Как да помогнем на детето да преодолее смъртта на домашния любимец

Загубата на домашен любимец е дълбок емоционален удар за децата. Трябва да помогнете на детето да преодолее смъртта на домашния любимец по-лесно и бързо.
Как да помогнем на детето да преодолее смъртта на домашния любимец

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Смъртта на домашния любимец е много сърцераздирателна. Освен болката, която може да почувствате вие, ще трябва да помогнете на детето си да преодолее смъртта на домашния любимец. Това често е техният първи опит със смъртта и имат нужда от вас. В тази статия ще научите как да помогнете на детето си да преодолее смъртта на домашния си любимец.

Как да помогнем на детето си да преодолее смъртта на домашния любимец

Няма значение как се е случило – дали се дължи на дълго заболяване или трагичен инцидент – големината на домашния любимец или колко дълго е живял със семейството. В действителност смъртта на домашния ви любимец може да бъде много трудна за разбиране, приемане и преодоляване.

Домашните любимци са част от семейството. Те са партньори в приключенията и игрите на децата. Когато става въпрос за смъртта им, децата са склонни да се разстройват емоционално, да се чувстват изоставени и дори да развият страх да не загубят някой друг.

Продължете да четете, за да научите как можете да помогнете на детето си в това трудно преживяване.

1. Разберете любовта на детето към домашния любимец

децата и домашните любимци

Домашният любимец е друг член на семейството, особено за вашите деца.

Първата стъпка да помогнете на детето си в този процес е да се опита да разбере през какво преминава. Може би виждате домашния любимец само като животно.

Въпреки това, за по-голямата част от децата домашният любимец е много повече. Това е най-добрият им приятел и дори може да го възприемат като брат или сестра.

Справянето със смъртта на домашния любимец е трудно, точно както е трудна загубата на член на семейството. Това е така, защото независимо от какъв вид е любимеца, детето ви го обича като член от семейството.

2. Съчувствайте на детето си

Поставете се на тяхно място. Опитайте се да съчувствате на детето си и разберете как бихте се чувствали в неговите обувки.

Обърнете му внимание, защото тук става въпрос за приемане, а не за болка. Загубата на нещо любимо боли без значение за какво става въпрос.

Ако домашният любимец е починал след продължително заболяване, вероятно смъртта му е по-лесна за приемане, отколкото ако причината за смъртта се дължи на злополука. В крайна сметка, когато едно дете знае, че домашният любимец е болен, смъртта може да бъде по-предсказуема.

Непредсказуемостта на определени ситуации, като например фатален инцидент, може да бъде първият път, когато детето ви ще установи, че не всичко може да бъде контролирано и това може да доведе до появата на страхове.

Прочетете и тази статия: Съвети за приятно ухаещ дом

3. Преодоляване на смъртта на домашния любимец: избягвайте омекотяването на реалността

В опит да защитят децата си, някои родители избират да кажат, че домашният любимец „е избягал“, вместо да обясняват, че е станал жертва на злополука и е умрял.

Не правете това.

Да говорите с детето си за смъртта на техния домашен любимец е изключително трудно. Детето ви обаче заслужава да знае истината.

4. Играйте с детето си

Преминете с детето си през траурния процес, като играете игри с него.

Някои деца дори могат да се преструват, че плюшената им играчка се разболява и умира. Тази ролева игра може да бъде мощна и лечебна. Възползвайте се от нея и я използвайте като игра, за да може вашето дете да разбере и да приеме загуба в семейството.

5. Четете заедно с детето си, за да им помогнете да преодолеят смъртта на домашния си любимец

домащния любимец

Чрез детските приказки можете да се справите със скръбта след смъртта на домашния любимец.

Има много истории, които са за смъртта на член на семейството или домашен любимец, като Завинаги в сърцето ти от Сумара Марлета Гимбра. Отделете време, за да прочетете на детето си история за смъртта и да поговорите за нея.

6. Изразете чувствата си, за да им помогнете да преодолеят смъртта на домашния си любимец

Някои деца трудно изразяват болката, която изпитват. Станете катализатор на вашето дете, като си позволите да им покажете, че загубата на вашия домашен любимец се е отразила и на вас.

Научете детето си, че е  не е лошо да е тъжно и че е нормално да плаче и няма нищо лошо в това да му липсва домашния любимец. 

7. Говорете с детето си

Смъртта обикновено кара децата да задават безкрайно много въпроси. Бъдете готови да им отговорите по възможно най-честния начин, като ги съобразите с възрастта на вашето дете.

8. Почитай живота на домашния любимец

домашен любимец: кучето, най-добрия приятел на човека

Говорете с детето си за най-добрите спомени с домашния любимец, за да върнете добри спомени.

Не забравяйте да поговорите за техния домашен любимец. В края на краищата да говорите за тях и да си спомняте хубавите времена, които вашето семейство е прекарало с тях е важно за вашето дете. Едно малко погребение може да бъде добър начин да помогнете на детето си.

Сбогуването с домашния любимец може да е това, от което се нуждае вашето дете, за да се почувства малко по-добре. Това обаче не означава, че болката ще отмине и те ще спрат да тъжат за домашния си любимец.

Друг вариант е да направите фотоалбум, който ще помогне на детето ви да запомни любимеца. Може също да засадите дърво в памет на животното. Разговарянето с детето ви може да му помогне да се почувства малко по-добре.

9. Не им давайте веднага друг домашен любимец

Вашето дете се нуждае от време, за да обработи загубата си и да приеме, че техният приятел вече не е наоколо.

Не се опитвайте да запълнете празнотата им с ново животно. Дайте време на детето си да преодолее загубата, преди да мислите за осиновяването на нов домашен любимец.

10. Следете детето си

Моментите на сълзи и тъга са нормални. Ако обаче забележите, че детето ви има кошмари, не може да спи или изпитва голямо безпокойство, консултирайте се с педиатър. Може да е необходимо детето да получи консултации, които да му помогнат да преодолее смъртта на домашния си любимец.

Смъртта на домашния любимец често е първият сблъсък, който децата имат със смъртта. Бъдете търпеливи, прекарайте време с детето си и му покажете колко го обичате. Помогнете му постепенно да преодолее смъртта на своя домашен любимец, сякаш това е смъртта на човек, защото за вашето дете домашният любимец е неговият най-добър приятел.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.