Пенсионирането на Начо Монреал: Как този етап се отразява на спортистите?

Начо Монреал вече се присъедини към списъка с бивши футболисти. Той ще навлезе в етап от живота, който носи нови възможности, но не винаги е лесен.
Пенсионирането на Начо Монреал: Как този етап се отразява на спортистите?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 04 декември, 2022

Бившият играч на националния отбор на Испания Начо Монреал обяви, че се оттегля от професионалния футбол. През миналия сезон контузия в коляното му попречи да играе в много мачове. Сега той ще трябва да се изправи пред различен етап от живота си с няколко предизвикателства пред себе си.

Монреал имаше успешна кариера. Играл е в две от основните лиги в света: Ла Лига и Висшата лига, защитавайки цветовете на Осасуна, Малага, Арсенал и Реал Сосиедад. С националния отбор на Испания той изигра 22 мача и дори беше повикан за Световното първенство в Русия през 2018 г.

През август 2022 г. бранителят реши да закачи екипа на закачалката и да премине към нов етап от живота си. Такъв, който за повечето спортисти представлява определени предизвикателства, както ще видим по-долу.

Контузията на коляното, която доведе до оттеглянето на Начо Монреал

Преди да се задълбочим в живота на спортистите след пенсиониране, първо си струва да посветим няколко реда на контузията на коляното, която усложни последната година на Монреал като футболист. Испанецът от Навара страдаше от поредица от проблеми в дясното коляно. Които се опита да възстанови първо с консервативно лечение, а след това и с артроскопия.

В резултат на тези усложнения крайният защитник беше извън игра за 325 дни. В този период той пропусна общо 51 мача с отбора си Реал Сосиедад.

За последно той беше на терена на финала за Купата на Краля 2020/2021, в който тимът му стана шампион. По това време той вече беше контузен.

Оттеглянето на Начо Монреал от професионалния футбол
Травмите на коляното са много чести при футболистите. Някои играчи се възстановяват от травмите на коляното, а други не.

Пенсионирането: труден етап за един спортист

В един момент всички спортисти трябва да напуснат професионалната си дейност. Ако не се управлява ефективно, този преход може да бъде много труден за справяне.

На първо място, пенсионирането предполага радикална промяна в начина на живот, стига футболистът да не продължи да бъде свързан със спорта в друга роля, като например на треньор. Когато се оттеглят от спорта, няма повече ежедневни тренировки, пътувания с отбора или благоприятни или неуловими резултати.

В допълнение към това спира и основният източник на икономически доход. Ако спортистът не е упражнявал правилно финансово планиране през предходните години, този аспект.

Прочетете тази статия: Контузии на футболисти, които им попречиха да играят на Световната купа

Някои тактики за здравословно посрещане на спортното пенсиониране

Както се случва с по-възрастните хора, които достигат възрастта да се оттеглят от работата си, спортистите са изправени пред необичайно много свободно време след пенсиониране. Разликата е, че го правят по-рано, тъй като обикновено са на 40 години, когато се пенсионират.

По това време е добра идея да посветите време на хобита и лични проекти, които преди са били отлагани заради спортните ви задължения. Времето със семейството също трябва да бъде приоритет, тъй като много спортисти често трябва да оставят настрана моментите с любимите си хора толкова много години.

Създаването на дългосрочен проект и разделянето му на мини-цели – които са по-малки и по-конкретни действия за ежедневието – също е препоръчителна стратегия. Разбира се, трябва да оставите място за свободното време. Но това не означава, че трябва да спрете да бъдете или да се чувствате продуктивни.

В този смисъл грижата за вашето здраве също трябва да бъде основен приоритет. Въпреки че е немислимо да продължите да бъдете в същата физическа форма, в която сте били по време на професионалната си дейност, поддържането на здравето винаги е от решаващо значение.

Много пенсионирани спортисти се отпускат с новата си рутина и това се изразява не само в неподдържане на физическата им форма, но и в потенциални здравословни усложнения.

Пенсионирането на Начо Монреал
Упражнението по време на пенсиониране може да бъде време за откриване и среща с тялото, в допълнение към подпомагането на цялостното здраве на човека.

Какво да правим след пенсиониране

Други дейности, които могат да бъдат извършвани след пенсиониране, включват следното:

  • Започнете да практикувате други спортове или да участвате в други дисциплини.
  • Укрепете връзката си с приятелите и семейството си, като прекарвате повече време с тях.
  • Посветете време на интроспекцията и себепознанието.
  • Сътрудничете и участвайте като доброволци в инициативи на общността.
  • Заемете се с нов работен проект.

Начо Монреал: Още един професионален спортист пред пенсия

Има хора, които могат да тълкуват тази нова реалност като пропаст или плашеща точка в живота на човек. Където става трудно да се продължи напред или дори да се гледа напред. Но всъщност това е по-скоро възможност.

След толкова години правене на едно и също нещо, напускането на професионалния спорт е вариант за промяна на фокуса. След пенсионирането Начо Монреал вече няма да трябва да се справя с контузиите. Които му причиниха толкова много главоболия в края на кариерата му. Както мнозина преди него, той може да започне една също толкова продуктивна и щастлива ера в живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.