зъбите може да са по-големи или по-малки от нормалното. За някои тези характеристики са отличителна черта на тяхната усмивка; но за други това е причина за недоволство, което искат да променят.

Благодарение на последните постижения в козметичната стоматология, промените в размера на зъбите могат да бъдат решени. В тази статия ще ви разкажем подробно всичко, което трябва да знаете за макродонтията и микродонтията, както и алтернативите за тяхното лечение.

Нормалният размер на зъбите и техните изменения

За да изглежда усмивката привлекателна, всички компоненти на устата трябва да са в баланс и хармония. Формата на устните, количеството тъкан на венците и разположението и големината на зъбите влияят върху външния вид на тази област на лицето.

Както бе споменато по-горе, размерът и формата на зъбите са различни за всеки. Следователно няма нормален размер на зъбите, но има определен диапазон, който има тенденция да се повтаря при повечето хора.

Редица експерти са изследвали най-често срещаните размери на различните видове зъби. Те анализират дължината на короната, корена и съвкупността от всеки зъбен елемент в устата. С това те са успели да достигнат до средната им стойност.

Когато зъбите са извън тези граници – тоест те са по-големи или по-малки от обикновено – тогава говорим за промени в размера или аномалии. Въпреки това, както обяснихме в началото, усмивката е хармонична благодарение на комбинацията от няколко характеристики.

Хората имат зъби с размери и форми, пропорционални на размера на челюстта им. Понякога обаче този баланс не се осъществява и зъбите се възприемат като твърде големи или твърде малки за дъгата, която ги съдържа.

Както макродонтията, така и микродонтията обикновено са аномалии с наследствен произход. Гените определят размера на зъбите и челюстите, но те се предават независимо. Това означава, че едно и също лице е податливо на наследяване на голяма челюст и малки зъби или обратното.

За да може зъболекарят да диагностицира промени в размера на зъбите, трябва да има диспропорция между зъбите и челюстта. В тези случаи ще се сблъскаме със случай на макродонтия или микродонтия. Ще ви разкажем повече за тези аномалии в следващия раздел.

ДНК може да повлияе върху появата на микродонтия или макродонтия.
Генетичното наследство е в състояние да определи размера на зъбите, както и размера на челюстите.

Микродонтия или малки зъби

Микродонтията е аномалия в размера на зъбите, която се проявява с твърде малки зъби. Това намаляване на размерите на зъбите може да се случи в част от устата, която се възприема като много по-малка от останалата част или в цялото съзъбие.

Като цяло корените на тези зъби са с нормален размер, но коронките им са по-малки от обикновено. Обикновено имат конична форма.

В зависимост от броя на засегнатите зъби, можем да различим няколко различни вида микродонтия:

 • Частична микродонтия: Това е най-често срещаният тип. Засяга само един или няколко зъба, които са по-малки от останалата част от зъбната редица. Обикновено се среща в горните странични резци, премолари, трети молари и допълнителни зъби. Често срещано е, зъбите да имат промени във формата си.
 • Генерализирана микродонтия: В този не толкова чест случай всички зъби на дъгата са с по-малък размер от обикновено. Това обикновено е свързано с определени заболявания, като хипофизарен нанизъм и други генетични заболявания.
 • Относителна микродонтия: В този случай пациентът има голяма горна челюст, която кара зъбите да изглеждат по-малки. Това е само преценка поради липсата на съотношение между размера на костта и зъбите.

Причини за микродонтия

Микродонтията обикновено се среща изолирано в един или два зъба. Генетичните фактори и факторите на околната среда оказват влияние върху произхода на тези промени в размера на зъбите.

