Лесна и здравословна рецепта за палачинки с пиле и зеленчуци

Ще ви покажем как да приготвите вкусни палачинки с пиле и зеленчуци, за да разнообразите диетата си и да си осигурите консумацията на качествени протеини.
Лесна и здравословна рецепта за палачинки с пиле и зеленчуци
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 16 октомври, 2022

Приготвянето на тези палачинки с пиле и зеленчуци е много лесно. Тази рецепта е пълноценна от хранителна гледна точка. Съдържа голямо количество протеини и антиоксиданти, които ще покрият ежедневните ви нужди и от своя страна ще подобрят цялостното ви здраве.

Поради тази причина това е чудесен вариант за редовно включване в диетата, стига да си осигурявате разнообразна и балансирана диета като цяло.

Как се приготвят палачинки с пиле и зеленчуци

Палачинки с пиле и зеленчуци

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Първо, трябва да направите тестото. За да направите това, поставете маслото в тиган на среден огън, докато се разтопи.
 2. След това добавете пшеничното брашно и разбъркайте всичко много добре.
 3. Добавя се млякото докато заври и се бърка докато се сгъсти.
 4. След това добавете ситно нарязаните зеленчуци в тигана и гответе 3 минути. След това добавете сметаната и гответе още минута.
 5. След това добавете свареното и настъргано пиле, като гответе още 2 минути.
 6. След като тази стъпка приключи, остава само да напълните палачинките. Просто поставете палачинката в чинията и добавете част от пилето и зеленчуците.
 7. Отгоре добавете сиренето и едно листо маруля.
 8. За да завършите, затворете палачинката и се уверете, че плънката не излиза и това е!

Не забравяйте, че винаги можете да пропуснете соса бешамел, ако искате по-лек вариант. В този случай просто изпълнете стъпката, при която задушавате зеленчуците с пилето.

Ползи от тези палачинки с пиле и зеленчуци

Солени палачинки.

Палачинките с пиле и зеленчуци крият редица ползи за здравето, когато присъстват редовно в диетата. На първо място, трябва да се отбележи, че те са източник на протеини с висока биологична стойност. Тези елементи се оказват фундаментални за предотвратяване на развитието на сложни патологии, които засягат чистата маса, като саркопения.

В допълнение към това те съдържат висококачествени фитохимикали от зеленчуците. Тези съединения имат висока антиоксидантна сила. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото.

В резултат на това можете да намалите честотата на много хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания. Това се доказва от проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Не бива обаче да забравяме, че са доста калорични и богати на въглехидрати. Тези елементи са от съществено значение при извършване на физически упражнения с висока интензивност. Всъщност дневен прием от 10 грама въглехидрати на килограм телесно тегло на ден може да се изисква от елитни треньори и състезатели, според изследване, публикувано в Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Пригответе домашни палачинки с пиле и зеленчуци

Както видяхте, приготвянето на домашни палачинки с пиле и зеленчуци е наистина лесно. Няма да ви отнеме много време, за да постигнете фантастичен резултат. Що се отнася до тестото, имате възможност да го направите у дома, в зависимост от индивидуалния си вкус. Можете дори да намерите готово такова в супермаркета, което трябва само да се смеси с вода и след това да се опече в тигана.

И накрая, имайте предвид, че трябва редовно да включваме зеленчуци в нашата диета, за да се радваме на добро цялостно здраве в дългосрочен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Gonzalez JT, Wallis GA. Carb-conscious: the role of carbohydrate intake in recovery from exercise. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2021;24(4):364-371. doi:10.1097/MCO.0000000000000761

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.