Ортодонтия при деца: всичко, което трябва да знаете

Решаването на проблеми със захапката в ранна възраст е добра идея, тъй като костта все още расте. Ето защо ортодонтията при децата ще бъде по-ефективна и по-бърза. Продължете да четете, за да научите повече по темата!
Ортодонтия при деца: всичко, което трябва да знаете
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 25 октомври, 2022

Много пъти по време на детството има промени в развитието на костите и в позицията на зъбите, които могат да доведат до проблеми със захапката. Ортодонтията при деца е лечението, което ни позволява да коригираме тези нарушения от най-ранна възраст.

Насочването на растежа на костите, коригирането на позицията на челюстите и зъбите или подравняването на последните е това, което тази терапия се стреми да направи. Правилното съотношение между горните и долните зъби позволява на детето да упражнява нормално функциите на устата.

Действията от ранна възраст позволяват да се лекуват проблемите от самото начало, предотвратявайки тяхното прогресиране и влошаване. Терапиите са не само по-ефективни, но и по-удобни, по-кратки и дори по-евтини!

Прочетете и разберете всичко за ортодонтията при деца.

Кога е необходима ортодонтията при деца?

Има много причини, поради които ортодонтията може да е необходима на децата. На тази възраст имаме предимството, че костите все още растат и зъбите се наместват.

Това позволява използването на инструменти за решаване на много ситуации на неправилно захапване, като например следните:

 • Огивални или тесни небца: Небцето е по-тясно и има куполообразна област в центъра.
 • Клас II или ретрогнатия: Горната челюст е много напреднала по отношение на долната челюст.
 • Клас III или прогнатизъм: Челюстта е далеч напред.
 • Отворена захапка: Горните и долните зъби не влизат в контакт при затваряне на устата.
 • Кръстосана захапка: Долните зъби са разположени извън горните при захапване.
 • Неправилно положение на зъбите: Зъбите са извън зъбната дъга, застъпени или изкривени.

Зъболекарят поставя диагноза неправилна захапка след орален преглед и допълнителни изследвания. Във всеки случай има редица симптоми, които родителите могат да забележат, които предполагат необходимостта от ортодонтия при деца:

 • Преждевременна загуба на млечни зъби.
 • Дисфункционални навици: Смукане на палец, гризане на нокти, използване на бутилка или биберон след 2-годишна възраст, дишане през устата, нетипично преглъщане.
 • Трудности при произнасянето на някои фонеми.
 • Неподравнени, криви зъби или нехармонично лице.
 • Болка, шумове или проблеми със захапването или храненето.

Важно е да наблюдавате процеса на никнене на зъбите и начина, по който децата дъвчат, преглъщат и говорят, за да откриете тези ситуации, които могат да привлекат вниманието. По този начин можете да уведомите зъболекаря си възможно най-скоро и той ще може да открие проблемите, ако има такива.

Дете при ортодонт.
Специалистът по дентална медицина е отговорен за определянето дали има нужда от ортодонтия и ако има, кой е най-добрият вариант.

Прочетете и: Белите петна по зъбите: защо се появяват?

Кога трябва да бъде първото посещение на детето при зъболекар?

Първото посещение при детския зъболекар трябва да стане преди първия рожден ден на детето. Ранните и редовни посещения, на всеки шест месеца, позволяват на специалиста да открие появата на проблеми.

Освен преглед на устата и проследяване на процеса на растеж на костите и зъбите на детето, зъболекарят консултира родителите относно грижата за устната кухина. В случай на откриване на някакво заболяване или разстройство, те ще проведат подходящо лечение. И ако има проблем със захапката, който не може да бъде разрешен, зъболекарят ще насочи детето към ортодонт.

Когато започне смяната на зъбите, между 6 и 7-годишна възраст, най-добре е да се консултирате с ортодонт за анализ на оклузията на вашето дете. Професионалистът ще прегледа щателно зъбите, устата и захапката.

Освен това може да се наложи да направите рентгенови снимки или отпечатъци от устата, за да се направят модели. Ортодонтът може да попита за начина, по който детето се храни и говори, неговите навици и проблеми със захапката.

Довеждането на детето ви за ранна консултация не означава, че ортодонтията трябва да се прилага веднага. Наличието на ранна диагноза позволява на професионалиста да избере най-добрата алтернатива, както и идеалното време за използването й.

Използването на ортодонтия при деца ни дава възможност за препозициониране на зъбите и оформяне на растящите кости по-лесно, отколкото при възрастни. Освен това не позволява промяната да продължи и да усложни цялата ситуация.

