Фенистил: Страхотно лекарство при ужилвания, изгаряния и обриви

Фенистил гел е изключително ефикасен в борбата срещу ухапванията от насекоми и други кожни проблеми. Бързо облекчава сърбежа и оттока заради антихистаминовото си действие.
Фенистил: Страхотно лекарство при ужилвания, изгаряния и обриви
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Грижата за кожата е важна през цялата година. Но това важи най-вече за слънчевите и горещи дни, когато е необходимо да я предпазим от ухапвания от насекоми, слънчево изгаряне и алергични реакции. Фенистил е чудесно локално средство при всички тези проблеми.

Фенистил е името на гела с локално действие. Активната съставка на лекарството е диметинден малеат. Това вещество принадлежи към групата на антихистамините и се използва за лечение на сърбеж свързан с алергични реакции, повърхности изгаряния и ухапвания от насекоми.

Тази статия ще ви разкаже повече за лекарството и начина му на действие.

Как действа фенистил?

Фенистил е гел с локално действие използван за облекчаване на сърбежа причинен от раздразнената кожа. Той притежава локално анестетично действие, облекчаващо сърбежа причинен от алергии, ужилвания или изгаряния.

Фенистил може да се използва от възрастни и деца над една година. Това го прави перфектното средство при всяка една дейност на открито както и по време на ваканциите.

Противопоказания

Някои хора имат алергия към диметинден малеат или някои от другите съставки на гела. Затова първо проверете състава на лекарството и не го използвайте, ако имате алергия към някоя от изброените съставки.

Хората с алергия могат да изпаднат в анафилактичен шок, който може да е животозастрашаващ. Освен това трябва да избягвате дългото излагане на слънце на третираните части от тялото и да не го използвате върху наранена кожа.

Жените, които са бременни или кърмят, трябва да се консултират с лекар или фармацевт преди да използват фенистил. В тези случаи жените трябва да избягват използването на гела върху големи области от кожата и да не го нанасят върху зърната на гърдите си.

В следващите редове ще ви обясним следното за фенистил:

  • Как действа
  • Фармакокинектика
  • Странични ефекти

Преди да се спрем на изброените точки, трябва да се спрем по-подробно на хистамина, който представлява вещество в организма ни, което е директно свързано с действието на гела, който разглеждаме.

Ухапване от комар

Какво представлява хистаминът?

Клетките в организма синтезират молекулите на хистамина. Той принадлежи към групата на биогенните амини. Тези молекули се отделят от биологични вещества.

Образуват се при биохимична реакция наречена декарбоксилиране. Тази реакция протича в молекула наречена хистидин чрез ензима L-хистидин декарбоксилаза.

Бактериите в чревната флора и в храната, която консумираме образуват този ензим. Затова казваме, че са способни да синтезират хистидин.

Хистаминът участва в локалния отговор на имунната система. Той спомага регулирането на нормалното функциониране на чревния тракт и нервнотрансмисионната система в централната нервна система.

Основните функции на хистамина са:

  • Алергии: Хистаминът поражда мигновени реакции на хиперчувствителност и алергични реакции. Затова директно засяга хуморалния и клетъчен отговор на имунната система. Освен това той е първичен медиатор за мигновените реакции на хиперчувствителност.
  • Невротрансмитер: Хистаминът може да действа като невротрансмитер, модулиращ или регулиращ отговорите към други невротрансмитери.
  • Регулиране на сърдечно-съдовата дейност: Това вещество е вазодилатор, тъй като си взаимодейства с H1 и H2 рецепторите, които се намират във всички артерии и в почти всички съдови легла. Тази функция е изключително важна, за да се разбере ефективността на фенистил.
  • Екстраваскуларна гладка мускулатура: Той води до появата на контракции на гладките мускули.
  • Стомашни сокове: Тази молекула спомага отделянето на стомашните сокове и насърчава обилната екскреция на киселини от париеталните клетки.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво да правим при изгаряне?

Как действа фенистил?

Диметинден малеат, активната съставка на фенистил,  взаимодейства обратно с H1 рецепторите на хистамина.  Блокирането на връзките на хистамина с H1 рецепторите намалява съдовата хипер-пропускливост свързана с мигновените реакции на хиперактивност.

В ниска концентрация той стимулира хистамин-метилтрансферазата, която деактивира хистамина. Освен това диметинден малеат притежава анестетично действие, когато се прилага локално.

Фенистил гел бързо облекчава сърбежа.

Фармакокинектика и странично действие

Фенистил гел бързо прониква в кожата и освобождава антихистаминовото си действие за минути. Ефектът достига своя максимум след 1-4 часа. При локално нанасяне количеството на усвоения, проникнал диметинден малеат  е около 10% от нанесената доза.

При употребата на лекарството могат да се появят и странични реакции. Обикновено те са много леки и се появяват единствено при нанасяне на медикамента.

Част от страничните ефекти включват:

Чували ли сте за това локално средство? Ако имате въпроси или съмнения трябва да се консултирате с лекар или фармацевт.

Запомнете, че трябва да внимавате с употребата на медикамента, за да избегнете появата на странични реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.