Помага ли какаото за понижаване на холестерола? Какво казва науката

Ако трябва да намалите нивата на холестерола, включването на какао редовно във вашата диета може да бъде добра алтернатива. Поне за подобряване на липидния профил.
Помага ли какаото за понижаване на холестерола? Какво казва науката

Последна актуализация: 03 май, 2023

Какаото е една от храните, които могат да помогнат за понижаване на холестерола или поне да предотвратят окисляването на определени липопротеини. Говорим за висококачествен продукт, който съдържа голямо количество фитохимикали. От съществено значение е да присъства редовно в диетата, но не винаги като шоколад с високо съдържание на захар.

Повечето индустриални форми на какао се характеризират с прекомерно количество прости въглехидрати. Тези елементи могат да имат отрицателно въздействие върху нивата на кръвната захар, карайки панкреаса да работи по-усилено. При хора със заседнал начин на живот този ефект може да предизвика развитие на диабет тип 2.

Връзката между консумацията на какао и холестерола

Според изследване, публикувано в списание Hospital Nutrition , редовният прием на какао може да подобри липидния профил и да намали риска от атерогенеза. Проучването обаче е проведено при плъхове, така че данните не са напълно валидни при хората. Всъщност има малко доказателства при хората за специфичните ефекти от консумацията на какао върху нивата на холестерола.

Известно е обаче, че наличието на растителни храни в диетата намалява окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL), което би намалило риска от сърдечно-съдови патологии. Според проучване, публикувано в списанието Trends in Cardiovascular Medicine, LDL-протеините могат да допринесат за образуването на атеромни плаки.

Има и доказателства за ефектите на какаото за намаляване на нивата на кръвното налягане. Поддържането на високо кръвно налягане може да увеличи честотата на сърдечно-съдови инциденти.

Атеромна плака.
Окислените мазнини в кръвта се натрупват, за да образуват атеромни плаки. Намаляването на окисляването на холестерола означава предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Как да включите какаото в диетата си

Консумацията на какао е полезна за вашето здраве. Но трябва да се включи в диетата по правилния начин, за да извлечете максимума от него.

Истината е, че винаги трябва да давате приоритет на горчивия сорт, тъй като той е този с най-голямо количество фитохимикали. Ако се спрете на шоколад, най-добре е той да има поне 80% какао.

Повечето промишлени шоколади съдържат прекомерни количества добавени захари, с ниско съдържание на какао. Поради тази причина те обикновено не са полезни за метаболитното здраве, особено когато се консумират в излишък. Въпреки че простите захари не са най-подходящите, в контекста на упражнения с висока интензивност не биха били толкова вредни.

Можем дори да намерим разновидности на шоколад, направени с палмово масло или палмова мазнина, много нестабилен липид, който лесно може да се трансформира в трансмазнини.

Препоръчително е да се намали възможно най-много наличието на транслипиди в диетата. Те имат много подчертан възпалителен характер, така че увеличават честотата на много патологии.

Винаги е препоръчително да купувате какао на прах в супермаркета, за да можете да го добавяте към различни рецепти. Комбинира се добре с овесени ядки, кисело мляко и мляко. Има много варианти да му се насладите максимално.

В случай на подобряване на органолептичните характеристики, за намаляване на горчивината, е възможно да добавите някакъв вид изкуствен подсладител към рецептите, но не прекалявайте. Има определени индикации, че някои от тези съединения намаляват плътността и разнообразието на микробиотата.

Внимавайте с какаото преди лягане

Какаото съдържа известно количество кофеин или алкалоидни аналози. Поради тази причина не се препоръчва да го консумирате преди лягане.

Може да намали качеството на съня, да затрудни отпускането и да увеличи събужданията през нощта. Нарушаването на циркадните ритми може да има много негативни последици.

Най-доброто време за консумация на какао е сутринта. Дори като лека закуска.

Кофеинът може да причини безсъние.
Кофеинът, съдържащ се в какаото, може да наруши съня на някои хора. Най-добре е да се консумира сутрин.

Какаото може да помогне за понижаване на холестерола

В обобщение, някои проучвания върху животни заключават, че какаото може да помогне за понижаване нивата на холестерола. Това обаче не е толкова важно, колкото способността му да ограничава окисляването на липопротеините, като помага за предпазване от развитие на сърдечно-съдова патология.

Ефектите му върху нивата на кръвното налягане също са много забележителни.

Трябва да се има предвид, че когато целта е подобряване на здравето, не е важно да се съсредоточите само върху диетата. Трябва да насърчавате поредица от навици като цяло. Сред тях трябва да се подчертае значението на физическите упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahmad, M. N., & Amr, A. M. (2017). The effect of defatted cocoa powder on cholesterol-induced changes of serum lipids in rats. Nutricion hospitalaria34(3), 680–687. https://doi.org/10.20960/nh.1334
  • Hartley, A., Haskard, D., & Khamis, R. (2019). Oxidized LDL and anti-oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – Novel insights and future directions in diagnosis and therapyTrends in cardiovascular medicine29(1), 22–26. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.05.010
  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.