Всичко за венците: какво правят и как да се грижим за тях

Защитата на зъбите е най-известната функция на венците. Те също играят роля за тяхното задържане, за външния вид на усмивката и здравето ни като цяло.
Всичко за венците: какво правят и как да се грижим за тях

Последна актуализация: 07 септември, 2022

Венците имат много важна защитна функция в устата. Те покриват зъбите ни, предпазвайки ги от външни повреди. Те влияят и върху външния вид на усмивката и оралното здраве като цяло. Ето защо е изключително важно да научим повече за тази част от нашата уста и да се грижим за венците.

Важно е обаче да имате предвид, че венците са съставени от няколко части и всяка от тях има различна функция. По-долу ще опишем техните основни характеристики и ще споделим 7 съвета, които ще ви помогнат да поддържате тази тъкан здрава.

Какво представляват венците?

Венците са лигавицата на устата, която обгражда зъбите. Те са изградени от съединителна тъкан, покрита с епител. Те са известни също като “венечна тъкан”. Те са част от пародонта, набор от структури, отговорни за поддържането и фиксирането на зъбите в тяхната костна алвеола.

По-конкретно, тази тъкан държи всеки зъб върху това, което се нарича амелоцементна линия, която всъщност е контурът на венците. По този начин те образуват уплътнение, което предпазва зъбния корен, костта и другите поддържащи структури. Поради тази причина грижите и поддръжката им са от изключително значение.

Ако венците се разболеят, те не само причиняват дискомфорт на пациента. Те също могат да доведат до загуба на зъби и дълбоки костни заболявания

Гингивалната тъкан е изградена от плътна съединителна тъкан, съдържаща влакна и клетки. Външно е покрита с кератинизиран плосък епител, който, въпреки че е непрекъснат, се нарича с различни имена в зависимост от местоположението си:

 • Гингивален епител във външната видима част.
 • Сулкуларен епител във вътрешната част, който образува свободната гингивална бразда.
 • Вмъкване или свързване, което е най-вътрешната област на сулкуса, където се свързва с емайла на зъбната корона.

Нормалният външен вид на здравата гингива е бледорозов и с точкова текстура, наподобяваща донякъде кожата на портокал.

Когато промени цвета си, загуби своя вид на точки, набъбне, започне да кърви, това е защото нещо не е наред. Тези признаци показват, че венеца е раздразнен от наличието на бактериална плака или други агенти.

Жена на зъболекар.
Венците обграждат зъбите и играят защитна роля.

Видове венци

Въпреки че гингивалната тъкан е единична лигавица, отговорна за защитата на зъбите, тя може да бъде разделена на различни видове според тяхното местоположение. Всяка от тези части има специфични характеристики. Ще ви разкажем за тях по-долу.

Всичко за венците – прикрепена гингива

Прикрепената гингива е областта на гингивалната тъкан, която покрива кореновата част на зъбите. Разположена е върху периоста на алвеоларната кост, която съдържа корените на зъбите. Простира се от маргиналната гингива нагоре. Достига мукогингивалното съединение, където се свързва с алвеоларната лигавица.

Това е най-видимата част от гингивата, тази, която забелязваме, когато говорим и се усмихваме. Характеризира се с това, че е еластично, но твърда. Има бледорозовото оцветяване, което вече споменахме. Ширината й зависи от областта на устата, където се намира. Тя е по-широка в областта на резците и по-тясна на височината на кътниците.

Свободен гингивален ръб

Свободният гингивален ръб е частта от тъканта, която заобикаля шийката на зъба. Тази зона се среща със зъбния елемент и образува гингивалната бразда. Размерът му варира от 0,5 до 2 mm в ширина. Простира се от свободния венечен гребен до прикрепената гингива. Външният му вид е малко по-прозрачен от последния.

