Себепознанието е синоним на щастието

Щастливи ли сте? А искате ли да бъдете още по-щастливи? Хората, достигнали себепознанието знаят, че съвършенството невинаги е възможно. По тази причина, те са способни да бъдат по-щастливи: научили са се да си поставят реалистични цели.
Себепознанието е синоним на щастието

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Щастието осмисля живота ни, придава му реалност, без него всичко е привидно, без същност. Според една сентенция да си щастлив значи да си докоснат и воден от Бога. Затова щастието е свързано със смисъла на живота

Щастливи ли сте? А искате ли да станете още по-щастливи?

Ако в действителност опознаете кои сте и какви сте всъщност, ще направите изключително важна крачка напред.

Ще бъдете истинските архитекти на живота си, ще се радвате на пълноценно съществуване и ще сте на път да достигнете потенциала си.

Представата за щастието

Щастието е състояние на добро здраве и лично удовлетворение

Щастието е състояние на добро здраве, лично удовлетворение и пълнота. 

В това състояние човек се чувства задоволен, пълноценен, способен да се справи с всичко.

Експертите са съгласни, че един от най-важните ключове към щастието е пълното себепознание.

Друг път към достигане на щастието е да сте наясно с идентичността, ценностите, предимствата и способностите си.

Ключът към щастието е в себепознанието

Ключът към щастието е в себепознанието

Първата стъпка е да осъзнаете, че сте владетели на собствения си живот. По този начин разбирате, че всъщност сте ходещо чудо и част от динамично цяло, пълно с изобилие и възможности за израстване.

Наблюдавайте собствените си мисли. Вижте с очите си тези мисли, чувствата си и резултатите от тях.

Не се съдете твърде строго, просто наблюдавайте.

Променете мислите си

След като доловите негативна мисъл, заменете я с друга и наблюдавайте въздействието й.

Тайната се крие в щастие на мястото на страха. С други думи, вместо да се фокусирате върху страховете си и да ги правите по-големи, открийте щастието от това да живеете и от възможностите, които ви се предоставят.

Някои стъпки към себепознанието

Намерете щастието чрез себепознанието

Доказано е, че управлението, контролирането и овладяването на емоциите помага да достигнете до щастието. Щастието ви може да бъде измерено чрез вашата интерпретация на това, което ви се случва.

Постоянно ви се случват някакви неща. Някои са по-тъжни, други са по-весели, но те не са от съществено значение. Важно е как ги тълкувате.

Това тълкуване се влияе от фактори като начина ви да контролирате емоциите си и по който мислите за себе си. Има значение и  взаимодействието ви с действителността и заобикалящата ви среда, но най-вече зависи от реакцията ви.

Постигане на щастие

Щастието не е винаги да правите каквото поискате, а по-скоро да искате това, което правите. Опитвайте се всеки ден да се наслаждавате на обстоятелствата, които ви предоставя животът.

Трябва да разберете, че благополучието и щастието не са едно и също нещо; щастието е отношение.

Понякога се чувствате щастливи, когато си спомняте за приятни събития от миналото си. Доказано е, че тези спомени променят мозъчната ви химия.

Пътят към щастието започва с подхранването на мозъка ви с позитивни мисли. По този начин, само чрез припомняне на щастливите мигове, можете да подобрите настроението си, променяйки отделянето си на серотонин.

Мотивация

Важно е да ставате сутрин с някаква цел в съзнанието си. Няма значение дали тази цел е малка или грандиозна. Вашият ден може да бъде различен, ако просто имате нужната мотивация.

Негативните мисли променят вътрешния ви свят. Това е мястото, където управлявате емоциите си, живеете оптимистично в настоящето и генерирате позитивни мисли.

Тези позитивни мисли ще ви помогнат да отделите ендорфините, които са ви необходими за промяна на здравословното ви състояние и заобикалящата ви среда. Любовният ви живот също ще се подобри!

Няколко необходими думи

Любовта и щастието

Някои от думите, които ще променят мирогледа ви най-много са: моля, благодаря и съжалявам. Езикът е средството, чрез което изразявате себе си пред света и се настройвате за предстоящия ден. 

 • Моля отваря врата за взаимодействие с останалите.
 • Благодаря предполага благодарност към човека отсреща, което е истинската памет на сърцето.
 • Съжалявам действа като терапия, разбиране за нещата, през които сте преминали, прощаване на себе си и околните.

Съвети за себепознание

 • Наистина опознайте себе си. Когато познавате себе си, вие също така разбирате себе си, приемате същността си и започвате да я подобрявате. Не е възможно да се усъвършенствате или да промените нещо в себе си, ако не знаете кои сте всъщност.
 • Въздържайте се от прекалената самокритичност и неизменния перфекционизъм. Свръхперфекционистите са вечно неудовлетворени и това ги превръща в негативни личности.
 • Доказано е, че неудовлетворените хора се разболяват по-често и получават по-редовно мигрена от хората, приемащи ситуацията, в която се намират.
 • Важно е да насърчавате положителния диалог със себе си, давайки си подкрепа.
 • Казват, че за да сте щастливи, трябва да сте готови да се провалите и по този начин да осъзнаете какво е важно в действителност и какво не е.

Поставете си цели

Важно е да поставите целите си стъпка по стъпка. С други думи, трябва да си представите главната си цел и да си поставите по-малки такива за изпълнение. Като постигате малките си цели, бавно но сигурно се придвижвате към основната.

Работете всеки ден върху достигането на малките си цели, за да постигнете главната. Важното е никога да не губите вътрешната си мотивация.

Готови ли сте да поемете по пътя към щастието?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bagherian, M., Mojembari, A. K., Naghibian, P., & Nik, S. F. (2016). The Relationship between Happiness and Self-Awareness among Introverts and Extroverts. Psychology, 7(08), 1119.
 • Kloc, J. (2011). The Power of Negative Thinking. Scientific American Mind, 22(3), 8-8.
 • Zhang, J. W., & Howell, R. T. (2011). Do time perspectives predict unique variance in life satisfaction beyond personality traits?. Personality and individual differences, 50(8), 1261-1266.
 • Gertler, B. (2010). Self-knowledge. Routledge.
 • Cassam, Q. (2014). Self-knowledge for humans. Oxford University Press, USA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.