Съвети за семейното разбирателство по време на изолация

Периодът на оставане у дома най-вероятно ще подложи вас и любимите ви хора на изпитание, когато става въпрос за вашето семейно разбирателство. Обаче, ако спазвате определени съвети, може да накарате спокойствието да властва във вашия дом. Каним ви да ги разберете в днешната статия.
Съвети за семейното разбирателство по време на изолация
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Поддържането на мира и спокойствието по време на изолация не е лесна задача. Това е така, особено когато цялото семейство трябва да споделя едно и също място за неопределен период от време. Тези несигурности, емоционални върхове и спадове, домакински правила и нови предпазни мерки, към които трябва да свикнем, не улесняват този процес. Семейното разбирателство е по-важно от всякога, но точно сега това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

По време на периода на изолация, трябва да ценим и подкрепяме семействата си. Семейството е много повече от гените, които ни свързват или броя хора в едно домакинство. Някои проучвания определят семейството по следния начин:

Общността индивиди, които споделят доживотен проект на споделено съществуване, в който те установяват силни чувства на принадлежност, и изключителни и интимни връзки, взаимност и зависимост, установявайки лична отдаденост сред членовете.

Но панормата се променя когато тези членове трябва да останат заключени за общото добро. Дори когато е за тяхна безопасност, сегашните обстоятелства могат да доведат до неразбирателства и напрежение.

Новият начин на работа и учене, сега в домашни условия, заедно с шума от телевизора и децата, играейки и от кухнята, между всички други неща. Всички тези фактори са голям тест на издръжливостта за всеки член от домакинството. Какво можем да направим, за да помогнем на семейното разбирателство по време на карантина?

Семейното разбирателство по време на изолация: Как можем да го постигнем?

До скоро, нашият живот е бил, през повечето време, с бързи темпове. Но нашата сегашна ситуация е разтресла земята под краката ни, налагайки промени, които имат голямо влияние върху нашия семеен живот.

Със споделено място и време, трябва да се организираме за домашна работа, изслушване на нашите деца, споделяне и отделяне на внимание на по-възрастните членове от семейството у дома и полагайки най-добрите усилия за превъзмогване на обстоятелствата.

Какъв избор имаме когато става въпрос за справяне с този период от време, без това да има отрицателен ефект върху семейството ни? В следващите параграфи, ще споделим някои интересни съвети за семейно разбирателство по време на изолацията.  

1. За семейното разбирателство: придържайте се към режим

Семейното разбирателство: часовник будилник и жена на заден план

Придържането към вашия ежедневен режим дори когато стоите у дома, може да ви помогне да се уверите, че всеки от семейството си получава почивката, от която се нуждае.

Важно е да поддържате същия режим, който сте имали преди изолацията. С това имаме предвид да си лягаме в същото време, да се будим навреме и т.н. Това ще ви помогне да не съсипвате вашия начин на спане. Получването на добър сън през нощта ще помогне на всички от вашето семейство да са в по-добро настроение всеки ден.

2. За семейното разбирателство: установете си режим

Притежаването на определен режим ще бъде решаващ фактор при семейното разбиране. Важно е да си установите определени часове за игра, за домашната работа на децата ви, за работа на вас и вашия партньор, ако се налага. С подкрепата на всички от вашето семейство, можете да направите това възможно.

3. Облекчете страховете

Новините в момента са пълни с отрицателни емоции… разпространението на коронавируса, безброй смъртни случаи… и тези проблеми са изключително трудни за разбиране от децата. Важно е да изслушаме децата си и да определим чувствата, които те изпитват. Може дори да накарате децата ви да рисуват, за да може да се справят с емоциите си. По-големите деца и възрастните могат да искат да си направят дневник.

Този период време сега е изключително труден за децата, тъй като те не могат да излизат и да се виждат с приятелите си, да ходят на училище и т.н. Доколкото е възможно, трябва да останем спокойни, тъй като това е начин за подкрепа на останалата част от семейството ни. Един начин за това е като избираме правилните източници за търсене на най-новата информация. Придържайте се към достоверни сайтове като например този на Световната здравна организация и центровете за контрол и предотвратяване на заболявания.

4. Укрепване на връзките

Карантината е идеалната възможност за укрепване на нашите връзки като семейство. Следователно, да сложим телефоните си настрана, лаптопите и другите електронни устройства си струва. Заместете ги с игри на табла, карти и други дейности, които можете да правите като семейство.

5. Изгладете различията 

Родители се карат пред детето

Важно е да знаете нещата, които причиняват напрежение между членовете от семейството. Ако ги разпознаем от рано, можем да предотвратим нещата да не станат още по-напрегнати.

Дразненето и разногласията правят семейното разбирателство трудно по време на изолация. Следователно, е важно да разберете какво причинява напрежение и да се справите с по подобаващ начин с него. Колкото повече успеете да държите различията си под контрол, толкова по-лесно ще бъде за всички.

6. Избягвайте източници на тревога

Намаляването на тревогата в този момент е важно, особено когато става въпрос за разглеждането на редовните новинарски хроники. Можете да отделите известно време всеки ден, за да прегледате новините и след това да се занимавате с нещо друго. Както споменахме отгоре, придържайте се към източници на новини, за които знаете, че можете да имате доверие и ограничете времето си в социалните мрежи. Запазването на самообладание е важна част от семейното разбирателство.

7. Поддържайте редовно общуване

Редновното общуване е важно когато става въпрос за превъзмогване на страха, който съществува покрай нашата настояща ситуация. Трябва да позволим на всеки в семейство да си изказва своите съмнения и въпроси. Това е право, което принадлежи на всеки член от семейството на всяка възраст, така че не забравяйте да включите децата и по-възрастните.

8. Научете се да изслушвате

Всеки във вашето семейство трябва да има право на мение и да може да изразява своите чувства и мнения. Ако някои изпитва страх, гняв или тревожност, не го карайте да се чувства зле заради това. Трябва да се научим да изслушваме внимателно един друг. Тази ситуация е трудна за всички.

9. Уважавайте личното пространство на другия

Ако някой от вашето семейство се нуждае от малко време насаме, позволете му. Не е нужно да прекарвате всеки момент като правите неща заедно всеки ден. Някои хора предпочитат да подложат техните умения на изпитание в усамотение и ние трябва да уважаваме това.

Обстоятелствата, пред които сме изправени, не са нормални, обичайни или обикновени… ние всички сме незапознати с това. Следователно, най-доброто, което можем да направим докато сме у дома, е да имаме положително отношение. Да имаме поглед върху бъдещето със сигурността, че тези сложни времена скоро ще отминат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baequero Brenes, A. R. (2014). Convivencia en el contexto familiar: un aprendizaje para construir cultura de paz. Actualidades Investigativas En Educación.
  • Beck Gernsheim, E. (2004). La reinvención de la familia. En busca de nuevas formas de convivencia. Revista de Derecho Privado. Nueva Serie.
  • Niska, K., Snyder, M., & Lia-Hoagberg, B. (1998). Family Ritual Facilitates Adaptation to Parenthood. Public Health Nursing.
  • Zaldívar D. (2004). Funcionamiento familiar saludable. In Infomed.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.