10 съвета за изучаване на втори език

Изучаването на езици е предизвикателство, което все повече хора приемат. За щастие има някои стратегии, които да направят изучаването на друг език по-лесно и по-продуктивно. Научете най-добрите съвети тук!
10 съвета за изучаване на втори език
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 23 декември, 2022

Опитът в изучаването на чужд език представлява предизвикателство за онези, които се осмеляват да поемат по този път, който несъмнено е еднопосочен. Избрахме най-добрите съвети за изучаване на втори език, защото вярваме, че процесът на обучение е толкова обогатяващ и забавен, колкото моментът, в който най-накрая можете да водите разговор на друг език.

Вярваме, че изучаването на друг език, в допълнение към майчиния, носи много ползи във всички аспекти на живота на човека. По-долу ще споделим с вас някои предимства от владеенето на друг език и някои съвети, които ще ви помогнат да го включите в живота си по-бързо и ефективно.

Предимства от изучаването на втори език

Предимствата от изучаването на втори език могат да се видят в работата, академичната и социалната сфера на тези, които предприемат това преживяване. От професионална гледна точка това отваря врати към нови възможности за намиране на работа с по-добри условия на труд.

От образователна гледна точка владеенето на друг език увеличава количеството и качеството на учебните източници, тъй като можете да търсите информация на повече от един език за съдържанието на вашата кариера. И сякаш това не е достатъчно, като знаете друг език, можете да спечелите точки за прием в престижен университет.

По отношение на социалния живот, владеенето на друг език ще ви свърже с много повече хора и преживявания. Чрез разширяване на вашата социална мрежа ще добавите важен актив към развитието на вашата личност.

Съвети за изучаване на втори език

съвети за изучаване на втори език
Пълното потапяне в езика, който изучавате, ще ускори учебния процес.

Важността на тези съвети се крие във факта, че те имат за цел да намалят нивата на тревожност на тези, които изучават чужд език. Обичайно е в даден момент от учебния процес да почувствате, че не напредвате. И че е невъзможно да включите граматиката, лексиката и произношението на новия език в репертоара си.

Тази ситуация генерира стрес и безпокойство у учениците, което може да доведе до спад в успеваемостта и загуба на интерес към продължаване. В този контекст мотивите за изучаване на чужд език са разнообразни и варират от влечение към езиците до задължение, наложено по работни или академични причини.

Колкото по-голям е натискът, толкова повече тревожност ще се генерира. Тогава нека прегледаме съветите как да научите втори език и да го превърнете в приятно изживяване. Готови ли сте?

1. Разпознайте мотивите си

Овладяването на втори език изисква време, усилия, постоянство и много воля. Ако не сте наясно с причините, поради които искате да го научите, може да се откажете, когато се появят първите пречки.

Имате приятели или партньор, който говори друг език и искате да го научите? Планирате да пътувате в чужбина, да кандидатствате за работа или да влезете в университет или просто сте запалени по езиците? Всички тези и много други са валидни и убедителни причини да решите да научите друг език.

2. Съвети за изучаване на втори език – потърсете правилния учебен център

Методът на преподаване на втори език е ключов, за да го усвоите правилно. Няма начин на преподаване, който да е по-добър от друг, защото всеки се чувства по-удобно с различни техники.

Може би това, което е полезно и удобно за вас, не е за другите. Независимо дали посещавате онлайн или присъствени уроци, уверете се, че графикът е интензивен, така че контактът ви с новия език да е чест.

3. Засилете контакта си с езика

От съществено значение е да не се придържате само към съдържанието, което изучавате в клас, но да се стремите да взаимодействате с новия език във възможно най-много области. Например, гледайте сериал на новия език със субтитри на вашия роден език; или обратното, аудио на вашия език и субтитри на езика, който изучавате.

Можете да настроите мобилния си телефон и социалните си мрежи на езика, който изучавате. Също така, каквото и да търсите в интернет, правете го на другия език. Идеята е да попиете новия език и да четете и да го слушате навсякъде.

4. Съвети за изучаване на втори език – използвайте приложенията на мобилния си телефон

Можете да изтеглите речници на телефона си, така че винаги да имате възможност да търсите дума, която не знаете. Освен това опитайте да се абонирате за подкасти. Които представляват интерес за вас, за да намерите още един начин да се потопите в новия език. По подобен начин опитайте да прочетете новините в цифрови вестници в страните, където се говори езикът.

5. Използвайте музиката във ваша полза

съвети за изучаване на втори език
Музиката е забавен начин да научите втори език.

Пеенето е чудесен начин да научите език. Изтеглете текстовете на песните, които харесвате, и се опитайте да ги изпеете, докато разбирате какво казват. Ще подобрите произношението си и ще тренирате ухото си по много забавен и ефективен начин в същото време.

6. Съвети за изучаване на втори език – говорете колкото е възможно повече

Практикувайте новия език на глас, или на себе си, с вашите връстници, с приятели, които можете да намерите в интернет, с говорещите езика, със съучениците си от езиковия курс и т.н.

Спираме дотук, защото разговорът с хора, чийто роден език изучавате, е много полезен. Ще подобрите значително своя речников запас и произношение. Освен това имате възможност да научите текущи идиоми и идиоматични изрази, които няма да намерите в книгите.

7. Използвайте свободното си време, за да научите езика

Както бе споменато по-горе, вашето свободно време е полезно за изучаване на езика. Независимо дали чрез филми и сериали, видео игри, списания, книги и всичките си хобита, опитайте се да ги изживеете на новия език. Можете да участвате в дискусионни форуми по теми, които ви интересуват, да четете коментарите на други потребители и да оставяте свои собствени.

8. Пътуване в чужбина

Въпреки че не е от съществено значение, ще бъде по-продуктивно да научите друг език. Ако можете да пътувате до страна, където той е официалният език. Това пълно потапяне в място, където се говори само този език е много полезно и резултатите са наистина невероятни.

9. Съвети за изучаване на втори език – прилагайте наученото

Всяка дума или структура, която научавате, трябва да се прилага в други контексти и изречения. Така че усвояването й да стане фиксирано. Потърсете синоними и други начини за използване на новите изрази и обърнете внимание, защото със сигурност ще ги намерите във филми и вестници.

10. Учете, като играете

Има техники за геймификация, които предлагат игриво учене, което е продуктивно за тези, които учат нов език. Например, можете да изтеглите игри с думи или игри с викторини на езика, който искате да научите.

Съвети за изучаване на втори език: всичко си струва

Без значение на колко години сте или колко труден е езикът, който искате да изучавате, ние сме убедени, че усвояването на друг език си заслужава. Идеята е, че можете да добавите свои собствени стратегии към тези 10 съвета, които сме представили, за да направите учебния процес по-ефективен.

И накрая, не забравяйте, че ние никога не завършваме изучаването на езика, но непрекъснато ще включваме нови знания и това е най-обогатяващото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
  • López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
  • Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
  • Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
  • Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe6(4), 91-98.
  • Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.