Топ 20 на най-популярните музикални жанрове

Музикален фен ли сте? С нашия списък с най-популярните музикални жанрове ще се запознаете с историята и най-видните изпълнители в 20-те най познати стила.
Топ 20 на най-популярните музикални жанрове

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 03 юни, 2023

Когато говорим за най-популярните музикални жанрове, има много неща за разглеждане. Има стотици, ако не и хиляди видове музика, които пораждат толкова много различни категории. Възможно ли е наистина да се състави списък на най-популярните музикални жанрове? Е, опитахме!

Някои споделят общи характеристики, други са смесица от няколко жанра. От своя страна, всеки от тях има свои собствени вътрешни деления, така че когато говорим за поп, имаме предвид повече от 5o поджанра.

Въпреки тази сложност, днес си поставихме задачата да съставим списък с най-популярните музикални жанрове и ще ви разкажем за тяхната история, характеристики и някои от най-важните изпълнители.

Най-популярните музикални жанрове

На първо място, трябва да отбележим, че няма официално разделение на музикалните жанрове. Класификацията винаги е субективна и всяка година възникват нови видове, които изискват нова категоризация.

Имайки това предвид, ви каним да разгледате нашия списък с 20-те най-популярни музикални жанра. И от тази селекция можете да надникнете в историята на съвременната и не толкова съвременната музика.

1. Най-популярните музикални жанрове – рап

Известен и като хип-хоп, това е музикален стил, създаден в Съединените щати в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. По-конкретно, можем да проследим раждането му в квартал Бронкс в Ню Йорк.

През 80-те и 90-те години на миналия век рапът се разпространява в цялата страна и успява да излезе извън границите на САЩ. Трябва да изясним, че няма само един рап жанр. Напротив, можем да различим повече от 50 поджанра от това, което се счита за цяла култура.

Някои представители като The Sugarhill Gang, Cypress Hill или Public Enemy са се утвърдили сред най-важните изпълнители.

2. Kей-поп

Независимо дали сте фен на този стил музика, със сигурност сте чували за K-pop. Въпреки че го познаваме като модерен жанр, всъщност можем да проследим произхода му от началото до средата на 90-те години. От десетилетия обаче стилът се идентифицира с популярната музика на Южна Корея.

Жанрът възниква в тази азиатска страна, черпейки от различни стилове, като рок, джаз, рап, реге, електронна музика и разбира се поп. През първото десетилетие на това хилядолетие жанрът започва да става популярен в световен мащаб.

K-pop в момента е един от най-популярните музикални жанрове в света. Сред неговите представители са BTS, Super Junior, BlackPink и Exo.

3. Най-популярните музикални жанрове – рок

Групирането на всички поджанрове в тази категория под простия етикет рок е като да се опитвате да съберете цялата вселена в шепата си. Неговият произход може да бъде открит в рокендрола, стил, който се появява в края на 40-те и началото на 50-те години.

През 60-те и 70-те години жанрът се диверсифицира в Съединените щати, по което време се появяват първите музикални поджанрове. По този начин можем да различим класически рок, фолк рок, джаз-рок, психеделичен рок, симфоничен рок, кънтри рок и много други.

В този стил можем да отличим Елвис Пресли, Чък Бери, Бийтълс, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Пинк Флойд, The Doors, The Eagles, Дейвид Боуи, Aerosmith, Van Halen и Guns and Roses.

4. Електронна музика

Както при предишния жанр, етикетът електронна музика обединява сто музикални стила с определени общи характеристики. Началото му можем да датираме паралелно с развитието на първите електронни музикални инструменти. Тоест в края на 19-ти век.

В страни като Германия, Франция, Съединените щати и Япония започват да се разпространяват първите електронни песни. През 60-те, 70-те и 80-те години стилът се утвърждава като един от най-популярните музикални жанрове.

Някои от най-важните изпълнители в жанра са Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Autechre, Daft Punk, Boards of Canada, The Orb и The Black Dog, сред много други. Поджанровете включват диско, техно, транс музика, дръм енд бейс, downtempo и много други.

5. Поп

Поп музиката е друг от най-популярните музикални жанрове на всички времена. Началото му датира от 50-те и 60-те години на миналия век. Дотогава поп и рок се използват като синоними. В края на 60-те години те започват да се разграничават като два различни стила.

Може би основната характеристика на този жанр е, че е ориентиран към широката публика. Вместо да се насочва към конкретна група или култура, поп музиката е била и винаги е била по-отворена по отношение на своите почитатели.

На този етап е важно да споменем имената на Майкъл Джексън и Мадона, известни като Краля и Кралицата на попа. Въпреки че винаги е бил популярен, от 2000-те години нататък той се утвърди като един от жанровете с най-голяма експанзия.

Най-популярните музикални жанрове.
Много музикални жанрове водят началото си от десетилетията в края на 19 век.

