10 стимулиращи упражнения и дейности за деменция

Има различни страхотни стимулиращи дейности за деменция. Като общовалидно правило, трябва да поддържате здравословен начин на живот и да бъдете активни.
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 02 февруари, 2024

Знаете ли, че има стимулиращи упражнения и дейности за деменция? Деменцията се характеризира с прогресивна загуба на когнитивни способности, като памет, разбиране, мислене и изчисления, между другото. Някои стимулиращи дейности могат да помогнат при лечението на деменция, въпреки че няма пълно излекуване.

Въпреки че може да бъде много инвалидизиращо за тези, които страдат от него, забавянето на прогресирането му също е възможност да подобрите цялостното си качество на живот и дори да се забавлявате. Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Как деменцията засяга човек?

Деменцията е свързана с когнитивно увреждане и прогресивна загуба на определени способности, свързани с паметта, езика и мисленето. Но също така влияе върху настроението на човека, чувството за стойност и самочувствието.

Следователно не можем да пренебрегнем всички субективни и емоционални компоненти, свързани с болестта. От своя страна индивидуалните характеристики, както и контекстът, също влияят върху начина, по който разстройството се изразява и преживява.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 12 начина да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете

Стимулиращи упражнения и дейности за деменция

Препоръчват се определени дейности, когато става дума за грижа за мозъка и цялостното ви здраве, когато имате деменция. Ето ги и тях:

1. Прекарвайте малко време в четене всеки ден

Дори ако е само за няколко минути. Ако човекът се измори много от четене или има проблеми със зрението, има аудио формати, както когато става дума за новини от пресата и книги, така и дори за добре познати подкасти. Ключът е да се насърчат концентрацията, вниманието и паметта.

Четене като стимулираща дейност при деменция
Четенето е мозъчен стимулант в много аспекти. Винаги се препоръчва на всяка възраст.

2. Стимулиращи дейности за деменция – участвайте в различни игри или забавления

Например судоку, търсене на думи или кръстословици. За да тренирате мозъка, можете да променяте трудността и да извършвате дейности самостоятелно или заедно.

За хората, които имат цифрови умения, има и съвместни онлайн игри. Те ви позволяват да взаимодействате и дори да се състезавате с другите.

3. Попълвайте книжки с дейности

Във връзка с предишната точка е възможно също така да използвате брошури за когнитивно стимулиране , фокусирани върху укрепването на различни умения. Те включват упражнения за мислене и памет като „напишете 5 почистващи елемента“ и „споменете си колко часа показват стрелките на часовника“, между другото. Те могат да бъдат доста забавни и предизвикателни.

4. Говорете за спомените си

Ако сте болногледач, можете да покажете на лицето поредица от снимки и да го помолите да ви разкаже за ситуацията, какво прави и къде е бил. Във вариант без снимки можете да го помолите да ви разкаже за най-хубавия си спомен като тийнейджър, какво е правил с приятелите си и какъв е бил животът по това време.

По същия начин настолните игри със запомняне също са много полезни. Както и тези, които се състоят в добавяне на дума към казаното от партньора, са страхотни.

5. Стимулиращи дейности за деменция – пейте

Много е полезно да пеете, тъй като включва не само избор на песен измежду няколко, които знаем, и наслаждаване на музиката, но и да можем да запомним какво казва текстът.

6. Преместете някои предмети и накарайте да ги намерят

Ако по-възрастният човек няма затруднения с мобилността, всяка седмица можем да предложим смяна на някои ежедневни предмети. Например, ако използва четка за коса, една седмица я оставете в гардероба в спалнята, а друга седмица в банята.

Важно е да се споразумеете за това предварително.
7.

7. Участвайте в лекции, конференции и културни и развлекателни събития

Изслушването на други хора и съгласието или несъгласието с тяхната позиция също е друг начин да останете активни. Има различни културни програми в общините, които могат да помогнат.

8. Комбинирайте развлекателните дейности със здравословна рутина

Не става въпрос за това, че човекът усеща, че си „играе“ или упражнява паметта си цял ден. Трябва също да му позволим да се чувства полезен.

Така например можем да го помолим да ни помогне да подредим масата, със сметките за плащане или списъка в супермаркета. Това са прости, но необходими задачи.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: LATE деменцията – нов вид деменция

9. Стимулиращи дейности за деменция – домашен любимец

Ако деменцията не е напреднала, грижата за домашен любимец може да бъде много полезна. Освен това животното функционира като ценен спътник.

Домашните любимци помагат на хората с деменция.
Домашните любимци изпълняват терапевтични функции по няколко начина. За по-възрастен човек те могат да бъдат компания и насърчение.

10. Отделяйте време за физически упражнения всеки ден

Това трябва да е в съответствие с вашите способности, без да предполага никакви рискове. Те могат да бъдат прости дейности, като правене на три обиколки от една стая в друга или танцуване на цяла песен.

Помощта никога не трябва да е част от проблема

Освен списъка с предложени дейности, важно е да имате предвид, че това не е контролен списък, който трябва да спазвате. Напротив, трябва да го адаптирате към човека, който ще има нужда от тях и да опознаете кого имаме пред себе си.

Понякога неспособността ни да приемем остаряването на нашите близки ни кара да ги притискаме и оказваме натиск. Така ги излагаме на разочарованието и стреса от това, че трябва да изпълняват упражненията, въпреки че са уморени или не им се иска.

И така, как можем да се адаптираме и да намерим баланса? Можем да предложим различни дейности за деменция, но с кратки интервали, за да не изтощим или да удължим напрежението на болния.

От друга страна, препоръчително е да извършвате една дейност наведнъж и винаги да избягвате свръхстимулация. Трябва също така да бъдем търпеливи и да уважаваме времето, необходимо  за извършване на дадена дейност.

Ако сме болногледачи, трябва да се научим да управляваме собствените си емоции и тревоги. Трябва да включим пациента в избора на това, което иска да прави, като улесняваме проактивната роля и зачитаме неговите/нейните права и желания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
    • Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.