Изкълчено коляно: причини и лечение

Изкълчено коляно е доста често срещано и е адски болезнено. Този вид нараняване често е резултат от изместване на компонентите на ставата. 
Изкълчено коляно: причини и лечение

Последна актуализация: 12 януари, 2022

Изкълчено коляно е нараняване, при което се наблюдава нарушаване на работата на съставните части на коляното при съвместно движение или разделяне. В случай на изкълчено коляното, бедрената кост и пищяла се разделят и трябва да се върнат в нормалното си положение.

Като цяло това засяга само костите. Въпреки това, лекар трябва да определи дали има друго нараняване в мускулите, кръвоносните съдове или други прилежащи области на тялото.

Чести причини за изкълчено коляно

Остеоартрит на коляното: мъж се държи за коляното

В момента има няколко идентифицирани възможни причини, които водят до изкълчване в която и да е област на тялото. Сред тях са:

  • Травма на ставата. Може да варира по местоположение и интензитет. Травмата може да възникне както по време на упражняване, така и на работа или докато се занимавате с домакинството.
  • Лоша циркулация. Ако случаят е такъв, човек вероятно вече е получил нараняване и следователно е по-предразположен към този проблем.
  • Вродени промени. Човек, който има поредица от вродени изменения, може да има повишен риск от развитие на дислокации.
  • Принудително движение или лоша опора. В този случай дислокацията се причинява от неволно рязко движение.
  • В някои клинични случаи дислокация може да се появи спонтанно.

Симптоми на изкълчено коляно

По принцип пациентите с този проблем наблюдават серия от характерни сигнали. Някои от най-честите признаци на дислокация са:

  • Интензивна болка или дискомфорт в ставата, когато човек се опита да я премести.
  • Леко възпаление в областта на дислокацията. Пострадалият също може да има синини в увредената зона.
  • Има усещане за изтръпване, чувствителност и дори пълно изтръпване, ако има промяна в нервите.
  • Деформираната става обикновено приема неестествено положение.

Дислокациите са често срещан проблем, който може да засегне други стави.

Видове изкълчено коляно

Ако това е първият път, когато човек има изкълчено коляно, това може да се дължи на внезапно нараняване, което може да стане хронично. И напротив, ако те са имали такова в миналото, това може да е повтарящ се проблем.

Някои хора развиват дислокации по цялото тяло доста често. В този случай нещо, което би могло да го причини, е наличието на състояние, което засяга тъканта, която формира ставите, като синдром на Марфан.

Като цяло има няколко вида дислокации според движението на пищяла по отношение на бедрената кост: предни, задни, вътрешни и външни дислокации на коляното.

Лечение и рехабилитация

Симптоми на изкълчено коляно

За начало медицинският екип трябва да провери вида на дислокацията при нараненото лице. Във всички случаи окончателното справяне с проблема е да се наместят компонентите на коляното в първоначалното им положение.

След извършване на тази процедура те трябва да обездвижат коляното с шина. Също така, времето за обездвижване трябва да варира между две и три седмици, в зависимост от тежестта.

По същия начин може да се наложи операция при тежки случаи. Това е така, защото това е единственият начин да наместите правилно всички изместени кости обратно на мястото си. Операцията може също да коригира всякакви други повредени структури като лигаменти и менискуси, ако е необходимо.

Накрая, лекарят ще освободи ставата след периода на почивка. След това пациентът ще трябва да започне серия от рехабилитационни упражнения като част от терапията си.

Като цяло той ще може да възстанови по-голямата част от мобилността си.

Предотвратяване

По правило тези видове наранявания се появяват по време на тренировка. Затова пациентите могат да спазват серия от прости насоки, за да ги предотвратят в бъдеще.

Винаги носете подходяща обувка за типа дейност, която извършвате. Плюс това, ако е възможно, избягвайте хлъзгавите повърхности, където рискът от падане е по-висок. Във всеки случай препоръчваме да правите загряване преди упражненията или тренировката, за да подготвите тялото си за усилието, което предстои да извършите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.