Ортодонтията при деца – видове и възможности

Ортодонтското лечение коригира проблемите с оклузията и подравняването чрез непрекъснат натиск върху определени области на костите или зъбите. Това кара костната тъкан да расте в определена посока или зъбите да се придвижват в правилната позиция.

Има различни ортодонтски възможности за деца. Изборът на апарат зависи от нуждите на клиничния случай и възрастта на пациента.

Функционални апарати

Този вид ортодонтия при деца е полезна при временно или смесено съзъбие, когато в устата има млечни и постоянни зъби. Това са подвижни апарати, чийто модел работи върху позицията на мускулите, отговорни за мобилизирането на челюстта.

Посоката и интензивността на мускулните сили се ръководят, което с течение на времето също се превръща в структурни промени в устата. Защото мускулите са тези, които движат зъбите и дори модифицират костта, която поддържа зъбите.

Интерцептивна ортодонтия

Това са лечения със сменяеми апарати, които ортодонтите използват в детството, докато скелетът все още се развива. Този тип ортодонтия при деца спира необичайния растеж на костите и направлява лицево-челюстната структура да се развива правилно.

Използва подвижни апарати, които пациентът може сам да поставя и вади за хранене и хигиена. Въпреки това, колкото повече го използвате, толкова по-добри са резултатите.

Като цяло те се състоят от акрилни плочи с други приспособления като арки, пружини или винтове. По този начин уредът прилага активна механична сила към структурите, които се нуждаят от модификация, или за насочване на костния растеж и разширяване на костта, или за извършване на специфични зъбни движения.

Тази категория включва и маски за външна употреба, които са полезни например при лечение на малоклузии от клас III. Детето ги използва през нощта, докато спи.

Ортодонтията при деца – фиксирани апарати

Неподвижната ортодонтия при деца се състои в поставяне на брекети върху зъбните повърхности, които се съединяват с метална дъга. Както подсказва името, скобите са прикрепени към зъбите и пациентът не може да ги свали.

Тази ортодонтска система за деца е способна да движи всеки зъб поотделно във всяка желана посока. Поставя се в устата по време на юношеството, когато смяната на зъбите е завършена, но костта все още расте.

Понякога е необходимо лечението да се допълни с изваждане на зъби, особено ако липсва място за пренареждане на зъбите. Този подход е ефективен при диастеми, струпвания, ротирани зъби и други неправилни позиции на зъбите.

Въпреки че свързваме фиксираната ортодонтия с класическото използване на брекети и метални нишки, истината е, че има много вариации, които ще накарат пациентите да се чувстват комфортно със своите брекети. Има по-естетични варианти, които използват керамични брекети, сапфирени брекети и дори такива, които минават от вътрешната страна на зъбите, така че да не се виждат.

Ластичките за скобите се предлагат в различни цветове, така че детето да може да ги променя и комбинира, както пожелае.

Невидима ортодонтия тип Invisalign

Тази ортодонтска опция за деца използва прозрачни алайнери, които пациентът може да поставя и изважда сам. Действието на тези апарати е подобно на това на скобите, но може да е по-удобно и по-лесно за използване.

Зъболекарят прави серия от специални прозрачни пластмасови скоби за уста. Те периодично се сменят, за да се приложи необходимата сила за преместване на зъбите.

Пациентът трябва да ги свали, за да се нахрани, да ги почисти и да дезинфекцира устата си. Въпреки това, те трябва да се носят през по-голямата част от деня, поне 22 часа на ден, за да бъде лечението ефективно.

Грижи и препоръки за деца с брекети

Използването на ортодонтия при деца предполага обръщане на внимание на редица детайли, които ще направят лечението успешно и останалата част от устата здрава. По-долу са някои от мерките, които родителите трябва да вземат под внимание, че техните деца използват ортодонтски апарати.

Ортодонтията при деца – устна хигиена

Важно е да се обърне специално внимание на чистотата на устата. Тези апарати благоприятстват натрупването на бактериална плака, увеличавайки риска от проблеми като кариес и възпаление на венците.
Миенето на зъбите трябва да се извършва всеки ден, след всяко хранене, като се внимава да се почистят всички зъбни повърхности. Трабва деи се прави с четка за зъби с мек косъм и паста за зъби с флуор. Нещо повече, детето трябва да използва конец за зъби веднъж на ден и вода за уста, ако зъболекарят му препоръча това.

Пациентите, които носят подвижни апарати, трябва да ги свалят, за да ги дезинфекцират и да измият зъбите си както обикновено. Прозрачните брекети трябва да се почистват с ефервесцентни таблетки за отстраняване на замърсяванията веднъж седмично.

При деца, които носят скоби, почистването е по-трудно, но те трябва да отделят време, за да го правят правилно. Използването на специални ортодонтски четки, независимо дали са междузъбни или електрически, може да бъде от голяма полза за извършване на тази задача и достъп до всички зони. Оралните иригатори също са много полезни.

