Причини за болка в бъбреците

Има много отговори на въпроса за причините за болка в бъбреците. Самата поява на болка е достатъчна причина да потърсите консултация с лекар, тъй като всички бъбречни проблеми трябва да бъдат лекувани възможно най-бързо, за да се избегне развитието на сериозни последици.
Причини за болка в бъбреците

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Няма един единствен отговор на въпроса за причините за болка в бъбреците. Първото нещо, което трябва да кажем е, че болката в тези органи не е нещо обичайно. Затова винаги трябва да обръщаме внимание на този симптом.

Има много митове за болката в бъбреците. Широко известно е вярването, че този дискомфорт е последствие от откриване на кръста, което позволява “на студа да влезе в тялото” и води до появата на болка. Това и други сходни вярвания не са верни.

Освен това често хората не могат точно да определят коя част в тялото им създава дискомфорт. Понякога се чудят дали не ги болят бъбреци, а в действителност причината за болката е в друга част на тялото.

Причини за болка в бъбреците

Бъбреците са жизненоважни органи в тялото играещи основна роля. Те отговарят за филтрирането на кръвта, като така я пречистват и я поддържат балансирана от химична гледна точка. Те преработват около 190 литра кръв и изхвърлят 2 литра отпадни вещества всеки ден.

Бъбреците се намират в задната част на стомаха, точно под ребрата от двете страни на гръбначния стълб. Когато се появи болка в тези органи, болният я усеща в средата на гърба си или странично. Понякога има болка само от едната страна. Но не всяка една болка в гърба е свързана с бъбреците.

Много бъбречни заболявания остават незабелязани докато не се развият в по-напреднал стадий. Причините за болка в бъбреците варират от наличието на камъни в тези органи до рак. В следващите редове ще ви разкажем за някои от най-често срещаните причини за появата на тази неприятна болка.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците познати и като “ нефролитиаза ” или “уролитиаза” причиняват силна бъбречна болка или колики. Натрупването на вещества в урината води до образуването им. Понякога те са малки като зрънца пясък, но могат да достигнат и големината на перли.

Когато камъните са много малки, те преминават безпрепятствено през уринарния тракт и обикновено организмът ги изхвърля без появата на никакви симптоми. Но когато камъните са по-големи, те причиняват силна болка, която се изявява на вълни и която болният усеща в областта на кръста или долната част на корема. Тази болка се влошава при движение.

Обикновено болката е едностранна. Но с течение на времето тя може да слезе към слабините и гениталната област. Няма поза, която да облекчи болката и дискомфорта, често съпроводени с гадене, повръщане и парене при уриниране.

Инфекция

Освен казаното друга причина за болка в бъбреците са и инфекциите. Обикновено инфекцията започва в уретрата или пикочния мехур и след това достига до бъбреците. Може да доведе до постоянно увреждане на тези органи или да премине в кръвообращението и дори да застраши живота на болния.

Един от симптомите е силната, постоянна болка в гърба, както и болезненото и парещо уриниране. Пациентът усеща необходимост от често посещение на тоалетната, а урината му мирише силно и неприятно. Нерядко тези оплаквания са съпроводени с гадене, повръщане, висока температура и втрисане.

Поликистозна бъбречна болест или кисти

Бъбречните кисти могат да не причинят появата на никакви симптоми докато не нараснат достатъчно на големина. Когато се появят те причиняват силна болка в гърба и/или болка в долната част на гърба – кръста. Често болният се оплаква от главоболие и кръв в урината.

Поликистозната бъбречна болест е генетично заболяване, причиняващо развитието на групи от кисти, възпрепятстващи правилното функциониране на организма. Те причиняват странична болка в гърба или болка обхващаща целия кръст и често водят до появата на камъни в бъбреците и чести инфекции.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 ранни признака за бъбречна недостатъчност

Други причини за болка в бъбреците

Болката в бъбреците може да се дължи на хидронефроза – възпаление на бъбреците поради събиране на урина. То води до появата на силна болка в гърба, както и на кръв в урината и висока температура. Болката може да се дължи и на тромбоза на бъбречната вена, сериозен проблем причиняващ силна болка в гърба на болния, в долната част на ребрата и бедрата.

Нараняванията и травмите също могат да причинят болка в бъбреците, както и бременността. В последния случай болката се дължи на промени в гръбначния стълб поради тежестта на корема на бременната жена. Болка в едната страна на гърба и корема, съпроводена с хематурия може да бъде симптом за рак на бъбреците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Morata Alba, J., Pérez García, B., & Carpena Lucas, P. J. (2015). Dolor abdominal: no siempre es lo que parece. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e189-e192.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.