Пет ключови начина за контрол на холестерола

Диетичните промени и упражненията могат ефективно да намалят нивата на холестерола. В тази статия ще разгледаме пет ключови начина за намаляване на високите нива на холестерол в кръвта, за да се насладите на по-здравословен живот.
Пет ключови начина за контрол на холестерола
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Холестерол. Това е онази ужасна дума, свързана със сериозни хронични заболявания и множество заболявания, които влошават качеството на живот. Чудили ли сте се някога как можете да осъществите контрол на холестерола, какво трябва да знаете и какви подобрения трябва да направите в начина си на живот?

По-долу са пет начина, по които можете да подобрите здравето си и да избегнете усложнения, които могат да повлияят на тялото ви. Имайте предвид, че холестеролът не е нещо, което трябва да пренебрегвате.

контрол на холестерола

Първо, важно е да разберете, че говорим за нещо, което е доста точно, до такава степен, че можете да предприемете стъпки и да поставите здравето си на правилния път. Запомнете: „Вие сте това, което ядете“.
Холестеролът е мастната субстанция на тялото, която се произвежда от черния дроб и вашата диета. Той се подразделя на:

  • HDL или добър холестерол, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • LDL или лош холестерол, който е вреден за вашето здраве.

Ще ви покажем поредица от точки, които трябва да имате предвид, за да намалите значително всички свързани здравословни проблеми. Не се притеснявайте, ще усетите разликата с тези лесни стъпки и ще се почувствате по-здрави и балансирани.

5-те ключа за контрол на холестерола

1. Избягвайте заседналия начин на живот

Избягвайте заседналия начин на живот

Правете най-малко 90 минути сърдечно-съдови упражнения седмично за оптимално сърдечно-съдово здраве и за отслабване и контрол на холестерола. Кардио упражненията включват всяка дейност, която използва големите мускули многократно и увеличава сърдечната честота, борейки се срещу вредните ефекти от физическата липса на активност.

Излезте на разходка, карайте колело, гребете или плувайте. Всяка дейност е добра. Воденето на заседнал начин на живот без упражнения води до ужасни последици, които се влошават с повишаване на нивата на холестерола поради липса на упражнения.

2. Контрол на холестерола – яжте повече зеленчуци

плодове и зеленчуци

Правете поне  едно безмесно хранене на седмица. Заменете животинския протеин (говеждо, свинско, риба, яйца, риба) с растителни протеини като боб, леща, тофу или киноа. Опитайте тези растителни протеини в салати, супи или ги смесете, за да намалите приема на наситени мазнини.

Ако обаче ви е твърде трудно да намалите приема на месо, опитайте се да ядете висококалорични зеленчуци като моркови, броколи и зеле. По този начин можете да се противопоставите на мазнините, които сте склонни да ядете.

3. Намалете приема на животински мазнини

Намалете приема на животински мазнини

Тази част е много важна за оптималното здраве на вашите вени и артерии. Имайте предвид, че част от холестерола, който приемаме, идва от храната. Нещо повече, храните с високо съдържание на животински мазнини са и с високо съдържание на холестерол.  Казано по друг начин – приготвяте си бомба със закъснител.

Забравете за храните с високо съдържание на мазнини като преработено месо, което включва колбаси, салами и тлъсто червено месо като ребра и по-тлъсти разфасовки говеждо, телешко, свинско и агнешко. Освен това отстранете кожата от пилешкото и пуешкото месо. Избягвайте някои пълномаслени млечни продукти като мляко, сирене и масло.

4. Контрол на холестерола – фибрите са чудесен съюзник

храни, богати на фибри

Склонни сме да мислим за фибрите като за голяма жертва, която трябва да направим, за да постигнем дадена цел. Това обаче не е така. Можете да се насладите на балансирана диета с ниско съдържание на холестерол и в същото време да консумирате качествени храни и да имате здраво тяло.

По-специално, трябва да включите в диетата си повече храни, богати на фибри. Разтворимите фибри могат да се свържат с жлъчката, която е направена от холестерол, и да я елиминират чрез червата.

Можете да откриете разтворими фибри в овесените ядки, лененото семе, ечемика, бобовите растения, плодовете и кореноплодните зеленчуци, както и в традиционните зърнени храни.

Искате повече информация? Прочетете: Митове за диети, намаляващи холестерола

5. Време е да се справите със затлъстяването

Време е да се справим със затлъстяването за контрол на холестерола

Без съмнение една от най-ужасните възможни последици от холестерола е затлъстяването. Досега споменахме начини за контролиране на холестерола, но ако не следите внимателно теглото си, можете да тръгнете по много опасен път.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, трябва да свалите това допълнително тегло. Отслабването помага за намаляване на лошия холестерол. Нещо повече, отслабването с 8 до 15 килограма може да има невероятно положително въздействие върху нивата на холестерола.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.