9 причини да ядете авокадо за по-добро здраве

Яденето на авокадо има вътрешни и външни ползи за здравето. То спомага храносмилането, укрепва костите, грижи се за здравето на храносмилателната ви система и кожата.
9 причини да ядете авокадо за по-добро здраве

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Искате ли да се радвате на по-добро здраве?

Авокадото трябва да присъства редовно в менюто ви. Освен че има приятен аромат и текстура, то е богато на мастни киселини, съдържащи малко количество холестерол .

Авокадото е много специален плод.  Всички сортове придават специален вкус и невероятна текстура на всяко ястие. Освен че ще се радвате на по-добро здраве, то е вкусно и ви осигурява много хранителни вещества.

Съдържа по-малко калории отколкото си мислите. Основната част от мазнините им са под формата на фитостероли.

Искате ли още причини, за да ядете авокадо?

В тази статия ще ви дадем още няколко.

1.Авокадото спомага храносмилането

По-добро здраве на цялата храносмилателна система с авокадо
Благодарение на съдържанието си на разтворими и неразтворими фибри авокадото спомага функционирането на храносмилателната ви система.

Тези два вида фибри са важни за храносмилането. Те спомагат на организма ви да изхвърли ненужните продукти и да ви предпази от проблеми като диария и запек.

Когато редовно консумирате авокадо спомагате по-лесното преминаване на храната през червата.

Този плод стимулира стомашните и храносмилателни сокове, което спомага по-бързото и ефикасно усвояване на хранителните вещества.

2.Грижи се за здравето на устната кухина

Консумацията на авокадо ви предпазва от появата на лош дъх, причинен от нарушено храносмилане или стомашни проблеми.

Ако имате лош дъх и се съмнявате, че това се дължи на неправилно хранене, опитайте се да изяждате по половин авокадо всеки ден.  Ако проблемът е именно този, то той ще изчезне веднага.

Флавоноидите и антиоксидантите, както и антибактериалното действие на авокадото унищожава бактериите в устата.

Освен това този чудесен плод ви предпазва срещу рак на устата.

3.Авокадото прави кожата ви по-здрава

Авокадото е пълно с хранителни вещества, поддържащи кожата ви здрава.

То се грижи за кожата ви, когато е суха, възпалена или увредена. Ето защо можете да откриете голям брой продукти съдържащи като съставка този плод.

Консумацията на авокадо осигурява на организма ви значително количество витамини, бета каротин и ликопен. А най-хубавото е, че няма да харчите пари за скъпи козметични продукти!

За да допълните козметичния си режим можете да си правите маска с плода, въпреки че това няма да е необходимо, ако често си го похапвате.

4.Грижи се за здравето на очите ви

Поради съдържанието си на кератиноиди авокадото предпазва очите ви срещу катаракта и други очни болести, появяващи се с напредването на възрастта.

В повечето случаи проблемите се дължат на действието на свободните радикали, натрупващи се в тъканите на окото.

Антиоксидантното действие на каротиноидите неутрализира ефекта на тези опасни вещества.

5.Укрепва сърцето

Радвайте се на по-добро здраве като хапвате авокадо.
Авокадото съдържа бета ситостерол, вещество, което поддържа ниско нивото на холестерола. Това означава, че консумацията на авокадо предпазва сърцето ви от аритмия и атеросклероза.

Авокадото съдържа голямо количество калий, което има съдоразширяващо действие, което отпуска вените и артериите.

Другите проблеми, чието овладяване спомага са:

  • Хипертония
  • Съсиреци
  • Сърдечни атаки
  • Сърдечно-съдови проблеми

6.Помага при недостиг на витамин K

Дефицитът на витамин K не е много често срещан, открива се при новородените.

Когато в организма ви няма достатъчно количество витамин K можете да имате проблеми със съсирването на кръвта, което е опасно по време на бременност или ако сте болни от анемия.

Затова консумацията на авокадо спомага поддържането на нивото на този витамин. Този плод съдържа почти 40% от препоръчителната дневна доза от витамин К.

7.Бори се срещу артрита

Противовъзпалителното действие на този плод е едно от най-ценните му качества. 

То се дължи на голямото количество фитохимикали, флавоноиди, фитостероли и омега 3 мастни киселини.

Ако искате да се радвате на по-добро здраве и да намалите болката и възпаленията на ставите и мускулите, хапвайте по половин авокадо дневно.

Не е необходимо да изяждате цялото количество плод наведнъж. Можете да го разделите на няколко малки порции, които да си хапнете през деня.

8.Укрепва костите за по-добро здраве

Каротиноидите, които авокадото съдържа, се борят срещу разрушаването на хрущялите. Това е един от основните симптоми на остеоартрита.

Редовната консумация на авокадо намалява риска от появата на това заболяване.

Същевременно високото му съдържание на минерали (цинк, фосфор, калций, мед и селен) е полезно за костите ви и намалява риска от разболяване или влошаване на остеопорозата. Причината за това е, че те повишават костната плътност.

9.Подобрява усвояването на хранителните вещества

Важно е да следите качеството на храненето си, за да постигнете по-добро здраве
Хранителните вещества в плодовете и зеленчуците се усвояват по-добре, ако ги консумирате заедно с малко авокадо. Тази комбинация спомага усвояването на антиоксидантите и каротиноидите с около 3 до 5 пъти.

Това е добра новина за хората, консумиращи препоръчаните им плодове за борба срещу въздействието на свободните радикали.

Затова ако консумирате салата или смути с добавено към тях авокадо ще направите менюто си още по-здравословно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.