Горещи вълни през менопаузата: как да се справите с тях

По-голямата част от жените се оплакват от горещи вълни през менопаузата. Обикновено те се дължат на хормоналните промени типични за този период. В повечето случаи честотата и силата на вълните намалява с напредването на възрастта.
Горещи вълни през менопаузата: как да се справите с тях

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Появата на горещи вълни през менопаузата е чест симптом при жените преминаващи през този етап от живота си. Те са неприятни, често се наблюдават в продължение на години и причиняват дискомфорт на дамите в тази чувствителна възраст.

Тези горещи вълни често се появяват през нощта. В тези случаи ги наричаме нощно потене и могат да засегнат пълноценния ни сън. Много жени се оплакват, че този симптом на менопаузата се отразява на ежедневния им живот.

Според различни научни изследвания жените от определени етноси страдат по-дълго от горещи вълни отколкото другите. Ако горещите вълни са леки, те не изискват назначаването на лечение. Но когато проявата им е тежка, трябва да се прибегне до по-сериозни мерки.

Горещи вълни през менопаузата

Горещите вълни през менопаузата се характеризират с появата на внезапно усещане на затопляне в различни части на тялото. Често се проявяват по-сериозно през нощта, нарушавайки съня.

Тези горещи вълни през менопаузата са основната причина за търсене на лекарска помощ през този етап от живота на жените. Най-често те започват като внезапно усещане за затопляне на лицето и гърдите, преминаващо след това и през други части на тялото.

Обикновено продължават от две до четири минути, като могат да се появят по всяко време без предупреждение. Някои жени се потят и треперят в края на тези епизоди.

Други дами се оплакват от сърцебиене и усещане на силна тревога по време на горещите вълни. Въпреки че обикновено се проявяват едни – два пъти дневно, възможно да се наблюдават и по-често, дори на всеки час.

Често тези вълни започват да се появяват в предменопаузата. След самата менопауза, този симптом се наблюдава следно около пет-седем години. В редки случаи може да продължи и десет години.

Причини за появата на горещи вълни през менопаузата

Науката няма ясен отговор на въпроса защо се появяват горещите вълни през менопаузата. Счита се, че се дължат на резките хормонални промени в този период. Пониженото ниво на естрогена води до промяна във вазомоторния център на мозъка. А това се отразява и на телесната температура.

Експертите са установили, че емоционалният стрес се отразява на силата и честотата на горещите вълни. Освен това обилното хранене, приемът на алкохол и пушенето оказват силно влияние върху този симптом.

Счита се, че около 80% от жените страдат от горещи вълни през менопаузата. Но само една на четири жени се оплаква от силни и чести прояви на симптома. При останалите дори може да бъде незабелязан или контролиран лесно.

Как да се справите с горещите вълни

За да се справите с този проблем, лекарят ви може да ви посъветва да промените начина си на живот и да ви предпише лекарства.

Медицинското лечение на горещите вълни през менопаузата е хормонално. В някои случаи лекарите предписват хормонална терапия състояща се в приема на естроген. Но този вид лечение крие потенциални рискове, затова всеки един случай се разглежда внимателно от съответния специалист. Експертите не препоръчват продължителността на хормонозаместващата терапия да надвишава две години.

В други случаи специалистите назначават лечение с ниски дози антидепресанти. Но те не контролират по-сериозните случаи на горещи вълни така ефикасно както хормоналната терапия. Освен това антидепресантите имат различни странични ефекти като замаяност, гадене, сухота в устата, напълняване и понижено сексуално желание.

В някои случаи лекарите могат да предпишат антиконвулсанти за облекчаване на симптомите. В най-тежките случаи се прибягва до процедурата “stellate ganglion blocks”. Тази процедура представлява прилагането на анестезия на нервите на врата. Ефикасността й е обнадеждаваща, но не е доказана напълно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 признака за хормонален дисбаланс

Допълнителна информация

Не е задължително горещите вълни през менопаузата да бъдат лекувани медикаментозно. В повечето случаи домашните лечебни средства са напълно достатъчни за справяне с проблема. Този симптом рядко се наблюдава по-дълго от обичайното и не изиска специална терапия.

Най-добре е да се храните здравословно, да избягвате пикантната храна. Жените трябва да ограничат и консумацията на кафе, алкохол и много мазни храни. Отслабването е полезно за здравето. Освен това лекарите съветват да спрете цигарите.

Добре е да носите леки дрехи от естествени материи и да проветрявате добре дома си. Много специалисти препоръчват правенето на отпускащи упражнения като йога или тай чи, тъй като стресът е фактор оказващ негативно влияние върху неприятните горещи вълни през менопаузата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Juliá, M. D., Ferrer, J., Allué, J., Bachiller, L. I., Beltrán, E., Cancelo, M. J., … & Mendoza, N. (2008). Posicionamiento de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia sobre el uso clínico de las isoflavonas en el climaterio. Progresos de obstetricia y ginecología, 51(3), 146-161.
  • Im EO. Ethnic differences in symptoms experienced during the menopausal transition. Health Care Women Int. 2009;30(4):339–355. doi:10.1080/07399330802695002
  • Morrow PK, Mattair DN, Hortobagyi GN. Hot flashes: a review of pathophysiology and treatment modalities. Oncologist. 2011;16(11):1658–1664. doi:10.1634/theoncologist.2011-0174
  • Freedman RR. Menopausal hot flashes: mechanisms, endocrinology, treatment. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;142:115–120. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.08.010
  • Lugo T, Tetrokalashvili M. Hot Flashes. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.