Видове четки за коса: коя да изберете?

Използването на грешна четка за вашия тип коса може да причини увреждане на кичурите и скалпа. Разберете от коя имате нужда тук.
Видове четки за коса: коя да изберете?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 18 май, 2023

Има наука за избора на четка за коса. Най-важното е да имате предвид както типа коса, така и повода, за който оформяте косата си, когато става въпрос за видовете четки за коса, от които да избирате. Като цяло е важно инструментът да отговаря на специфичните нужди на косата и да допринася за здравето на скалпа.

Но каква е ролята й в грижата за косата? Освен кичурите, влакната докосват и масажират кожата, покриваща главата. Триенето на космите леко разширява кръвоносните съдове, което насърчава кръвообращението и в същото време придобивате навик за грижа за косата.

Качеството на четката и нейната форма влияят върху това колко щети може да претърпи косата или, напротив, спомагат за постигане на мекота, предотвратяват косопада и насърчават растежа. Ако не познавате разнообразието, което съществува на пазара, сте попаднали на правилното място, за да се информирате.

Как да изберем правилната четка за коса?

Характеристиките на косъма са от съществено значение за избора на правилната четка. От тази гледна точка фината коса понася най-добре четки с фин косъм; от друга страна, най-добре е да разресвате гъстата коса с четки със смесени косми (твърди и меки).

Къдравата коса се третира най-добре с гребени с широки зъби; но ако имате коса на меки вълни, сресвайте я с четка с къси синтетични влакна. Във всички случаи целта е четката да подпомогне разпределението на естественото омазняване, произведено от скалпа, да масажира кожата, да увеличи естествения блясък и косата да изглежда добре.

Ако нямате необходимата информация, рискувате да повредите косата. Поради това Американската академия по дерматология подчертава важността на оформянето на косата, без да я уврежда, за да се избегнат състояния, които водят до загуба на коса.

От своя страна клиниката Mayo се съгласява с нежността по време на разресване, например с помощта на инструменти с широки зъби, когато косата е мокра.

Четката е различна от гребена, тъй като космите на първата са гъвкави, а на втория са по-твърди.

Как да изберете най-подходящата четка за коса?
За да изберете правилната четка, трябва да се имат предвид характеристиките на косата.

Видове четки за коса

Четките се класифицират според материала на влакната, формата и полезността. Тези с пластмасови влакна се използват при всички типове коса, а тези с естествени влакна се препоръчват за увредена или деликатна коса.

Има и такива с метал, подходящи за гъсти коси, но трябва да се ползват с голямо внимание, за да не се накъса косата. И накрая, в рамките на категоризацията на влакната има смесени четки, направени с естествени и синтетични косми.

По отношение на формата и употребата, ето различните видове четки и предимствата на всяка от тях.

Кръгли четки

Оформят косата при сушене. Предлагат се в различни дебелини; докато по-тънката или плътно извита е полезна за къси коси, средната придава плътност от бретона до краищата, а по-дебелата придава обем.

Четки за термична обработка

Това са тези, които обикновено виждате в салоните, използвани за сушене със сешоар. Те са със смесени косми и куха дръжка с малки отвори за увеличаване на циркулацията на въздуха.

Дизайнът им ускорява оформянето, като задържа топлината в основата, често изработена от керамика, титан или турмалин. Тези четки се препоръчват, ако искате да придадете движение на косата си, имате много дълга, твърда коса или искате да „укротите“ бретона си.

Вентилационни или четки скелет

Благодарение на структурата на четките скелет, те осигуряват идеална вентилационна система за бързо изсъхване. Те позволяват на въздуха да преминава, докато се разресвате.

Те имат отдалечени, тънки влакна, изработени от пластмаса, което улеснява разресването на къдрава коса, без да я накъсвате. Те увеличават обема, затова често се използват за финалното оформяне на прическите.

Четки с мека основа

Може би най-популярната четка на пазара и следователно най-често използваната у дома. Адаптира се към всякакви текстури и дължини, а ергономичността й улеснява боравенето с нея. Освен това меката й основа и пластмасовите зъбци с гумени накрайници отлично предпазват скалпа.

Четки от дърво

Това е четка с дървени зъбци, но това не пречи на мекотата, която предлага по време на оформяне, до степен на масажиране. Зъбците са широки и разделени, подходящи за скалпове с висока чувствителност.

По темата Farmacia Profesional заявява, че косата изисква ежедневно разресване, масажиране с неагресивни средства на капилярите. Дървото отговаря на това изискване. Това са биоразградими четки, полезни за оформяне от корените до краищата и за премахване на накъдрянето.

Четки за коса за екстеншъни

Това са четки с бримки за разресване на удълженията, тъй като тези кичури, вмъкнати в естествената коса, изискват деликатно третиране.

Видове четки за коса за разресване

Ако сте склонни да получавате възли в косата си, то това е правилната четка за вас. Разпределението на синтетичните и гъвкави влакна помага за разплитане, без да дърпа косата. Полезни са върху мокра или суха коса, като използвате следните съвети:

  • Нанесете спрей за разресване.
  • Започнете от краищата и продължете бавно нагоре.
  • Не дърпайте, когато възелът е стегнат и, ако е необходимо, използвайте пръстите си, за да го разплетете внимателно.

Плоски четки

Представляват плоски четки с плътни зъбци с малка топка на върха за масажиране и разплитане на възли. Влакната са естествени, найлонови или йонни, препоръчват се, ако искате да добавите обем или да оформите определена прическа.

Има вариант с мека основа за права коса, но конвенционалните обикновено се използват за къдрава и дълга коса.

Видове четки за коса: Четки за довършителни работи

С естествени или синтетични косми или комбинация, тези четки оформят идеалните прически или придават определени форми на косата.

Четки за коса
Четките за довършителни работи намаляват къдренето и подобряват окончателния вид на вашите прически.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Как да направите маска за стимулиране растежа на косата

Препоръки за оптимално използване на вашата четка за коса

Функционалността на четката за коса достига своя максимум, ако я допълвате със спрейове или стилизиращи серуми или кремове , тъй като те улесняват разресването и осигуряват хранителни вещества за влакната на косата.

И накрая, не забравяйте да третирате косата внимателно. Срешете се, когато косата е суха, или използвайте четка с доста широк косъм, за да намалите шансовете за накъсване, ако косата е все още мокра. Знаете ли коя четка да изберете?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.