Тъй като това е частта от тъканта, която е най-близо до зъбната корона и е в контакт с нея, там се натрупва бактериална плака. Следователно хигиената и грижите за него са от съществено значение, за да се избегнат заболявания. Това е зоната, където обикновено се извършват процедури за реконтуриране на венците и присаждане.

Всишчко за венците – интердентална папила

Тази част от венците е тази между зъбите. Намира се под мястото, където зъбите влизат в контакт, в това, което наричаме “интерпроксимална област”.

Има пирамидална форма в задната част на устата, но между кътниците има още две сплескани папили – една вътрешна и една външна, които са свързани с лека вдлъбнатина. Тяхната ширина и дълбочина зависят от това колко зъбна повърхност има контакт с нея.

В допълнение, тази част се характеризира с некератинизиран епител. Покривайки празното пространство между зъбите, изпълнява естетическа функция. Освен това предотвратява задържането на остатъци от храна в тази зона.

Алвеоларна лигавица

Това е тъканта, с която прикрепената гингива се съединява с лигавицата на устните и бузите. Това е тъмночервена област, много по-отпусната, еластична и подвижна.

Не се вижда, когато устата е затворена и може да се види само ако раздалечим устните си. Тя е много по-чувствителен към топлина и студ. Тук често се появяват рани, афти и абсцеси.

Каква е ролята на венците в устата?

Вече ви казахме, че основната роля на венците е да покриват и предпазват зъбите и челюстите. По-долу ще разгледаме по-подробно другите им роли:

 • Предпазват зъбите от действието на микробите. Венците действат като бариера, която не позволява на костта и корена на зъбите да влязат в контакт с външната страна. По този начин предотвратява преминаването на чужди вещества, бактерии и други микроорганизми в по-дълбоките зони на пародонта.
 • Те участват във фиксирането на зъбите към челюстите. Те са част от тъканите, които държат зъбите на място. Това не позволява на зъбите да се движат и разместват, което е от съществено значение за правилното изпълнение на функциите им.
 • Те абсорбират натиска, генериран по време на дъвчене. Дъвкателните движения причиняват сили, които се смекчават от венците. В противен случай този натиск би паднал директно върху костите, причинявайки дълготрайни увреждания.
 • Подобряват естетиката и вида на нашата усмивка. Здравите венци фино контурират короната на всеки зъб, придавайки хармоничен вид на зъбната редица.
 • Те насърчават оралното и общото здраве. Здравите венци предотвратяват появата на усложнения и патологии в устата. В допълнение, намаляват риска от страдание или влошаване на някои системни заболявания.

Какво се случва, когато венците не изпълняват функцията си?

Когато венците се подуят, кървят или се разболеят, те не могат да изпълняват функциите, които споменахме. Гингивитът и пародонтозата са най-честите заболявания , които засягат тази тъкан.

Гингивитът е възпаление на венците, които стават червени, подути и лесно кървят. Като цяло се причинява от неадекватна орална хигиена, която води до натрупване на бактериална плака и зъбен камък. Също така е свързано със следните фактори:

 • Възраст
 • Хормони
 • Стрес
 • Генетика
 • Пушене
 • Лекарства
 • Неадекватно хранене

Ако гингивитът не се лекува навреме, той се развива в това, което познаваме като “пиорея” или “пародонтоза”. Това състояние е много по-тежко, тъй като възпалението и инфекцията възникват в дълбоките области на пародонта.

Алвеоларната кост и поддържащите тъкани се разрушават и зъбите губят доброто си прикрепване. Обичайно е зъбите да се движат и в най-тежките случаи да се изместят. В допълнение, това разстройство е свързано с други състояния на тялото.

Пародонтитът може да благоприятства появата или да влоши системни патологии като диабет, сърдечно-съдови или неврологични патологии, между другото. В случай на бременни жени, това е свързано с усложнения като преждевременни раждания, бебета с ниско тегло при раждане или прееклампсия.

