Как да намалим нивата на кръвната захар при спешен случай

Ако човек има диабет или други проблеми с нивата на кръвната захар, трябва непрекъснато да следи нивата на глюкозата. По този начин всички проблеми ще бъдат открити рано и ще могат да се предприемат действия.
Как да намалим нивата на кръвната захар при спешен случай
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 27 януари, 2023

Високите нива на кръвната захар или хипергликемия възникват, когато тялото не може ефективно да “премести” захарта от кръвта в клетките. Най-общо казано, това се дължи на недостиг на инсулин. Ще разгледаме как да намалим нивата на кръвната захар в тази статия.

Висока кръвна захар е, когато достигнете 124 милиграма глюкоза на децилитър кръв без да сте яли. Ако сте приели храна, цифрата не трябва да надвишава 180 милиграма глюкоза на децилитър кръв.

Високите нива на кръвната захар излагат здравето на човек на риск. Такива епизоди се срещат особено при хора с диабет тип 1 и тип 2. Основният подход е прилагането на инсулин.

Причини за висока кръвна захар

Като цяло няколко фактора допринасят за повишена кръвна захар или хипергликемия. Диетите с лош контрол на въглехидратите и заседналият начин на живот са основните виновници. Други често срещани причини за хипергликемия включват следното:

 • Не използвате правилната доза инсулин.
 • Забравяне на употребата на перорални хипогликемични лекарства, като метформин.
 • Имате респираторна, пикочна или стомашно-чревна инфекция.
 • Физическа травма.
 • Бременност
 • Употреба на наркотици, като кокаин.

Как да идентифицираме бързо диабета

Жена с диабет.
Повишената кръвна захар причинява симптоми като прекомерна жажда или замъглено зрение.

Каквато и да е причината за високите нива на кръвната захар, важно е да познавате симптомите, за да знаете как да действате. Тези симптоми обикновено са както следва:

 • Прекомерно увеличаване на жаждата
 • Необходимост от по-често уриниране
 • Студена пот
 • Замъглено зрение
 • Слабост и летаргия
 • Изтръпване
 • Сърцебиене
 • Главоболие
 • Гадене и повръщане
 • Недостиг на въздух
 • Стомашни болки
 • Кетони в урината – те се откриват с тест лента за урина.

Много е важно да се действа бързо, когато се установят високи нива на кръвната захар. Ако ситуацията се развие, съществува риск от развитие на диабетна кома или кетоацидоза. Това се случва, когато няма достатъчно инсулин и изисква намесата на спешна медицинска помощ.

Могат да възникнат и други усложнения като диабетна невропатия, диабетна ретинопатия, бъбречни или сърдечни проблеми и хипергликемичен хиперосмоларен синдром (HHS).

Как бързо да контролираме нивата на кръвната захар

Високите нива на кръвната захар трябва да бъдат лекувани незабавно, за да се стабилизира тялото. Спешните мерки са три: прилагане на инсулин, пиене на вода и упражнения.

Приложете инсулин за понижаване нивата на кръвната захар

Прилагането на инсулин е основната мярка, която трябва да се предприеме при високи нива на кръвната захар при хора с диабет тип 1 или 2. Това е още по-важно, когато има повече от 250 милиграма глюкоза на децилитър кръв, тъй като състоянието може лесно да прогресира до диабетна кома.

Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите нивото на кръвната захар. Ако е много високо, най-добре е да отидете в медицински център. Ако е високо, но не изключително високо, най-доброто нещо, което можете да направите, е да приложите доза инсулин, за да коригирате проблема.

Проучванията изчисляват, че препоръчителната доза инсулин варира между 0,3 до 0,5 международни единици (IU) на килограм тегло. Той е индивидуализиран за всеки човек и трябва да покрива основните нужди и нуждите след хранене.

Важно е да имате предвид, че значително подобрение няма да се наблюдава до два или три часа след приема на коригиращата доза. Поради това трябва да избягвате приема на нова доза преди това време, тъй като това може да причини рязко спадане на нивата на кръвната захар.

