Причини за болка в бъбреците

Има много отговори на въпроса за причините за болка в бъбреците. Самата поява на болка е достатъчна причина да потърсите консултация с лекар, тъй като всички бъбречни проблеми трябва да бъдат лекувани възможно най-бързо, за да се избегне развитието на сериозни последици.

Последна актуализация: 21 Юли, 2020

Няма един единствен отговор на въпроса за причините за болка в бъбреците. Първото нещо, което трябва да кажем е, че болката в тези органи не е нещо обичайно. Затова винаги трябва да обръщаме внимание на този симптом.

Има много митове за болката в бъбреците. Широко известно е вярването, че този дискомфорт е последствие от откриване на кръста, което позволява “на студа да влезе в тялото” и води до появата на болка. Това и други сходни вярвания не са верни.

Освен това често хората не могат точно да определят коя част в тялото им създава дискомфорт. Понякога се чудят дали не ги болят бъбреци, а в действителност причината за болката е в друга част на тялото.

Причини за болка в бъбреците

Бъбреците са жизненоважни органи в тялото играещи основна роля. Те отговарят за филтрирането на кръвта, като така я пречистват и я поддържат балансирана от химична гледна точка. Те преработват около 190 литра кръв и изхвърлят 2 литра отпадни вещества всеки ден.

Бъбреците се намират в задната част на стомаха, точно под ребрата от двете страни на гръбначния стълб. Когато се появи болка в тези органи, болният я усеща в средата на гърба си или странично. Понякога има болка само от едната страна. Но не всяка една болка в гърба е свързана с бъбреците.

Много бъбречни заболявания остават незабелязани докато не се развият в по-напреднал стадий. Причините за болка в бъбреците варират от наличието на камъни в тези органи до рак. В следващите редове ще ви разкажем за някои от най-често срещаните причини за появата на тази неприятна болка.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците познати и като “ нефролитиаза ” или “уролитиаза” причиняват силна бъбречна болка или колики. Натрупването на вещества в урината води до образуването им. Понякога те са малки като зрънца пясък, но могат да достигнат и големината на перли.

Когато камъните са много малки, те преминават безпрепятствено през уринарния тракт и обикновено организмът ги изхвърля без появата на никакви симптоми. Но когато камъните са по-големи, те причиняват силна болка, която се изявява на вълни и която болният усеща в областта на кръста или долната част на корема. Тази болка се влошава при движение.

Обикновено болката е едностранна. Но с течение на времето тя може да слезе към слабините и гениталната област. Няма поза, която да облекчи болката и дискомфорта, често съпроводени с гадене, повръщане и парене при уриниране.

Инфекция

Освен казаното друга причина за болка в бъбреците са и инфекциите. Обикновено инфекцията започва в уретрата или пикочния мехур и след това достига до бъбреците. Може да доведе до постоянно увреждане на тези органи или да премине в кръвообращението и дори да застраши живота на болния.

Един от симптомите е силната, постоянна болка в гърба, както и болезненото и парещо уриниране. Пациентът усеща необходимост от често посещение на тоалетната, а урината му мирише силно и неприятно. Нерядко тези оплаквания са съпроводени с гадене, повръщане, висока температура и втрисане.

Прочетете и: Симптоми, че бъбреците ви са болни

Поликистозна бъбречна болест или кисти

Бъбречните кисти могат да не причинят появата на никакви симптоми докато не нараснат достатъчно на големина. Когато се появят те причиняват силна болка в гърба и/или болка в долната част на гърба – кръста. Често болният се оплаква от главоболие и кръв в урината.

Поликистозната бъбречна болест е генетично заболяване, причиняващо развитието на групи от кисти, възпрепятстващи правилното функциониране на организма. Те причиняват странична болка в гърба или болка обхващаща целия кръст и често водят до появата на камъни в бъбреците и чести инфекции.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 ранни признака за бъбречна недостатъчност

Други причини за болка в бъбреците

Болката в бъбреците може да се дължи на хидронефроза – възпаление на бъбреците поради събиране на урина. То води до появата на силна болка в гърба, както и на кръв в урината и висока температура. Болката може да се дължи и на тромбоза на бъбречната вена, сериозен проблем причиняващ силна болка в гърба на болния, в долната част на ребрата и бедрата.

Нараняванията и травмите също могат да причинят болка в бъбреците, както и бременността. В последния случай болката се дължи на промени в гръбначния стълб поради тежестта на корема на бременната жена. Болка в едната страна на гърба и корема, съпроводена с хематурия може да бъде симптом за рак на бъбреците.

Може да ви заинтересува ...
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
6 храни, които могат да доведат до образуването на бъбречни камъни

Бъбречни камъни са твърди частици, които макар и много малки, не могат да излязат сами. Те засядат в уринарния тракт и причиняват силна болка.  • Morata Alba, J., Pérez García, B., & Carpena Lucas, P. J. (2015). Dolor abdominal: no siempre es lo que parece. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e189-e192.