Вредните ефекти на слънцето върху кожата

Вредните ефекти на слънцето по вашата кожа са доста очевидни когато става въпрос за слънчево изгаряне, появата на петна и дори омразния рак на кожата. Още повече, излагането на слънчева светлина носи различни видове риск. Трябва да носите слънцезащитен крем и също така да придобиете някои здравословни навици.
Вредните ефекти на слънцето върху кожата

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Наясно ли сте, че прекомерното излагане на слънце може да има пагубни ефекти върху вашата кожа? Знаете ли за вредните ефекти на слънцето върху кожата?

Важно е, че слънцето е важно за всеки живот на земята и има много предимства. Например, неговото поглъщане от растенията води до тяхната фотосинтеза и е също източник на витамин D при хората. Обаче, вашето излагане към него трябва да е умерено за да се насладите на тях.

Именно, излагането към слънцето е здравословно когато е умерено, но има ограничение, отвъд което може да бъде вредно за вашата кожа, очи и цялостно здраве. Основните отрицателни последствия, които слънцето има върху човешката кожа, варират от появата на бръчки и тъмни петна до изгаряния и преждевременно стареене. Някои хора също имат фотоалергични реакции и могат дори да хванат рак на кожата.

Да видим кои са четирите вредни ефекти, които слънцето има върху вашата кожа, защото трябва да знаете за тях.

Вредните ефекти на слънцето върху кожата

Вредните ефекти на слънцето: слънчево изгаряне

Вредните ефекти на слънцето: мъж със слънчево изгаряне

Слънчевата радиация е един от най-вредните фактори за вашата кожа.

Почти всеки е изпитвал неприятните симптоми от слънчево изгаряне в определен период от живота си. Понякога се е случвало след слънчев ден на плажа или в планината когато те не са имали подходящи средства за защита на кожата. Кой може да забрави болката и дискомфорта, който сте изпитвали през нощта?!

След слънчево изгаряне, вашата кожа почервенява и понякога се получават мехури и може дори да се получи възпаление. Не само това, но се чувства горещо и боли при нещо толкова просто като нормално потъркване на дрехите, които носите. В някои случаи, може дори да има треска и обезводняване, и изгаряния от втора степен при тежки случаи.

Слънчевите UV лъчи са причината за тези изгаряния, защото те водят до удебеляване на епидермиса като защитна реакция на кожата срещу слънчевата радиация. Като цяло, симптомите се появяват няколко часа след излагане към слънцето и техния интензитет зависи от няколко фактора, предимно от вашата способност да поемете подобна радиация.

Вредните ефекти на слънцето: преждевременно стареене на кожата

Отрицателните ефекти от слънчевата радиация са събирателни, дори за излагания с никсък интензитет. Преждевременното стареене на кожата е един от най-видимите ефекти от прекалено много излагане на слънце с минаване на времето. Всъщност, е причинено от 90% от вашето излагане на слънце. Този вреден ефект се проявява чрез появата на петна, бръчки и увиснала кожа. Това е така, защото прекомерното излагане на слънце изчерпва колагена и еластина.

UV лъчите са също главната причина за това преждевременно стареене на човешката кожа когато става въпрос за излагане на слънце. Това е така, защото тези лъчи проникват във вашата кожа и стигат до дермиса, което води до бърза и преходна пигментация под формата на меланин, който потъмнява вашата кожа.

Трябва да прилагате слънцезащитен крем на вашата кожа през цялата година, за да избегнете тези вредни ефекти от излагането на слънце. Помнете, че не само през лятото слънцето може да увреди вашата кожа, но всеки път щом я изложите на слънчева светлина.

Алергия от слънцето

Млада жена с алергия по лицето и шията

Слънцето ускорява хиперчувствителността към съставки като хлорин или други химични елементи при този вид алергия.

Слънчевата алергия може да изглежда много странна, ако помислите, че това е природен елемент, който е съществувал през целия ни живот. Обаче, има много хора с това заболяване. Всъщност, то засяга близо 20% от световното население. Този вид алергия е всъщност свързан с други видове алергии като тези провокирани от определени храни, хлорина в басейните, лосиони, лекарства и дори дрехи. Освен това, алергичните реакции могат да се активират с излагане към слънцето.

Рак на кожата: най-лошият от вредните ефекти

Излагането на слънце може също да доведе до рак на кожата поради увредените клетки от UV лъчите. Има няколко фактора, свързани с появата на рак на кожата. Например, може да произлиза от продължително излагане на слънце и слънчево изгаряне, кожен фототип, генетични фактори и възраст, между другото.

Областите от кожата, които са най-уязвими към рак, са най-често изложените на слънце като лицето, ръцете и шията. Слънчевите изгаряния в голяма степен увеличават опасността от рак на кожата. Видът на кожата е също решителен: хора с по-светла кожа и очи са подложени на по-голям риск..

Семейната хронология на меланома е също решаващ фактор, както и възрастта. Освен това, хората над 40 години, са подложени на по-голям риск от развиване на рак на кожата. Меланомите и карциномите са основните видове рак на кожата.

  • Меланомите са сравнително агресивни и изключително злокачествени видове рак на кожата.
  • Карциномите, най-често срещаните, обикновено напредват бавно, но тяхното лечение е по-лесно.

Като цяло, надяваме се да осъзнаете колко е важно да се предпазите срещу вредните ефекти от слънцето. Като при всичко, предотвратяването е по-добро от лекуването!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.