Пиене на вода

Една от причините за повишени нива на кръвната захар е дехидратацията. Когато не пиете достатъчно вода, някои компоненти на кръвта, като глюкозата, стават по-концентрирани.

Ето защо е най-добре да пиете много вода, особено когато започнете да изпитвате необичайна жажда. Това води до производството на повече урина, като по този начин елиминира излишната глюкоза в кръвта и попълва течностите в кръвния поток.

Упражнения

Физическата активност е много ефективно средство за намаляване на високите нива на кръвната захар. Дори 15-минутна разходка може да окаже значително влияние върху това състояние. Това е силно препоръчително за тези, които не приемат инсулин.

Ако човек приема инсулин и кръвната му захар е много висока, той не трябва да спортува, преди да бъде приложена коригираща доза. В противен случай това може да повиши нивото на кетоните и да има отрицателен ефект.

Начин на живот и препоръки за понижаване нивата на кръвната захар

Как да намалим нивата на кръвната захар.
Ежедневните навици могат да намалят риска от повишаване на нивата на кръвната захар.

Най-добрият начин да се предотврати повишаването на кръвната захар е с правилен начин на живот. Най-добре е да спазвате следните препоръки:

 • Редовни упражнения. Различни проучвания показват, че упражненията помагат на тялото да използва по-добре наличната в кръвта захар. Това е известно като повишаване на чувствителността на организма към инсулин.
 • Регулиране на приема на въглехидрати. Тялото превръща въглехидратите в захари, поради което трябва да се поддържа диета с ниско съдържание на тези храни.
 • Увеличете приема на фибри. Фибрите ще помогнат за намаляване на усвояването на захарта и въглехидратите. Ефектът е по-голямо стабилизиране на нивата на глюкозата.
 • Поддържане на хидратацията. Пиенето на вода помага за отделянето на излишната кръвна захар чрез урината. Освен това предотвратява дехидратацията.
 • Храни с нисък гликемичен индекс. Те включват боб, леща, бобови растения, зърнени храни, ечемик, царевица, сладки картофи, месо, яйца, морски дарове, зеленчуци без скорбяла и повечето плодове.
 • Управлявайте стреса. Високите нива на хормоните на стреса също биха повишили нивата на кръвната захар. Техниките за релаксация и упражненията са добри варианти.
 • Спете добре. Лошото качество на съня засяга важни метаболитни хормони и това се отразява на инсулиновата чувствителност. Освен това влияе върху наддаването на тегло.
 • Храни, богати на хром и магнезий. Това са микроелементи, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Те се намират в зеленолистните зеленчуци, авокадото, боба, пълнозърнестите храни, черния шоколад, бананите и рибата.
 • Ябълков оцет и канела. Ябълковият оцет и канелата имат положителен ефект върху тялото, включително помагат за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.
 • Избягвайте сладките напитки.
 • Непрекъснато наблюдение. Важно е често да следите нивата на кръвната захар, за да откриете навреме всякакви нередности.

Кога да потърсите медицинска помощ

Хората с диабет трябва винаги да са наясно с нивата на кръвната захар. В повечето случаи хипергликемията не причинява симптоми, докато не достигне много високи нива. Някои предупредителни признаци, които изискват медицинска помощ възможно най-скоро, са следните:

 • Гадене и повръщане
 • Объркване и сънливост
 • Учестено дишане
 • Болка в корема

По същия начин се консултирайте със специалист, ако гликемията ви остане висока през целия ден, въпреки че сте приложили коригиращи мерки. Ако имате странни симптоми, отидете на лекар с член на семейството или приятел, който може да следи състоянието ви.

Поддържайте нивата на кръвната захар под контрол с помощта на лекар

Ако човек има диабет или други проблеми с нивата на кръвната захар, не трябва да променя диетата си или да приема нови продукти, без първо да се консултира с лекар. Всеки случай е различен и е най-добре да се ръководите от вашия медицински специалист.

Ако нивата на кръвната ви захар се повишават относително често, трябва да се консултирате с медицински специалист. Не е препоръчително редовно да понижавате кръвната си захар, тъй като тази нестабилност има и отрицателни последици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.