Заседнал начин на живот: Трябва ли да ходите на фитнес?

Избягването на рисковете, свързани със заседналия начин на живот, включва неговата промяна, където физическата активност е част от вашия ежедневен живот. И така, как можете да го постигнете? Продължавайте да четете за да разберете.
Заседнал начин на живот: Трябва ли да ходите на фитнес?
Daniel Baldó Vela

Написано и проверено от Медицинска сестра Daniel Baldó Vela.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Според няколко проучвания върху физическата неактивност, 36,8% от населението води заседнал начин на живот и не се движи достатъчно. Обаче, най-лошата част е, че тези данни се влошават: населението в голяма степен води живот, който не е нито активен, нито здравословен.

През 2018, The Lancet публикува резултатите от мета анализ, проведен с 1.9 милиона участници, показвайки данни за физическа неактивност в Западните страни.

От друга страна, изглежда така сякаш спортуването във фитнес е най-често срещаната форма на физически упражнения в различни страни според скорошен доклад за пазара на здраве и фитнес.

Физическа неактивност е нещо като епидемия в добре развитите страни и тези страни имат най-много записвания във фитнес центровете.

Обаче, според проучването, фитнесът не е добро решение за да накарате хората да живеят активен живот. Това е така, защото без значение от теоретичните предимства, не е достатъчно мотивиращо и хората не се придържат към фитнес програмите. Също така, ходенето на фитнес не е достатъчно за да се справим с нашия заседнал начин на живот:

Ходенето на фитнес не подобрява наистина нашето здравословно състояние ако прекарваме останалата част от нашето време седнали. Заседналият начин на живот води до двойно повече смъртни случаи свързани със затлъстяване. Също така, има свързан сърдечно-съдов риск и не зависи от теглото.

Заседнал начин на живот: Трябва ли да ходите на фитнес?

Жена вдига тежести

Относно здравето, изглежда, че ходенето на фитнес не е толкова здравословно колкото си мислите защото ви държи да не сте седнали за дълги периоди от време. Междувременно, тази дейност дори не покрива вашата нужда от физическа активност защото повечето хора не се придържат към нея. Тази липса на придържане може да възникне защото ходенето до фитнеса изисква лично време и защото е скучно и трудно, особено ако не сте във форма.

Всъщност, различни проучвания посочват, че голяма част от хората, които започвам фитнес програма, се отказват защото нямат достатъчно време за нея или защото не е забавна или е твърде трудна.

Заседнал начин на живот: как да сте физически активни

Както споменахме отгоре, физическата неактивност е проблем във всички страни от запада и изглежда, че фитнеса не предлага решение. Така че, за да избегнем проблеми, свързани с физическа неактивност, трябва:

 • Да се съобразяваме с препоръките за ежедневна физическа активност.
 • Да се опитаме да не седим за твърде дълги периоди от време.

Истинското решение за поставянето на край на заседналия начин на живот е като направите физическата дейност цялостна част от вашия ежедневен режим.

СЗО препоръчва минимум 20 минути умерена физическа активност на ден (150 минути на седмица). Обаче, повечето проучвания показват, че сърдечно-съдовия риск значително намалява когато дейността надвишава 7,500 стъпки/ден. Това е около 1 час и 15 минути движение. Като цяло, колкото сте по-активен, толкова по-здрав можете да бъдете (без да се претоварвате, разбира се!). Като минумум е важно поне да достигнете 150 седмични минути, препоръчани от СЗО.

Мъж се разхожда

Тук има няколко съвета как да се справите:

 • Ходете по стълбите вместо с асансьор.
 • Ходете на работа с колело или пеша.
 • Ходете до училището на вашите деца за да ги изпратите и да ги прибирате.
 • Ходете на пазаруване във вашия район. За да повишите вашата физическа дейност, правете малки покупки и ходете по-често да пазарувате. Ако е невъзможно поради вашите ежедневни задачи, тогава поне ходете до магазина и вижте дали вашите големи покупки могат да бъдат доставени за да можете да се върнете обратно.
 • Опитвайте се да избягвате превозни средства при всяко пътешествие, което ще ви отнеме по-малко от 20 минути. Вместо това, ходете пеша или с колело.
 • Изберете обществения транспорт.
 • Вършете вашите домакински задължения.
 • Завършете вашия ден с кратка разходка. Това допринася за вашето физическо здраве и психическо здраве.
 • Намерете си забавна дейност, която ще ви накара да се движите.

Повече стратегии за предотвратяване на заседнал начин на живот

Освен всичко гореспоменато, е важно да добавите определни стратегии във вашето работно място. Това е така защото вие прекарвате много време там и е част от вашия заседнал начин на живот. Липсата на деност в работното място прави трудно съобразяването с препоръките за физическа дейност.

Мъж бизнесмен държи папка с документи

Трябва да се опитате да бъдете активни в работата.

Включете физическа активност във вашие ежедневен режим:

 • Опитайте се да си уреждате работни срещи в далечни места ако можете. Не е нужно всички да са в съседната стая.
 • Популяризирайте „работни срещи на крака“ във вашето работно място. Ако има по-малко от 3-4 човека, можете дори да ги провеждате докато се разхождате!
 • Ако изпитвате нужда да говорите с някого, тогава отидете до работното му място и ограничете вашата употреба на мобилен телефон.
 • Разпознайте дейностите, които трябва да правите извън вашата работа и за които нямате зададен график. Тогава,  разпределете ги през деня. Най-добре е да си намерите причина да ставате от вашия стол на всеки час.
 • Ако се упражнявате когато можете, опитайте да правите същото когато знаете, че ще сте по-малко активни.
 • Накрая, ако не можете да се съсредоточите, тогава отидете на петминутна разходка.  Ще ви помогне да се активирате и ще можете да продължите вашата интелектуална дейност и да постигнете повече.

Имайте предвид, че не е достатъчно да се съобразвате с препоръките за ежедневна физическа активност за да избегнете рисковете свързани със заседналия начин на живот. Трябва също да намалите времето, което прекарвате на стола. Така че, забравете за фитнеса. Истинското решение се състои в изграждането на активен начин на живот, в който физическата активност е част от нашия ежеднвен режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.