Какво е овесен корен и как да го включите в диетата?

Чували ли сте някога за овесен корен? Ще ви разкажем за предимствата на тази грудка и как да го приготвяте като част от ястията си.
Какво е овесен корен и как да го включите в диетата?

Последна актуализация: 08 април, 2023

Овесен корен, чието научно наименование е Tragopogon porrifolius, е грудка, която се добива между месеците март и май, главно в средиземноморската зона. Тя може да бъде бяла или черна и има конична форма, която може да бъде с размери между 15 и 31 сантиметра дължина (6 до 12 инча) и 2 или 3 сантиметра ширина (около един инч).

Това е зеленчук с подобен външен вид на ряпа или маниока, който се използва за приготвяне на яхнии, пюрета и супи. И въпреки че не е толкова популярен като другите корени, той е ценен заради ползите си за здравето, особено когато е включен в контекста на балансирана и разнообразна диета. Искате ли да знаете повече по темата? Прочетете следващите редове!

Хранителни свойства на въпросния овесен корен

От хранителна гледна точка си струва да се отбележи ниското енергийно съдържание на разглеждания овесен корен, само с 82 калории на 100 грама (4 унции) продукт.

Публикация чрез FoodPrint споделя подробности, че коренът съдържа прилични количества фибри, витамин С, витамин B6, фолиева киселина, калий, манган, калций и желязо.

Освен това се изчислява, че осигурява 18,6 грама въглехидрати – предимно от комплексен тип – плюс 3 грама фибри и 3 грама протеин.

Овесен корен – възможни ползи

Овесен корен
Редовното включване на овесен корен в диетата носи редица ползи за здравето.

Една от основните ползи за здравето на този зеленчук е, че функционира като пребиотична храна. По този начин и както обяснява проучване, споделено в Archives of Public Health, помага за подобряване състава на чревната микробиота и, между другото, за предотвратяване на затлъстяването. Разбира се, има и други предимства. Нека да ги разгледаме.

Консумацията на овесен корен трябва да бъде част от разнообразна и балансирана диета.

Подобрява чревния транзит

Поради съдържанието на фибри, овесеният корен се свързва с ползи за чревния транзит. По-специално, това вещество помага за предотвратяване и облекчаване на запек. Неговата функция е да увеличи обема на фекалния болус, за да генерира по-интензивни перисталтични движения, което улеснява последващия транзит.

Фибрите също са свързани с по-нисък риск от хронични чревни заболявания, като рак на дебелото черво. Препоръчва се да покрие ежедневните си нужди за оптимално здраве на храносмилането.

Спомага за укрепване на защитните сили на организма

Овесеният корен съдържа витамин С, ключов хранителен елемент за подобряване на функционирането на защитните сили на организма. Проучване в списанието Frontiers in Immunology коментира, че този микроелемент е ключов за намаляване на случаите на респираторни вирусни заболявания.

Междувременно The American Journal of Clinical Nutrition подчертава, че коренът, като пребиотична храна, помага за регулиране на състава на чревната микробиота и следователно за подобряване реакцията на имунната система.

Намалява кръвното налягане

Изследвания, споделени чрез International Journal of Molecular Sciences, коментират, че пребиотичните растения имат антихипертензивен потенциал. Следователно овесеният корен се счита за допълнение към терапията за понижаването на нивата на кръвното налягане.

Един от възможните механизми, които му помагат да постигне този ефект, е начинът, по който помага за понижаване на липидите в кръвта. Друга хипотеза обаче предполага, че това се дължи на способността му да намалява инсулиновата резистентност и да подобрява усвояването на минерали в червата.

Необходими са по-широки проучвания, но консумацията на корени като този е здравословна и изглежда има положително въздействие върху сърдечно-съдовото здраве.

Как се използва въпросният овесен корен в готвенето?

Овесеният корен е грудка, която често се използва за приготвяне на яхнии, супи или салати. Има леко горчив вкус и плътна кора. Винаги е необходимо да го сготвите предварително, в противен случай усвояването му може да бъде трудно.

Подлагайки го на процес на готвене, влакната от вътрешността му се омекотяват, което позволява хранителните вещества на продукта да се усвоят по-добре.

Печен овесен корен

Вкусен корен
Има няколко начина да приготвите корена у дома, тъй като това е много универсална храна от кулинарна гледна точка.

Накрая ще ви покажем как да приготвите рецепта с овесен корен. Това е просто ястие за приготвяне, но с висока хранителна плътност.

Съставки

 • 1/2 килограм (1 lb) овесен корен
 • Черен пипер на вкус
 • 2 супени лъжици гхи (20 грама)
 • Шипка сол
 • Сушен копър

Инструкции стъпка по стъпка

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете добре корена. За да направите това, изплакнете корена под чешмата, като отстраните добре мръсотията. Обелва се с подходящ съд и се измива отново. След това го нарежете на малки парченца по дължина.
 • В същото време трябва да разтопите гхи в тиган на среден огън. Добавете малко сол и черен пипер, когато маслото е течно и добавете парчетата.
 • Гответе го, докато коренът стане златистокафяв, като го обръщате от време на време, за да осигурите пълно готвене от всички страни.
 • След като придобие препечен цвят, сервирайте в чиния и поръсете отгоре с копър преди консумация.
Salsify може да се консумира като предястие или може да се сервира като придружител на всяко месо или риба.

Вкусният овесен корен – здравословна грудка

Salsify е храна, която се отличава със съдържанието си на микроелементи, сложни въглехидрати и фибри. Лесно се приготвя и служи като гарнитура към други храни, като месо и риба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Real Food Encyclopedia. Salsify. (n.d.). Foodprint. Available in https://foodprint.org/real-food/salsify/#:~:text=Salsify%20is%20not%20exactly%20a,of%20protein%2C%20calcium%20and%20iron.
 • Broers VJV, Van den Broucke S, Luminet O. Determinants of prebiotic vegetable consumption: the extended theory of planned behaviour. Arch Public Health. 2020 May 13;78:27. doi: 10.1186/s13690-020-00408-z. PMID: 32435478; PMCID: PMC7218641.
 • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol;28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029.
 • Yeo SK, Ooi LG, Lim TJ, Liong MT. Antihypertensive properties of plant-based prebiotics. Int J Mol Sci. 2009 Aug 10;10(8):3517-3530. doi: 10.3390/ijms10083517. PMID: 20111692; PMCID: PMC2812835.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.