Грижа за вашата диета

Когато се използват подвижни брекети, те се свалят по време на хранене и пациентът се храни нормално. Но за децата с брекети са необходими грижи с определени храни.

Трябва да се избягват много твърди или лепкави храни, които могат да счупят или откачат уреда. Бонбони, ядки, шоколади, ябълки и храни изискващи прекомерно дъвкане са някои примери.

Зъби с брекети с цветни ленти.
Ортодонтските апарати могат да бъдат фиксирани или подвижни, въпреки че последните изискват 22 часа ежедневна употреба.

Ортодонтията при деца – управление на дискомфорта

Началото на ортодонтското лечение при деца може да бъде неудобно. В устата на детето не само има чужд предмет, към който то трябва да се адаптира, но и силата, която уредът упражнява, също може да причини болка.

По принцип тези усещания са временни и детето свиква с тях. Във всеки случай зъболекарят може да предпише лекарства за тези критични моменти.

Използването на паста за зъби с флуорид е важно, за да се избегне свързаната с това зъбна чувствителност. Чести са и нараняванията на лигавицата на устата от триене или травма с апарата. Те са склонни да изчезват сами, но поставянето на ортодонтски восък в острите зони може да ги предотврати.

Посещение на контролни прегледи

Важно е да спазвате уговорените часове при зъболекаря и да спазвате неговите инструкции. Зъболекарят ще наблюдава и коригира лечението. Консултирането с професионалист, когато има проблем, злополука или счупване на апарата, е от ключово значение.

Сменяемите апарати и еластичните ленти трябва да се носят толкова дълго, колкото се препоръчва, и трябва да се внимава да не ги загубите. Трябва да се спазва периодът на задържане, в който в устата се поставят специални апарати, които да задържат зъбите на място. Това им пречи да се върнат в първоначалното си положение.

Колко време ще бъде необходимо?

Продължителността на ортодонтското лечение при деца зависи от проблема, който трябва да се реши и използваните апарати. Като цяло, времето за употреба варира от 18 до 36 месеца, също в зависимост от съдействието на пациента.

По време на лечението детето трябва редовно да посещава ортодонт веднъж месечно. По време на тези прегледи се правят корекции и се следи напредъкът.

Ортодонтията при деца помага за предотвратяване на бъдещи усложнения

Провеждането на ортодонтско лечение при деца помага за решаване на текущите проблеми в устната кухина на детето. Възможностите за лечение ще им позволят да захапват, ядат и говорят нормално и дори усмивката им ще изглежда по-красива.

Важно е обаче да запомните, че ранното действие предотвратява много проблеми в бъдеще. Това е така, защото в детството леченията са по-бързи, по-удобни, ефективни и по-евтини. Разрешаването на нарушения на захапката в детството помага на децата да имат здрава уста в зряла възраст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Beatriz, Carmen, et al. “HÁBITOS DE INTERPOSICIÓN. FACTORES DE RIESGO ASOCIADOS A LA MORDIDA ABIERTA.” Estomatologia2020. 2020.
 • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
 • Astegiano, Carolina, et al. “Ortopedia funcional: Alternativa de tratamiento para la mordida abierta anterior.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
 • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
 • Mella, Dayanne, et al. “Ortodoncia Preventiva e Interceptiva: Manejo de Mordida Abierta Anterior y Pérdida Dental Prematura. Reporte de enfoque de tratamiento.” Applied Sciences in Dentistry 1 (2021).
 • PEOPLE, ORTHODONTICS IN YOUNG. “REVISIÓN SISTEMÁTICA SOBRE LOS TIPOS DE TRATAMIENTOS RELACIONADOS CON LA ORTODONCIA INTERCEPTIVA EN JÓVENES Y NIÑOS.”
 • Parra-Iraola, Sandra Susana, and Andrea Gissela Zambrano-Mendoza. “Hábitos deformantes orales en preescolares y escolares: Revisión sistemática.” International journal of odontostomatology 12.2 (2018): 188-193.
 • Arévalo Rojas, Margarita, and Francesc Steve Michael Huamán Panduro. “Lesiones frecuentes de tejidos blandos por uso de brackets en alumnos de la escuela de Estomatología de la UCP, Iquitos–2018.” (2018).
 • Yenchong, Jaime Javier Mendoza, et al. “Avances de la odontopediatria y su relación con la ortodoncia presente y futura.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 5.5 (2020): 79-94.
 • Cedeño Mejía, Arianna Tamara. Instructivo para mejorar el control de higiene oral en pacientes con ortodoncia de la Facultad de Odontología de la UDLA. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.