Възможно ли е да отрежете талията си за една седмица?

Ако искате по-стройна фигура, без да излагате здравето си на риск, най-добре е да се консултирате с вашия лекар какво можете да правите ежедневно, за да постигнете целта си.
Възможно ли е да отрежете талията си за една седмица?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 18 ноември, 2022

Оформянето на талията може да бъде много трудно нещо, тъй като работата с локализираните мазнини е по-трудна поради генетични, метаболитни и хормонални фактори, наред с други. И така, кои са някои от лесните начини, с които да намалите талията си?

Въпреки че може да си мислите, че решението е просто да се подложите на диета, има някои непокорни части от тялото ви, които обикновено ще бъдат по-трудни за оформяне или тонизиране, като корема. В днешната статия искаме да ви покажем четири изключително ефективни и изненадващи съвета за намаляване на талията ви. Това е много по-лесно, отколкото си мислите.

Разбира се, упражненията са от съществено значение, ако искате да контролирате теглото си. Вижте този кратък урок за едно много лесно упражнение: ходене.

Защо не мога да намаля талията си?

Да имат малка талия е мечтата на повечето жени. Това е част от тялото, където лесно се натрупват мазнини, дори ако вече сте слаби.

Нека видим какво може да причини тази ситуация, освен генетичните фактори:

 • Стрес
 • Бременност
 • Злоупотребата с алкохол
 • Водене на заседнал начин на живот
 • Храносмилателни нарушения
 • Бавен метаболизъм
 • Яденето на рафинирани храни или много захар
 • Хормонален дисбаланс; по време на менопаузата например

Съвети как да намалите талията си

За да разберете как да оформите фигурата си, най-добре е да отидете на лекар за оценка. Така можете да приложите съветите му на практика и при необходимост да потърсите и помощта на диетолог.

1. Ограничете това, което ядете за вечеря

Вечерята е храненето, което обикновено е отговорно за напълняването ви (ако ядете твърде много храна с високо съдържание на наситени мазнини) и ефектите могат да бъдат забележими, особено в талията. За щастие коремът ви е мястото, където първо ще забележите разликата, когато промените начина си на вечеря: яжте по-малко и по-рано.

Някои хора се оплакват, че е твърде трудно да вечеряме рано. Вместо това трябва да намерите начин да се насладите на следобедна закуска и да хапнете нещо леко вечерта.

По същия начин проучванията твърдят, че късните вечерни закуски са по-вредни за теглото от дневните закуски. Поради тази причина е препоръчително да намалите приема на храна и закуски вечерно време.

Освен това има хора, които съжаляват, че вечерята е време за семейна среща. Поради тази причина често се чувства като твърде голяма жертва да се променят навиците на всички.

В този случай ви предлагаме да изберете леки, лесни за приготвяне рецепти и да проявите воля и да хапвате по-малки порции. Похапването по-рано е чудесен начин да седнете на масата за вечеря, без да се чувствате прекалено гладни.

На сутринта ще забележите, че стомахът ви се чувства по-добре, което ще ви насърчи да поддържате този добър навик.

2. Контролирайте порциите си

Жена яде салата.

Това, което препоръчваме относно това колко трябва да ядете на вечеря, трябва да бъде вашата цел за всяко хранене. Не е нужно да гладувате, но трябва да намерите точката, в която все още можете да хапнете повече, но вече не е необходимо. Всъщност, ако просто изчакате пет или 10 минути, гладът ви може да изчезне.

Ключово е да знаете кога да се ограничите, защото обикновено, когато ядете повече, отколкото трябва, това е нещо, от което се напълнява, като хляб или сладкиши. Един трик е да си създадете навик да пиете чай за храносмилане след хранене. Също така помага бавното дъвкане на всяка хапка храна, което ви кара да се чувствате по-сити.

3. Как да намалите талията си – увеличете приема на протеини

Вероятно сте чували за диети с високо съдържание на протеини, предлагащи чудотворни резултати за много кратко време. Те наистина работят, но натоварват черния дроб и бъбреците и често хората наблюдават йо-йо ефект, след като спрат.

Изследванията предлагат диети с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати във връзка с периодично гладуване за насърчаване на по-нататъшна загуба на тегло.

Независимо от това, важно е да знаете, че консумацията на повече протеини – независимо дали са от животински или растителен произход – може да насърчи загубата на тегло, особено в областта на талията. Просто не забравяйте да ядете други храни, за да балансирате диетата си.

Източници на животински протеини са:

 • Месо
 • Риба и морски дарове
 • Яйца
 • Млечни продукти

Източниците на растителни протеини включват:

 • Боб
 • Ядки и семена
 • Пълнозърнени храни
 • Авокадо

В идеалния случай трябва да ядете една порция протеини на всяко хранене, като комбинирате животински и растителни протеини със сурови и варени зеленчуци. Накрая добавете малко зърнени продукти и се старайте винаги да избирате пълнозърнести такива.

4. Подбирайте добре мазнините си

Селекция от здравословни храни.
Храните с антиоксиданти и здравословни мазнини помагат за понижаване на холестерола и триглицеридите.

Да, мазнините са много важни. Не е необходимо да ги изключвате от диетата си, както казват много диетолози, но трябва да ги избирате разумно. Здравословните мазнини ще ви помогнат да отслабнете и да намалите талията си, както и други области, където мазнините са склонни да се натрупват.

Здравословните мазнини се използват от тялото, за да поддържат множество функции, като същевременно изискват от него да увеличи разхода на енергия. Затова добавяйте порция здравословна мазнина към всяко хранене:

 • Авокадо
 • Риба
 • Пробиотици
 • Яйчен жълтък
 • Ядки и семена
 • Млечни продукти като кисело мляко, козе и овче сирене или масло
 • Студено пресовани растителни масла (зехтин, масло от кокос, сусам, пшеничен зародиш и др.)

5. Как да намалите талията си – спете достатъчно

Недостатъчният сън е наскоро открита причина за затлъстяването. Проучванията потвърждават, че хората с недостатъчен сън могат да качат няколко килограма за кратък период от време. Това е нормална реакция на тялото, което се стреми да попълни енергията, необходима му за поддържане на допълнителна будност.

Поради тази причина е жизненоважно да спим поне 8 часа на нощ, когато се стремим да отслабнем и намалим талията. В този смисъл планирайте графика си с дейности и избягвайте да стоите до късно.

Здравословните ежедневни навици са ключът към успеха

Както може би сте забелязали, не говорим за чудодейна диета или огромни жертви за постигане на целта. Достатъчно е да коригирате ежедневните си навици и да ги замените с по-здравословни; тялото ви ще ви благодари и със сигурност ще можете да покажете фигурата, която искате.

Не забравяйте, че ако имате притеснения, винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар. Професионалистите по хранене са единствените, обучени да ръководят загубата на тегло правилно и без усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Markwald RR, Melanson EL, Smith MR, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Apr 2;110(14):5695-700.
 • Freire R. Scientific evidence of diets for weight loss: Different macronutrient composition, intermittent fasting, and popular diets. Nutrition. 2020 Jan;69:110549.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.