Еврокупата за жени: Футболистки привличат вниманието на света

В разгара на бума на женския футбол в Европа, този международен турнир ще събере най-добрите играчи на континента. Без съмнение това ще бъде историческо събитие!
Еврокупата за жени: Футболистки привличат вниманието на света

Последна актуализация: 12 юли, 2022

Това лято женският футбол ще има едно от основните си събития в света: Европейското първенство, Еврокупата за жени. Това състезание ще се проведе в Англия и се очаква да отбележи важното развитие на дисциплината през последните години.

След като сезонът за клубовете вече приключи, националните отбори се готвят да оспорят тази купа, която се организира на всеки 4 години от 1997 г. насам. Германия печели най-много пъти, с общо 8 трофея. Следват Норвегия с 2 и Нидерландия и Швеция с по 1 победа.

Подробности и контекст на Еврокупата за жени 2022

Мач на Реал Мадрид, водещ за Еврокупата за жени
Женският футбол спечели място като спортно състезание от най-високо ниво и също така увеличи икономическия си доход.

Европейското първенство по футбол за жени ще се проведе между 6 – 31 юли. Част от градовете домакини ще бъдат Лондон, Манчестър и Брайтън; финалът ще се играе на митичния стадион Уембли.

В първия етап ще участват 16 отбора, от които първите два от всяка група ще се класират за четвъртфиналите. Оттам нататък е фазата на елиминациите. Победата ще се решава в един мач.

Събитието ще се проведе във време, когато женският футбол процъфтява, като по този начин се консолидира овластяването на жените в този спорт, който исторически е бил доминиран от мъжката конкуренция. В момента има дори женски отбори, които са постигнали паритет на заплатите с мъжкия, какъвто е случаят в САЩ.

През септември 2021 г. Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) обяви, че ще удвои наградния фонд за Евро 2022 в сравнение с този на изданието през 2017 г. Общата сума, която ще бъде разпределена, ще бъде 16 милиона евро.

Това беше прието като признание за женския футбол, но в действителност е нещо, което е много  спечелено с много труд. В последното издание на Шампионската лига на УЕФА за жени имаше рекордни посещения.

Рекордът за всички времена беше в два мача:

  • Първо, на четвъртфиналите, в мача между ФК Барселона и Реал Мадрид, на който присъстваха 91 553 души.
  • Тогава рекордът беше счупен в друг домакински мач, в полуфинала срещу Волфсбург, който бе гледан от 91 648 зрители.

По същия начин броят по отношение на зрителите също нараства. Като се броят всички платформи, които излъчват събитието в интернет, над 55 милиона зрители са гледали мачовете в цялата Шампионска лига.

Основните фигури, които ще се състезават на Еврокупата за жени

Както във всяко спортно състезание, европейското първенство за жени ще има звезди, които ще задържат вниманието на специалисти и фенове. Има известна степен на единодушие относно тези имена и тук изброяваме по едно от всяка група.

Алексия Путелас

Полузащитникът на ФК Барселона е последният носител на Златната топка, награда, присъждана от Международната федерация по футбол (FIFA) на най-добрия играч в света. Тя също така представя нивото на испанския национален отбор въпреки младостта си, на 28 години.

Путелас започва фантастичен сезон с отбор на Барселона, който спечели три титли от Лигата, Купата и Суперкупата. Нейният отбор, Испания, ще дели група B с Германия, Дания и Финландия.

Алексия Путелас на Еврокупата за жени
Алексия Путелас ще демонстрира причините, поради които е носител на последната Златна топка в тази Еврокупа 2022.

Елън Уайт

Уайт – футболистката от заглавната снимка на тази статия – е играч на националния отбор на Англия, който ще се състезава в група А срещу Австрия, Норвегия и Северна Ирландия. Футболистката на Манчестър Сити е един от голмайсторите на континента и вече е играла на три световни първенства.

Лике Мартенс на Еврокупата за жени

В група C, която включва Нидерландия, Португалия, Швеция и Швейцария, Лике Мартенс ще бъде звездата на Европейското първенство за жени. Съотборничка на Путелас във ФК Барселона, нападателката, която се откроява в нидерландския отбор, който спечели последното издание на турнира.

В това състезание Мартенс отбеляза три гола – един от тях на финала – и направи 2 асистенции. Освен това беше избрана за най-добър играч на турнира.

Уенди Ренар

И накрая, в група D се откроява присъствието на Уенди Ренар, защитник на Франция, смятана за една от най-добрите в света на своята позиция. Тя ще трябва да се изправи срещу Италия, Белгия и Исландия с националния си отбор.

Ренар е звезда в отбора на Олимпик Лион, който спечели Шампионската лига на УЕФА през сезон 2021/2022. Тя е и най-високоплатеният играч във френската лига.

Еврокупата за жени през очите на света

От всичко казано по-горе става ясно, че това ЕВРО турнирът за жени няма да бъде просто поредното събитие в летния календар. Състезанието обещава много и със сигурност ще отбележи крайъгълен камък за спорт, който е във възход.

Следващото световно първенство ще се проведе през 2023 г., като домакини са Австралия и Нова Зеландия. Със стъпките, които предприема женският футбол, няма съмнение, че въздействието на събитието ще бъде по-грандиозно от всякога.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.