Домашни грижи за лице със сенилна деменция

С напредване на възрастта някои от нашите способности намаляват, което засяга физическото и умственото ни функциониране. Грижата за човек със сенилна деменция е предизвикателство.
Домашни грижи за лице със сенилна деменция
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 14 октомври, 2022

Много внимание и грижи у дома изисква един човек със сенилна деменция. Поради това членовете на семейството понякога могат да се чувстват претоварени или объркани.

Има толкова много въпроси и проблеми за решаване като лекарства, хранене, придвижване и време за къпане, например.

Ами ако не иска да яде или падне? Какво да правя, ако не спи?

Ако имате родител или друг член на семейството в тази ситуация, тази статия ви дава съвети и препоръки за грижа за лицето със сенилна деменция, за да му помогнете колкото е възможно повече. Тази ситуация е трудна и за пациента.

Сенилна деменция: причини и симптоми

Въпреки че терминът сенилна деменция вече не се използва в медицината, той все още е в общоприетия език. Отнася се до обща картина на когнитивен спад, свързан със стареенето.

Според изследванията по-често е симптомите да започват на 65-годишна възраст. Някои рискови фактори могат да обусловят появата им като дефицит на витамини, проблеми със сърдечно-съдовата или нервната система и други хронични заболявания.

Има някои признаци, които показват, че лицето е в тази ситуация:

 • Загуба на апетит
 • Липса на лична чистота
 • Дезинхибирано поведение
 • Склонност към изолация
 • Трудности в общуването
 • Забравяне и постоянно разсейване
 • Трудност при поддържане на концентрация
 • Намалени умения за разсъждение
 • Раздразнителност и внезапни промени в настроението
 • Прогресивно увеличаване на зависимостта от другите

Ако забележите, че някои от тези признаци присъстват при ваш възрастен роднина, препоръчително е да посетите лекар за обща оценка.

Домашни грижи за лице със сенилна деменция

След като диагнозата бъде потвърдена, има няколко действия, които трябва да се предприемат, с оглед на установяването на рутина за домашни грижи за човек със сенилна деменция. Това се прави както за предотвратяване на инциденти и здравословни проблеми, така и за осигуряване на добро качество на живот.

В това отношение трябва да се намесят някои ежедневни процедури, но като се опитате да поддържате баланс по отношение на автономията и без да засягате самочувствието на болния. В тази връзка ви даваме някои препоръки.

Грижи за лице със сенилна деменция
Диагнозата трябва да бъде направена от професионалист, който да удостовери, че има картина на когнитивно увреждане.

Информирайте близките хора

За да потърсите сътрудничество и да намерите приемане и разбиране, трябва да информирате за ситуацията онези, които живеят наблизо и могат да бъдат засегнати. Въпреки че за някои хора може да е неудобно да признаят, че член на семейството има диагноза сенилна деменция, по-добре е да поговорите и да предотвратите неудобството.

Адаптирайте пространството за болния със сенилна деменция

Въпреки че по-възрастните хора може да не са склонни да променят пространствата в домовете, в които са живели през целия си живот, често е необходимо:

 • Вратите и прозорците, които се отварят трудно, трябва да бъдат поправени, тъй като с възрастта мускулната сила се губи.
 • Друга важна подробност, ако живеете в апартамент и има тераси, е да ги затворите или барикадирате.

Навици, графици и дейности

Структурираният график на дейността е желателен поради различни причини. Това помага на по-възрастния човек да се грижи за себе си и да се концентрира, като го поддържа фокусиран. В идеалния случай обаче е най-добре да избягвате да променяте твърде много рутината му, тъй като това може да го разстрои.

Това, което трябва да се направи, е да се постави табло на видно място, за да помни какво трябва да направи. Например приемане на лекарства в определени часове или поливане на растенията.

Това е от съществено значение в случай на възрастни хора, които живеят сами.

Позната среда

Нещо, което им помага много, за да не се чувстват изгубени, е да имат семейни снимки по стените. В случай на забрава, когато се събудят, познатите лица могат да облекчат безпокойството им. По същия начин трябва да им се позволи да запазят своите предмети, като например любим стол.

Помощ при ставане

За тези, които не живеят сами и вече им е трудно да се грижат за себе си, домашните грижи за човек със сенилна деменция включват помощ при ставане.

Ако мобилността е ограничена трябвап да осигурите бастун, патерици или инвалидна количка. Ако може да става сам, ще бъде полезно да има болнично легло, за да не се налага да полага толкова много усилия.

Можете също така да имате устройство за общуване близо до леглото, за да можете да чуете, ако има нужда или поиска помощ, като например аудио монитори, използвани за бебетата.

Обикаляне

Ако човекът няма проблеми с мобилността и се движи из къщата, е удобно коридорите да са свободни от препятствия, тъй като може да не ги види и обърне внимание.

Също така трябва да оставите включени някои лампи, в случай че болният стане през нощта. Не забравяйте, че фрактурите на бедрото при по-възрастни хора са доста чести.

Рутина за къпане на болния със сенилна деменция

Възможно е по-възрастният да се нуждае от помощ при къпане. Банята е друго място, където могат да се случат падания. Това може да изисква поставяне на щанги, поставяне на гумени постелки и дори премахване на стъпала.