6. Independent (Indie)

Independent музиката не е жанр сама по себе си, тъй като се разпространява в почти всички жанрове в нашия списък. Въпреки това е категория, която често се използва за описание на продукции, които не са произведени от големи лейбъли. Не се набляга на комерсиални намерения, нито на пазара, а има пълна свобода от страна на създателя при разработването на песните.

По този начин можем да открием инди поп, инди рок и т.н. На практика всички музикални стилове са създадени като инди, тъй като отговарят на един или повече от гореспоменатите критерии. Той все още е популярен като алтернатива за тези, които желаят да правят музика поради артистично призвание без големи търговски награди.

7. Най-популярните музикални жанрове – класическа музика

Не бихме могли да направим списък на най-популярните музикални жанрове, без да се позоваваме на класическата музика. Води началото си от литургичната музика, въпреки че по-късно се дистанцира към по-светски стил.

Могат да се разграничат няколко течения, като класическата музика на Ренесанса, романтизма, барока и класицизма. Актуалните продукции са известни като съвременна класическа музика.

Вивалди, Бах, Хейдън, Моцарт, Бетовен, Росини, Шуберт, Шопен, Лист, Вагнер и Брамс са само част от имената, които ни идват на ум, когато мислим за този жанр. В много отношения това е семето на всички музикални стилове, които можем да слушаме днес.

8. Кънтри

Кънтри музиката е прелюдията към рока и други жанрове, които веднага се свързват с американската култура. Води началото си от ранните 20 години на миналия век. Някои я категоризират като популярна музика, а други като народна музика.

Джеймс Гидиън, Джон Карсън, Джими Роджърс и Клиф Карлайл са някои от основните й създатели. Други артисти, спечелили международна слава с този жанр, са Джони Кеш, Патси Клайн и Джим Рийвс. Днес този стил се слуша по целия свят, но наймного в САЩ.

9. Метал

Технически, метълът, известен също като хеви метъл, е поджанр на рок музиката. Предвид неговата важност, значимост, характеристики и безбройните групи, които са го разработили, ние го включихме в нашия списък с най-популярните музикални жанрове на всички времена.

Фокусът върху по-силните ритми и дългите китарни сола са две от основните му характеристики. Като поджанр на рока се появява в средата на 60-те години и е напълно консолидиран през 70-те и 80-те години.

Въпреки че името Metallica със сигурност е първото, което ни идва на ум, когато говорим за този жанр, не можем да не споменем и други, като Led Zeppelin, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden и Motörhead като някои от примерите за този стил.

10. Фолклор

Фолклорната музика обхваща редица стилове, които са свързани с традициите на селските народи. Терминът фолк е въведен в Съединените щати и е вариант на немската дума volk. Използва се за обозначаване на прости или необразовани хора.

В началото си народната музика се отнася до всички музикални стилове, които са били част от селските райони. Банджото, цигулката, контрабасът и китарата се считат за предпочитани инструменти в този жанр. Разбира се, днес еволюира до такава степен, че някои артисти използват електрически инструменти и дори синтезатори.

Ако сме по-строги, народната музика обхваща всички музикални стилове на традиционните села. Затова се нарича още традиционна музика. Тази категоризация е проблем, тъй като много типове не са свързани помежду си.

11. Най-популярните музикални жанрове – соул и ритъм енд блус

Соул и ритъм енд блус (съкратено R&B ) са жанрове, родени в южната част на Съединените щати, вдъхновени от музиката на афро-американците като блус, и други форми, дори с по-религиозни или духовни нюанси, като госпъл.

Те се характеризират с мощни вокали и завладяващ ритъм, макар и не толкова прогресивен като блус или рокендрол. Представители на тези жанрове включват Рей Чарлз, Джеймс Браун, Марвин Гей, Арета Франклин, Гладис Найт и Пипс и Стиви Уондър.

12. Фламенко

Фламенко не е нито отделен музикален жанр, нито стил. Неговата история и особености надхвърлят тези категории и затова неговите фенове, предшественици и експоненти го смятат за цяла култура.

Произхожда от Испания, чрез смес, която съвпада в южната част на полуострова. Най-приетата хипотеза е, че произходът му е някъде от края на осемнадесети век.

Гласът, китарата и танцът на фламенкото го отличават от други по-популярни музикални жанрове. В него също намираме различни поджанрове, какъвто е случаят с тонá. ЮНЕСКО го счита за част от нематериалното културно наследство на човечеството.

13. Джаз

Джазът е роден сред афро-американските общности в Ню Орлиънс, Луизиана, в Съединените щати. Произхожда от края на 19-ти век, въпреки че неговото консолидиране, разширяване и приемане не е постигнато до първите две десетилетия на 20-ти век. Освен всичко друго, импровизацията е една от най-важните му характеристики.

С течение на годините жанрът добави нови препратки, за да образува повече от 50 различни поджанра. Те включват хард боп, кул джаз, цигански джаз, бибоп, кейп джаз и модален джаз, наред с други.