Има обаче редки случаи, при които генетичен синдром е основната причина. Ще ви разкажем за условията, свързани с появата на микродонтия:

 • Хипофизният нанизъм: Хипофизният нанизъм може да причини наистина генерализирана микродонтия. Всички зъби са по-малки от средните.
 • Химиотерапия или лъчетерапия: Излагането на тези лечения в ранна детска възраст, преди 6-годишна възраст, може да повлияе на развитието на зъбите и да причини микродонтия.
 • Цепка на устната или цепнатина на небцето: Децата, родени с цепнатини на устната или небцето, често имат зъбни аномалии в областта на цепнатината.
 • Синдром на вродена глухота с лабиринтна аплазия, микротия и микродонтия (LAMM): Това е състояние на развитието на зъбите и ушите. Структурите на външното и вътрешното ухо са много малки и недоразвити, а зъбите са малки и широко разположени.
 • Синдром на Даун: Малките зъби с форма на колчета са често срещани при хора със синдром на Даун.
 • Ектодермални дисплазии: При това генетично състояние образуването на кожа, коса, нокти и зъби е засегнато и може да бъде по-малко. Зъбите обикновено са с конична форма и много от тях може дори да липсват.

Микродонтия – последиците и решенията при промени в малкия размер на зъбите

Най-видимата последица от микродонтията е естетическият аспект. Тъй като зъбите са с различни размери, усмивката не е хармонична или балансирана.

Тази ситуация може да бъде неудобна за някои хора, които искат да имат привлекателни зъби. Има различни алтернативи за разрешаване на този вид промяна и постигане на красива усмивка:

 • Възстановяване или изграждане: Зъбите се възстановяват до по-малък размер от обичайния с материали за пълнене, като композитни смоли.
 • Зъбни коронки: По-малкият зъб се покрива изцяло с коронка или капачка с подходяща форма и размер.
 • Естетични фасети: Тънки слоеве от порцелан или композитна смола се залепват към външната повърхност на зъбите, подобрявайки тяхната форма и размер.

Също така е възможно в много случаи в допълнение към тези решения да е необходимо допълнително ортодонтско лечение. С брекетите ще може да се коригира позицията на зъбите и да се постигне хармония в цялото съзъбие.

Макродонтия

Макродонтия е друга промяна в размера на зъбите, при която зъбите са по-големи от нормалното. Както в случая с микродонтията, можем да различим различни видове в зависимост от броя на засегнатите елементи:

 • Частична макродонтия: Засяга само единични зъби, обикновено са кучешките зъби, резците или третите кътници.
 • Генерализирана макродонтия: Известна още като пълна макродонтия или макродонтия. В този случай всички зъби в зъбната редица са по-големи от обикновено. Обикновено се свързва със заболявания като хипофизен гигантизъм и хемихипертрофия.

Причини за макродонтия

Няма дефинирана причина за макродонтия. Въпреки това, както в случая с микродонтията, наследственият и генетичният произход изглежда са най-честите причини за това състояние. Мутациите в гените, които регулират растежа на зъбите, могат да доведат до свръхрастеж на зъбите.

Действието на други фактори също може да благоприятства появата на тези промени в размера на зъбите. Диета, излагане на радиация или токсини през детството могат да предразположат човек да развие макродонтия.

Решения за промени в размера на много големи зъби

Когато зъбите са твърде големи, те не само влияят на естетиката на усмивката. Те също могат да причинят проблеми със захапката, струпване и неправилно положение на зъбите.

Ортодонтията обикновено е една от необходимите процедури за разрешаване на тези промени. С тези лечения зъбите могат да бъдат позиционирани на правилното място или челюстите могат да бъдат разширени, така че зъбите да имат необходимото пространство.

В допълнение към скобите, други видове лечения често се използват за подобряване на външния вид на зъбите:

 • Стрипинг или дентално контуриране: Състои се в полиране на зъбите по контролиран начин, за да се намали тяхната ширина. Това селективно изпиляване на зъбите позволява да се спечели пространство между тях. Извършва се обаче само върху здрави зъби с достатъчна дебелина на емайла. В противен случай може да възникне последващ дискомфорт.
 • Зъбни коронки или фасети: В този случай зъбът първо се изпилява, за да се намали обемът му. След това се покрива с корона или фасета с размери, подобни на останалите зъби.
 • Екстракция на зъб: Някои случаи изискват отстраняване на по-големия зъб. Това може да улесни репозиционирането на останалите елементи чрез ортодонтско лечение за постигане на по-хармонична усмивка.
Микродонтия
Сред многото зъбни естетични възможности за разрешаване на проблеми с малки или големи зъби, има някои полезни алтернативи за микродонтия и макродонтия, като фасети.

