12 начина да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете

Знаете ли как да подобрите мозъчния капацитет на вашето дете? Мозъкът работи 24 часа в денонощието и се нуждае от стимулация, за да се развива. Научете как да му помогнете от тази статия!
12 начина да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Какво имаме предвид, когато говорим за здравето на мозъка? Е, това просто помага на детето ви да достигне етапи на емоционално и развитие, подходящи за възрастта му. За това е важно да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете.

„Опитът и стимулите, които мозъкът получава в първите етапи от живота, определят формирането на биологични пътища, които влияят не само на ученето и поведението, но и на общото ви здраве през целия ви живот“, Владимир Муньос, педиатър от Националния университет на Испания.

Въз основа на горната информация можем да заключим, че доброто здраве на мозъка е от съществено значение за вашето дете, за да усвои социални умения и да отговаря правилно на изискванията за училищна работа. Ето защо в тази статия ще ви представим някои идеи за стимулиране на здравето на мозъка на вашето дете.

Как да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете

Деца, които правят упражнения, за да стимулират здравето на мозъка.
Физическата активност е от основно значение за правилното развитие на мозъка.

За да стимулирате мозъка, препоръчваме да правите “невробика”, известна още като мозъчна аеробика или мозъчни упражнения. По принцип това е набор от упражнения, които ви позволяват да тренирате и двете страни на мозъка си чрез физически и умствени дейности.

Както ще видите по-долу, препоръчваме физически и умствени упражнения, които насърчават създаването на невронни връзки в мозъка.

1. Как да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете – паралелно рисуване

Помолете детето си да вземе два молива, по един във всяка ръка. Поставете голям лист хартия или два листа, ако нямате един голям, пред него. Сега е време да се захванете за работа: идеята е детето ви да рисува едновременно с двете си ръце.

То трябва да опита различни движения: нагоре и надолу, кръгови и т.н. Това просто (и забавно) упражнение насърчава фините двигателни умения и писането.

2. Кръстосано пълзене

Нека да бъдем бебета за известно време, като пълзим кръстосано! Целта на тази игра е да подобри координацията и да активира мозъка чрез гледане и кинестетично обучение.

За да играе тази игра, детето ви трябва да движи противоположните си ръка и крак едновременно, за да се придвижи напред, да пълзи като бебе. След като детето ви улови ритъма, тогава можете да опитате вариации, включително с другите сетива. Например пускането на песен, за да се придвижи напред, и спирането й, когато трябва да спре.

3. Как да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете – упражнения за памет

Момче, концентрирано върху работата.
Стимулирайте паметта на вашето дете с повтарящи се дейности и игри.

Игрите за памет са много забавни за цялото семейство и също така помагат на децата да работят върху области на мисълта, които не практикуват често.

4. Пъзели

Реденето на пъзели означава, че децата трябва да създадат цялостна картина от малки парченца, насърчавайки логиката и уменията за концентрация. Продължавайте да увеличавате броя на парчетата, докато вашето дете се подобрява, като помните, че възрастите, препоръчани от производителя на играчките, са само препоръчителни.

5. Судоки

По-големите деца могат да решават судоку, с помощ в началото. Тези упражнения са отлични за насърчаване на концентрацията, логическото мислене и вниманието.

6. Живопис

Рисуване за стимулиране на здравето на мозъка на вашето дете.
Рисуването насърчава творчеството и изразяването на емоции.

Прочетете книга на детето си и след това го помолете да нарисува картина за прочетеното. По този начин ще му помогнете да работи върху своята креативност, памет, разбиране за четене и изразяване на емоции.

7. Как да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете – музикални дейности

Да се научи да свири на инструмент е чудесна дейност за стимулиране на здравето на мозъка на вашето дете. Например, свиренето на пиано изисква да знае какви ноти чете, да ги дешифрира и да ги “превежда” чрез движенията на ръцете, които трябва да са добре координирани, за да звучи добре мелодията.

8. Играйте с глина за моделиране

Моделиращата глина е отлична възможност за стимулиране на фините двигателни умения, като същевременно работи и за координацията между ръцете и очите. Можете да играете с детето си, да правите всякакви животни и дори да свържете играта с история, която сте прочели, за да работите върху разбирането на четенето и изиграването на историята.

Други съвети за постигане на мозъчна стимулация

Деца с различни топки за спорт.
Спортните и социалните умения са основни аспекти на здравето на мозъка на децата.

Умствените упражнения не са единственият начин да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете. Всъщност е изключително важно да:

  1. Говорите с децата си, дори когато са току-що родени: излагането на детето ви на езика от ранна възраст му помага да развие умения за разбиране, като същевременно интернализира родния си език и неговите културни компоненти.
  2. Избягвайте да излагате децата на продължителен стрес: доказано е, че излагането на децата на продължителни периоди на стрес може да повлияе на тяхното когнитивно развитие.
  3. Четете на децата си: точно както говорите с тях, четенето на глас е основна дейност за стимулиране на социалните умения и езиковото развитие.
  4. Погледнете децата си: визуалният контакт им помага да развият емоционални взаимоотношения и да усвоят социално поведение.
  5. Прегръщайте децата си: физическият контакт е от съществено значение за социалното и емоционалното развитие.
  6. Насърчете любовта към спорта у децата си: заниманията на открито помагат на децата ви да работят върху своите емоции, двигателни умения и социални умения.

Ако искате да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете, говорете със специалист. Със сигурност ще може да препоръча други възможности за работа върху умствените способности на вашето малко дете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.