Химиотерапия за рак на гърдата: видове и етапи

Химиотерапията за рак на гърдата има много предимства и в днешно време не е толкова агресивна, колкото преди няколко години. Обичайно е този вид лечение да се комбинира с други лечения, за да се получи задоволителен резултат.
Химиотерапия за рак на гърдата: видове и етапи

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Химиотерапията за рак на гърдата е лечение, което използва мощни лекарства за атака на раковите клетки. Понякога се използва за лечение на болестта, а понякога се използва за предотвратяване на разпространението на болестта или за облекчаване на симптомите.

Някои хора могат да бъдат лекувани само с един вид химиотерапия за рак на гърдата. Въпреки това, по-често е няколко вида да се използват едновременно, в комбинация с други подходи.

Обикновено терапията се прилага интравенозно или перорално. Понякога има риск от поява на странични ефекти. Всичко обаче може да се преодолее с търпение и внимание.

Защо химиотерапиятасе назначава при рак на гърдата?

Всички клетки в тялото се делят, за да растат или да поправят щетите и това е нормално. Ракът възниква, когато някои клетки започнат да се делят и растат неконтролируемо. Това води до образуването на натрупана маса, известна като тумор.

Химиотерапията за рак на гърдата е един от начините за лечение на проблема. Това, което се постига с този метод, е да се прекъсне екстремното увеличаване на бързорастящите клетки.

Някои от използваните лекарства имат потенциал да увредят генетичния материал на бързорастящите клетки. Други променят скоростта, с която клетките се делят.

Трябва да се каже, че не всеки с тази диагноза се нуждае от химиотерапия за рак на гърдата. Всеки случай е уникален и понякога операцията или облъчването са по-ефективни.

Как се провежда?

Химиотерапията за рак на гърдата може да се провежда в лекарска клиника, специализиран център или болница. Най-често се прилага интравенозно под формата на инжекция, която продължава няколко минути или като инфузия, която отнема повече време.

В много случаи е необходимо по-голямо и по-здраво устройство за извършване на инфузията. Такива устройства се наричат централни венозни катетри (CVC) или са известни също като устройства за централен венозен достъп или централни линии. Те могат да бъдат от различни видове.

Химиотерапията за рак на гърдата се прилага на цикли от 2 до 3 седмици, последвани от период на почивка, за да се възстанови пациентката от страничните ефекти. Това обаче може да варира в зависимост от използваните лекарства.

При рак в ранен стадий лечението може да отнеме от 3 до 6 месеца. Ако ракът е напреднал, може да е необходимо повече време. Но всичко зависи от състоянието на всеки пациент и лекарствата, които се предписват.

Химиотерапията за рак на гърдата.
Интравенозната инфузия е обичайният метод за тази химиотерапия и използва различни фармакологични препарати.

Химиотерапията за рак на гърдата в различни стадии

Химиотерапията за рак на гърдата варира в зависимост от стадия на заболяването. Като цяло има един вид лечение за етапи I и II; докато друг план се прилага за ракови заболявания, които са етап III.

Химиотерапия при I стадий

Ракът на гърдата в стадий I е локализиран и не се е разпространил в лимфните възли или се е разпространил минимално. Лечението от първа линия в тези случаи е хирургическа намеса, със запазване на гърдата, или пълно отстраняване на гърдата.

Обикновено след това се прилага лъчева терапия. В някои случаи обаче е необходима и химиотерапия. По-специално, тя е се назначава, когато туморът е с ширина повече от 1 сантиметър или има неблагоприятни характеристики.

В тези случаи говорим за адювантна химиотерапия. Може да се извърши и преди операцията, когато се счита, че тази опция ще увеличи успеха на интервенцията. По този начин тя ще се нарече неоадювантна химиотерапия.

Химиотерапия при II стадий

Раковите образования в стадий II са малко по-големи от горните и са се разпространили в няколко лимфни възли в близост до гърдата. В тези случаи се следва подобен протокол, както при рак на стадий I, но обикновено по-често се използва химиотерапия преди операцията.

Тази процедура кара тумора да се свие до известна степен преди операцията, като по този начин увеличава вероятността за запазване на гърдата в по-голяма степен. Това обаче не влияе на степента на преживяване.

Възможно е също така химиотерапията за рак на гърдата в стадий II да се прилага след операция или преди и след операцията. За да разберете коя е най-добрата алтернатива, се използва тест като DX онкотип.

Химиотерапия при III стадий

Третият стадий на рак на гърдата се характеризира с наличието на голям тумор, по-голям от 5 сантиметра. Той също така се е разпространил в много от съседните лимфни възли или в близките тъкани, като кожата над гърдата или мускула отдолу.

В тези случаи неоадювантната химиотерапия или химиотерапията преди операцията е много честа. Както вече беше обяснено, целта е да се намали размерът на тумора, така че да се увеличи вероятността за запазване на гърдата. Ако туморът не е достатъчно намален, ще е необходима радикална мастектомия или пълно отстраняване на гърдата.

Понякога може да се наложи и химиотерапия за рак на гърдата след операция, понякога до една година. Има и случаи, в които лечението започва с операция и след това се провежда химиотерапия.

Профилактика на рак на гърдата.
Химиотерапията е лечение, когато вече е налице онкологична диагноза. Превантивните и последващи мерки са, за да не се стигне до тази ситуация.

Критериите за химиотерапията за рак на гърдата

Въпреки че химиотерапията за рак на гърдата генерира серия от странични ефекти, които могат да бъдат много неприятни, също така е вярно, че тя предлага важни ползи за лечението на заболяването.

Като цяло се счита за добър вариант въз основа на следните критерии:

 • Рак в напреднал стадий. Тези видове рак са склонни да се повтарят и химиотерапията помага да се избегне този риск.
 • Разширяване към лимфните възли. В това състояние обикновено се препоръчва тази терапия.
 • Млади хора с агресивни ракови заболявания.
 • Здравен статус. Наличието на сърдечни заболявания, диабет и други състояния ограничава или обуславя химиотерапията.
 • HER2 ниво. Това изследване се използва за класифициране на тежестта на рака.
 • Предпочитания на пациента. Мнението на пациентката има значение.

Все по-малко странични ефекти на химиотерапията за рак на гърдата

Химиотерапията за рак на гърдата често е плашеща. Важно е обаче да се изясни, че науката е извървяла дълъг път в тази област. Поради това настоящите лечения правят страничните ефекти много по-лесни за понасяне.

По време на лечението е много важно да се храните достатъчно, да си почивате и да се грижите за психичното си здраве. Всички тези фактори допринасят за по-добри резултати. Също така е препоръчително да говорите с хора, които са преминали през същата ситуация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piñeiro Fernández, J. (2004). ¿Debe el paciente conocer que tiene un cáncer?: nuestra experiencia en las pacientes con cáncer de mama. Revista Cubana de Cirugía, 43(1), 0-0.
 • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología18(1), 121-134.
 • Khosravi Shahi, P., Izarzugaza Perón, Y., Encinas García, S., Díaz Muñoz de la Espada, V. M., & Pérez Manga, G. (2008, January). Tratamiento adyuvante en el cáncer de mama operable. In Anales de Medicina Interna (Vol. 25, No. 1, pp. 36-40).
 • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología, 18(1), 121-134.
 • Carlson, J. J., & Roth, J. A. (2013). The impact of the Oncotype Dx breast cancer assay in clinical practice: a systematic review and meta-analysis. Breast cancer research and treatment141(1), 13-22.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.