Важно уточнение относно промените в размера на зъбите

Понякога микродонтия и макродонтия могат да бъдат объркани с други ситуации, които нямат нищо общо една с друга. Много често се случва по време на смяна на зъб при деца, например, някои родители да мислят, че страдат от макродонтия.

На пръв поглед новите зъби изглеждат твърде големи, но това се случва, защото челюстите им все още растат. Освен това, когато ги сравнявате с млечните зъби, които остават в устата и са по-малки, разликата в размера може да бъде объркваща.

От друга страна, възможно е да намерите възрастни, които имат зъб, който е по-малък от останалите. Това може да ни накара да подозираме микродонтия. Това, което в действителност може да се случи, е, че те всъщност все още имат млечен зъб.

Когато има агенезия на постоянен зъб (постоянният зъб не съществува, защото никога не е бил образуван), временният елемент продължава да съществува в устата. Този млечен зъб е оразмерен според размера на устата на детето. Поради това при възрастния зъбът изглежда много по-малък от останалите.

Друга ситуация, която си струва да се изясни, защото може да бъде объркана с макродонтия, е когато в устата има зъб, който е по-дълъг от останалите. Това е много често в централните резци.

Дългият зъб може да се дължи на неравности в инцизалните ръбове или на ретракция на венеца, което оставя зоната на корена открита. Първият случай се решава с естетично дентално контуриране, а вторият с пародонтално лечение.

Професионална помощ при промени в размера на зъбите

Ако подозирате, че имате някоя от промените в размера на зъбите си, за които ви разказахме тук, трябва да потърсите професионален съвет. Както ви казахме, микродонтията и макродонтията могат да повлияят на естетиката на вашата усмивка и да причинят неправилно положение на зъбите или проблеми със захапката.

С преглед при зъболекар можете да премахнете всички съмнения и да стигнете до точна диагноза. Професионалистът ще ви помогне да разберете какво не е наред с размера на вашите зъби и да потърсите решение, което ще ви позволи да имате здрава усмивка, с която да се чувствате удобно и красиво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gutiérrez-Rojo, J. F., Robles-Jiménez, E. A., Reyes-Maldonado, Y. S., & Rojas-García, A. R. Tamaño mesiodistal de dientes permanentes en una población de Nayarit.
 • Ceballos, K. F. J. (2020). ANOMALÍAS Y SÍNDROMES DENTALES DE DESARROLLO Y ADQUIRIDAS.
 • GUTIERREZ ROJO, M. F., GUTIERREZ ROJO, J. F., GALLARDO ESPINOZA, E. D. W. A. R. D., LOMELI ARMENTA, A. L. F. R. E. D. O., GUTIERREZ VILLASEÑOR, J. A. I. M. E., & ROJAS GARCIA, A. R. (2017). Microdoncia de incisivos laterales maxilares en maloclusiones dentales. CONACYT.
 • Agurto, P., Nicholson, C., & del Sol, M. (2019). Propuesta de Términos Anatómicos para las Alteraciones de Tamaño Dentario:“Microdoncia y Macrodoncia”. International Journal of Morphology37(1), 375-378.
 • Peña, M. K. S., & Aricapa, J. A. G. (2020). Anomalías dentales de los pacientes con labio y paladar hendido: revisión de la literatura. Revista Nacional de Odontologia16(1), 1-17.
 • Martínez Leyva, G., Hernández Ugalde, F., Rodríguez, H., Bustamante Castillo, L., & Castillo Rodríguez, E. (2021). Defectos bucodentales en personas con síndrome de Down: una prioridad en salud bucal. Revista Médica Electrónica43(3), 750-769.
 • Guerrero, K. R., Clark, R. A. C., & Sisto, M. P. (2015). Algunas características clinicoepidemiológicas del síndrome de Down y su repercusión en la cavidad bucal. Medisan19(10), 1272-1282.
 • Cardona Reyes, K. R. (2021). Factores de riesgo que disminuyen el perímetro del arco dentario (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Borda Lizarme, J. N. (2021). Disminución de longitud y perímetro de arco dentario y su relación con factores predisponentes en niños de un colegio Abancay-Apurimac 2020.
 • Espinoza Indacochea, J. C. (2021). Diagnóstico radiográfico de anomalías dentarias (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.