Диета

Храненето е един от най-сложните аспекти на домашните грижи за хора със сенилна деменция. От една страна, някои възрастни хора изпитват загуба на апетит; а други, когато живеят сами, забравят да ядат или да пият вода.

В някои случаи може да настъпи дехидратация. В тази връзка някои изследвания показват, че рискът от недохранване е висок в тази възрастова група.

Следователно се предлага да се установи график на контролирани хранения, за да се гарантира, че болните ядат и са добре нахранени и хидратирани.

Лекарства

Грижата за човек със сенилна деменция изисква специално внимание към лекарствата, особено при тези, които страдат от някаква патология и са на лечение. Ако живеят сами, трябва да има механизми, които да им напомнят да приемат лекарството в определени часове, както и дозите.

По същия начин се препоръчва да им се осигури кутия, в която да си приготвят хапчетата за всеки ден, като по този начин ще им бъде ограничен достъп до цялата опаковка на лекарството. Това намалява риска от предозиране.

Опасни продукти и предмети

Точно както при децата, при някои по-възрастни хора, при които има напреднало когнитивно увреждане, трябва да се вземат предпазни мерки по отношение на опасните предмети. Това включва ножове, ножици, бръсначи и други остри предмети.

Същото важи за запалките и кибрита. Почистващите продукти, съдържащи токсични вещества, също трябва да се съхраняват на безопасно място.

Физическа дейност

Добре е да правите редовни разходки, ако състоянието и времето позволяват. За предпочитане е това да се прави в компанията на болногледач. Това е полезно както за здравето, така и за когнитивните функции на болния.

Социализация на болния със сенилна деменция

Човекът със сенилна деменция не трябва да се изолира, тъй като това допринася за по-нататъшно умствено влошаване. В тази връзка е добре да разговаряте с тях, да участвате в семейни дейности, да ги посещавате или да ходите у приятели.

Социални занимания за хора с деменция
Участието в семинари и срещите с други хора забавят когнитивния упадък, стимулирайки социални дейности.

Внимавайте, когато излизате сами

Независимо от горните препоръки, ако пациентът не може да излиза сам, защото не може да се движи или не вижда много добре, трябва да бъде придружен, за да не се спъне, да претърпи инцидент или дори да се изгуби.

Стимулиращи хобита на болния със сенилна деменция

Някои дейности помагат за стимулиране на когнитивното функциониране, упражняване на паметта и концентрацията. Например, има игри, които помагат за стимулиране на ума :

 • Шах
 • Дама
 • Судоку
 • Игри на карти
 • Мандали
 • Пъзели
 • Кръстословици

Управление на агресивното поведение

Възможно е понякога пациентът да прояви трудно, агресивно или избухливо поведение. Не си губете нервите. Избягвайте да отговаряте ядосано.

Не забравяйте, че това е нещо, което ще виждате често, ако се грижите за човек със сенилна деменция. По отношение на управлението на тези поведения ви даваме следните препоръки:

 • Не правете резки промени в рутината им.
 • Опитайте се да определите какво го безпокои, притеснява или плаши.
 • Когато се включи в дискусията, опитайте се да насочите вниманието му към друга тема.
 • Преди всичко говорете тихо, избягвайте конфронтация и не се разстройвайте. Няма нищо лично.

Други общи мерки за безопасност

Ако човекът живее сам, трябва да има телефон, с който лесно се работи, в който да бъдат записани най-важните номера. Доколкото е възможно, трябва да се инсталират системи за откриване на дим. Също така е препоръчително да премахнете ключалките от баните и спалните, за да предотвратите заключението на човека.

Потърсете професионална помощ

Ако епизодите на агресия са много чести или трудни за справяне, трябва да се консултирате със здравен специалист, който да препоръча мерки, които да следвате, като употребата на някакво лекарство или пиенето на релаксиращи билкови чайове.

От друга страна, ако сте сами в грижите на човек със сенилна деменция, но смятате, че ситуацията е непосилна за вас или се усложнява от работата, не се колебайте да потърсите помощ. Има професионалисти, които посещават домове и центрове за грижи и обгрижват хората в нужда. Това е за предпочитане пред самотата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aquino Fernández J, Apaza Paucara J, Huaynoca N. Demencia Senil. Rev. Act. Clin. Med. 2012; 17: 846-850.
 • Budson A, Solomon P. Memory Loss, Alzheimer’s Disease, and Dementia. Philadelphia: Elsevier: 2022.
 • Collazo Álvarez H, Pérez Nápoles H, Boada Sala N. La fractura de cadera en la comunidad. MEDICIEGO. 2005; 11(Supl. 2). Disponible en: http://www.revmediciego.sld.cu/index.php/mediciego/article/view/2550/2748
 • Gonzalo L. Cuidadores y cuidados para los enfermos con demencia tipo Alzheimer. Rev Med Univ Navarra. 1997; 4(1): 67-70.
 • Guerrero Ballester Y. La demencia senil. Un acercamiento a su manejo y tratamiento. Primera Jornada Virtual de Psiquiatría 2020. Disponible en: http://jvirtualpsiquiatria2020.sld.cu/index.php/jvpsq/2020/paper/viewPaper/126
 • Pacurucu Ávila N, Rodríguez Sánchez D, Puente Arroyo A, et al. Factores asociados a la desnutrición en un grupo de adultos mayores en zonas rurales ecuatorianas. Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica. 2019; 38(6). Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=55964142004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.