6 неща, които трябва да избягвате да правите през лятото

Лятото е любимото време от годината на много хора. В тази статия ще ви дадем най-добрите летни съвети, за да се възползвате максимално от сезона на ваканциите и забавленията.
6 неща, които трябва да избягвате да правите през лятото

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лятото е прекрасно време от годината. Време е за щастие и купони. Хората обикновено си вземат почивка в даден момент и като цяло са по-спокойни и безгрижни. Има обаче няколко неща, които трябва да избягвате да правите през лятото, за да му се насладите максимално и да не страдате от високите температури.

Пристигането на този сезон включва промяна в рутините: дните стават по-дълги, правите планове за почивка и температурите се повишават. Това води до носенето на рокли, разкроени панталони, по-свободни дрехи и бански костюми. Въпреки това, трябва да вземете определени предпазни мерки, когато се справяте с жегата, за да можете да й се насладите, като същевременно се грижите за здравето си.

1. Неща, които трябва да избягвате да правите през лятото: Да забравите слънцезащитните продукти

Нанасянето на слънцезащитен крем е навик, който никога не трябва да пренебрегвате, дори през зимата. Въпреки това лятото е времето, когато кожата ви се нуждае от най-голяма защита.

Американската академия по дерматология изчислява, че поне 1 от 5 американци ще развият рак на кожата през живота си. Също така отбелязва, че повечето хора прилагат само 25-50% от препоръчителното количество слънцезащитен крем.

Друга често срещана грешка е да забравите да нанесете продукта върху области като шията, раменете, ръцете, горната част на стъпалата и ушите. Това са чувствителни зони, които са изложени на слънце, макар и не толкова често, колкото лицето.

2. Не се хидратирате достатъчно

През лятото е важно да увеличите хидратацията, за да защитите здравето си, особено в най-горещите дни. Все пак трябва да имате предвид, че не всички напитки хидратират тялото по един и същи начин.

Въпреки че няколко бири или чаша охладено вино са изкушаващи опции през този сезон, важно е да не забравяте за водата. Това е най-здравословната течност и най-ефективната. Алкохолът всъщност може да дехидратира, постигайки обратния ефект.

3. Неща, които трябва да избягвате да правите през лятото: Спиране на упражненията

Ваканциите наистина са време за почивка и забавление. Въпреки това, много хора са склонни да изоставят здравословните хранителни навици и да спортуват напълно. Това е лошо, защото ще ви бъде много по-трудно да стартирате отново по-късно.

Има обаче един много ефективен и прост трик, който напълно решава този проблем: използвайте дезодорант върху бедрата си, за да избегнете изпотяване и дразнене в тази област.

Поддържайте хидратацията

Вече споменахме, че липсата на хидратация е едно от нещата, които трябва да избягвате през лятото. Всъщност трябва да се хидратирате често и старателно.

Все пак не става въпрос само за пиене на вода. Важно е да се грижите за кожата си повече, отколкото през другите сезони, и да ядете плодове и зеленчуци, които са богати на вода и фибри.

Яжте умерено

Ако сте на почивка и се окажете пред бюфета с храна, може да ви е трудно да не прекалите. Но по този начин можете да похабите много храна или да преядете.

В този случай трябва да напълните чинията си с главата, а не с очите. Бъдете рационални и помислете какво наистина искате да ядете. Имайте предвид обема на стомаха. Не искате да се приберете вкъщи с наднормено тегло и здравословни проблеми.

Пригответе си алое вера

Най-добрият естествен съюзник за лечение на слънчево изгаряне е алое вера! Помага за охлаждане на кожата и ускоряване на лечебния процес. Можете да съхранявате пгела в стъклен буркан в хладилника.

Какво трябва да избягвате да правите през лятото?
Растението алое вера може да помогне за по-бързото заздравяване на слънчевите изгаряния, ако сте прекалили със слънчевите бани.

Пазете се от лоши миризми

Лятната жега може да ви накара да се потите прекомерно и е много досадно, когато тази пот започне да мирише лошо. За да се справите с това, внимавайте допълнително, когато почиствате подмишниците си, за да избегнете разпространението на бактерии, които причиняват този проблем.

Можете да ги ексфолирате поне веднъж седмично. По същия начин, почистването със сода за хляб и лимон е много полезно. Просто направете паста с тези две съставки и я оставете зда подейства 10 минути. След това я измийте и използвайте обичайния си дезодорант.

Погрижете се за психичното си здраве!

В тази статия говорихме за 6 неща, които трябва да избягвате да правите през лятото и няколко съвета, за да оцелеете през сезона. Има обаче още един основен аспект, за който трябва да се погрижите, а това е вашето психично здраве. Тъй като ще имате повече свободно време, можете да помислите да започнете да практикувате медитация или йога.

Не забравяйте, че тялото ви е прекрасно и не бива да се отклонявате от плажа или басейна от страх да не носите бикини. Има неща, които трябва да избягвате да правите през лятото, но се уверете, че се наслаждавате на живота и не се сравнявайте с другите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sunscreen FAQs. (s. f.). Recuperado 28 de junio de 2021, de Aad.org website: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs.
  • Wang J, Guan Y, Wu L, Guan X et al. Changing lengths of the Four Seasons by global warming. Geophysical Research Letters. 2021; 48(6).
  • Volmut T, Pišot R, Planinšec J, Šimunič B. Physical Activity Drops During Summer Holidays for 6- to 9-Year-Old Children. Front Public Health. 2021 Jan 18;8:631141.
  • Chapman-Novakofski K. Summer is Different: What That Means for Nutrition Educators. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):436.
  • Baranowski T, O’Connor T, Johnston C, Hughes S, Moreno J, Chen TA, Meltzer L, Baranowski J. School year versus summer differences in child weight gain: a narrative review. Child Obes. 2014 Feb;10(1):18-24.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.