Имена като Глен Милър, Джийн Крупа, Бени Гудман, Еди Кондън, Ела Фицджералд, Били Холидей, Арти Шоу, Майлс Дейвис, Дюк Елингтън, Луис Армстронг и Рей Чарлз са сред основните му представители.

14. Най-популярните музикални жанрове – боса нова

Въпреки че първоначално се смяташе за форма или вариант на джаза, боса нова придоби собствена индивидуалност. Смята се, че произхожда от Бразилия, но се слуша по целия свят. Видни представители на боса нова са Жоао Жилберто, Винисиус де Мораес, Елис Реджина, Чико Буарке и Каетано Велосо, наред с други.

15. Салса

Салсата е жанр, който обикновено се категоризира като латиноамериканска музика, така че често се бърка с други, като мамбо, гуарача, бачата, сон и десетки латиноамерикански жанрове. Освен това има различни поджанрове, като салса дура, салса романтика и тимба.

Произходът му може да бъде открит в комбинация от карибски и афро-американски ритми, въпреки че през годините е черпил от различни култури, за да консолидира специфичния си стил. Някои от неговите представители са Джо Куба, Марк Антъни, Хектор Лавое, Тито Ниевес, Джони Пачеко, Оскар Д’Леон, Рубен Блейдс, Уили Колон и Селия Круз.

Салса музика.
Сред най-видните представители на салсата са кубински артисти.

16. Меренге

Меренге е друг карибски жанр, едновременно танцувален  и закачлив. Малко по-прогресивен е от салсата, но с почти същите инструменти. Салсата обикновено се идентифицира с Пуерто Рико, а меренгето с Доминиканската република.

Въпреки това в другите карибски страни и двата жанра са много популярни, като се танцуват еднакво във Венецуела, Колумбия, Панама, Мексико и дори в Европа. Страхотни изпълнители и оркестри на меренге включват Уилфридо Варгас, Бони Сепеда, Джери Легран, Хуан Луис Гуера, Чичи Пералта и Еди Ерера.

17. Блус

Блусът е музикален жанр, който води началото си от южната част на Съединените щати. По-конкретно появява се в средата на 1860 г. Това е пряко свързано с работещите общности на афро-американското население. Блусът е основата, върху която са изградени други жанрове, като джаз, рок или кънтри музика.

Както при повечето стилове, блусът има десетки варианти, които правят невъзможно идентифицирането на всички негови представители по едни и същи критерии. Изпълнители като Робърт Лерой, Райли Бен Кинг, Уили Диксън и Албърт Кинг са сред основните му интерпретатори.

18. Регетон

Reggaeton е едно от най-познатите лица на испано-американската музика от началото на 21 век. Произходът му датира от средата на 90-те години, с влияния от реге и рап. Пуерто Рико е неговата люлка.

Що се отнася до изпълнителите, Деди Янки е един от пионерите. Дори му се приписва името на музикалния стил в една от песните му. Други важни представители са Tego Calderón, Don Omar, Héctor & Tito, Nicky Jam, Wisin & Yandel и Bad Bunny.

19. Реге

Музикалният стил, появил се в Ямайка в средата на 60-те години на миналия век, е еволюция на рокстеди, друг жанр, възникнал на този карибски остров. Някои от най-известните му представители са Боб Марли, Джони Неш, Принц Бъстър, Дезмънд Декер, Питър Тош и Бъни Уейлър, сред много други.

Има много поджанрове на музикалния стил, въпреки че всички те имат общи характеристики. Музиката е тясно свързана с движението Rastafari, до степен, че масово двата термина се бъркат. От 2018 г. ЮНЕСКО го счита за нематериално културно наследство на човечеството.

20. Пънк

Известен още като пънк рок, това е музикален жанр, създаден от средата до края на 70-те години. В началото разликите му с рока са много малки. С течение на времето той придобива собствена индивидуалност, докато се утвърждава като отделен жанр.

Сред най-емблематичните банди са Ramones, Sex Pistols, The Clash, The Damned и The Dead Boys. Пънкът се свързва с цяла култура (или контракултура, за да бъдем по-точни), което доведе до това, което е известно като пънк движение. Въпреки че това е стил, претърпял възходи и падения, той остава един от най-популярните музикални жанрове днес.

Безкрайни музикални жанрове

Сред жанровете, които не сме събрали в нашия списък, можем да споменем трап (с голяма популярност през последните няколко години), хаус, фънк, експериментална музика, ска и много други.

Списъкът с музикални жанрове е почти безкраен. Всъщност популярните жанрове могат да варират в различните държави. Това, което се слуша масово в Колумбия например, като cumbia, не е познато в Индия.

Освен това всяка година се появяват нови стилове, както и реинтерпретации на предишни жанрове. Един обективен списък би включвал стотици стилове и би се актуализирал постоянно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.