Тофу и шоколадов мус, здравословен десерт, който ще ви хареса

Ще ви покажем стъпка по стъпка как да приготвите отличен мус от шоколад и тофу, който може да бъде включен в диетата на спортистите.
Тофу и шоколадов мус, здравословен десерт, който ще ви хареса
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мусът от тофу и шоколад е лесен за приготвяне здравословен десерт, който може да бъде включен в специална диета за спортисти. Това е хранително добре адаптирана рецепта с отлични органолептични характеристики, идеална за тези, които обичат сладкото.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че ферментиралите млечни продукти и плодовете трябва да бъдат обичайните десерти в нашата диета. Въпреки това, понякога могат да се предложат други опции, за да се постигне по-голямо придържане към диетата чрез разнообразие. Важно е да следвате диета, която е приложима в продължение на няколко седмици.

Как се приготвя мус от тофу и шоколад

За да приготвите перфектен мус от тофу и шоколад, трябва да дадете приоритет на използването на качествени продукти. Имайте предвид, че при необходимост подсладителят може да бъде заменен с мед, стевия или царевичен сироп.

Стевията е една от най-добрите алтернативи, тъй като няма толкова негативно въздействие върху чревната микробиота. Винаги е по-добър избор от изкуствените добавки.

Мус от тофу и шоколад
Мусът от тофу и шоколад е кремообразен и много вкусен, освен това се приготвя лесно.

Съставки

Ето съставките, от които ще се нуждаете, за да приготвите своя мус от шоколад и тофу:

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Разтопете шоколада в микровълновата. Направете това внимателно, тъй като може да загори. Важно е да разтапяте продукта на интервали от 30 секунди при максимална мощност.
  2. След изтичане на времето се изважда и се разбърква с лъжица. Малко по малко текстурата ще се променя, докато стане напълно втечнена.
  3. След като шоколадът се разтопи, оставете да се темперира малко.
  4. В същото време разбийте тофуто със сиропа до кремообразна смес.
  5. Постепенно добавете шоколада и разбъркайте, винаги с въртеливи движения, за да получите пухкав десерт.
  6. Когато процесът приключи, изсипете в чаши и ги приберете в хладилника за няколко часа, за да се охладят добре.
  7. Когато дойде време за сервиране, можете да ги гарнирате с прясно нарязани плодове, за да подобрите съдържанието на антиоксиданти. Също така е възможно да поръсите с настърган кокос или дори ядки.

Предимства на муса от шоколад и тофу

Включването на мус от шоколад и тофу в контекста на разнообразна и балансирана диета може да генерира редица ползи за здравето. Важно е обаче да се избягват дефицити на основни хранителни вещества. В противен случай тялото може да спре да функционира оптимално, прогресивно изпитвайки неефективност във вътрешните физиологични процеси.

Бананов мус.
Плодовете се съчетават идеално с муса от тофу и шоколад и повишават хранителната му стойност.

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е съдържанието на протеини в десерта. Те не са с висока биологична стойност, но могат да помогнат за задоволяване на ежедневните нужди. Тези елементи са доказали, че са от съществено значение за насърчаване на доброто възстановяване на спортистите, като по този начин се гарантира, че адаптациите се извършват ефективно.

От друга страна, какаото е добър източник на антиоксиданти. Тези елементи също помагат за намаляване на увреждането на мускулите, така че ще бъдат необходими за намаляване на риска от нараняване при последващи събития.

Те също така са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото, като по този начин предотвратяват сложни патологии. Това се доказва от изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

И накрая, трябва да се отбележи, че шоколадът е източник на магнезий. Този минерал помага за подобряване качеството на почивка, според проучване, публикувано в списание Nutrients. Може да работи синергично с други вещества като мелатонин. От ключово значение е да покриете ежедневните си нужди, за да избегнете проблеми със съня, които могат да повлияят на възстановяването на тялото.

Пригответе този вкусен десерт у дома

Както видяхте, лесно е да приготвите мус от тофу и шоколад у дома. Този десерт е подходящ от хранителна гледна точка, като осигурява качествени вещества, а също и антиоксиданти, необходими за намаляване на мускулните увреждания и насърчаване на доброто възстановяване след много усилия. Поради това е здравословен десерт и дори се препоръчва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Churchward-Venne, T. A., Pinckaers, P., Smeets, J., Betz, M. W., Senden, J. M., Goessens, J., Gijsen, A. P., Rollo, I., Verdijk, L. B., & van Loon, L. (2020). Dose-response effects of dietary protein on muscle protein synthesis during recovery from endurance exercise in young men: a double-blind randomized trial. The American journal of clinical nutrition112(2), 303–317. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa073
  • Jenkins, D., Kitts, D., Giovannucci, E. L., Sahye-Pudaruth, S., Paquette, M., Blanco Mejia, S., Patel, D., Kavanagh, M., Tsirakis, T., Kendall, C., Pichika, S. C., & Sievenpiper, J. L. (2020). Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition112(6), 1642–1652. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa245
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.