Навременното лечение на тези заболявания на венците ще предотврати усложнения и ще позволи на тъканта да продължи да изпълнява функцията си. Както ще ви покажем, денталната хигиена у дома и редовните посещения при зъболекар ще ви помогнат да се грижите за тази тъкан.

Знаци, за които трябва да внимавате

Има някои признаци в устата ви, на които трябва да обърнете внимание, тъй като може да ви казват, че нещо не е наред с венците ви. Това са най-честите прояви на проблеми с венците:

 • Зачервени, подути, възпалени и чувствителни венци
 • Кървене на венците при миене на зъбите или хранене
 • Отдръпване на венците и оголени зъбни корени
 • Гной и лош вкус в устата
 • Движение или отделяне на зъбите
 • Лош дъх

7 съвета как да се грижите за венците си и да им помагате да вършат работата си

Грижата за вашите венци позволява на тази тъкан да продължи да изпълнява всички функции, които споменахме. Ще видите, че не е толкова трудно. Ако приложите тези съвети на практика, можете да поддържате тъканта на венците си здрава и безпроблемна.

1. Измийте зъбите и венците си

Миенето на зъбите е един от най-лесните – и най-важните – начини да се грижите за тъканта на венците си. То ви позволява да премахнете микробите и остатъците от храна , които образуват плака и зъбен камък.

Миенето трябва да се извършва поне 2 или 3 пъти на ден и трябва да продължи около 2 минути. Почистването не трябва да включва само зъбите; влакната на четката също трябва да достигат до свободната маргинална зона на венците.

За ефективно почистване четката трябва да бъде поставена под ъгъл от 45 градуса при съединяването на венеца и зъбите. Трябва да се комбинират движения назад и напред, както и кръгови ипочистващи движения от гингивалната тъкан към зъбите.

Внимавайте да не прекалявате с натиска по време на четкане, тъй като много резки или интензивни движения могат да наранят венците. Трябва също така да сте сигурни, че достигате всички страни на всеки зъб в устата си. С други думи, трябва да почистите външните повърхности, вътрешните повърхности и дъвкателните повърхности.

Разбира се, езикът не трябва да се пренебрегва, тъй като там също се натрупват бактерии и остатъци от храна. В допълнение, почистването му позволява да се насладите на свеж дъх. Четката за зъби трябва да е с мек косъм и в добро състояние. Препоръчително е да я сменяте на всеки 3 месеца или когато забележите, че нишките са износени или отворени.

2. Всичко за венците – почистете зоната между зъбите

Осигуряването на почистване на областта между зъбите е друг начин за поддържане на здрави венци. Мястото, където зъбите влизат в контакт един с друг, често е мястото, където се натрупва плака. Косъмчетата на четката за зъби не могат да достигнат тази област.

За почистване на междузъбното пространство трябва да се използва конец всеки ден. Конецът трябва да минава между зъбите, достигайки под линията на венците, като почиства всяка от апроксималните стени на всеки зъб.

Освен това, за да дезинфекцирате по-добре тази труднодостъпна зона, можете да използвате други добавки, като иригатори и интердентални четки.

3. Използвайте правилната паста за зъби

Изборът на правилната паста за зъби е от решаващо значение за здрава уста и трябва да търсите продукт, който съдържа флуорид. Но ако не сте сигурни коя паста за зъби е най-добра, консултирайте се с вашия зъболекар.

Някои хора са по-склонни към образуване на зъбен камък и имат по-чувствителни венци. Вашият зъболекар ще ви посъветва коя е най-подходящата паста за зъби за вашите специфични нужди.

4. Всичко за венците – допълнете хигиената си с вода за уста

Използването на вода за уста като допълнение към оралната хигиена е много полезно. Водите за уста достигат до всички области на устата, дори до тези, където четкането и използването на конец за зъби не могат да достигнат. Те също така улесняват почистването на прикрепената гингива и алвеоларната лигавица.

Тези зони – които са покрити от устните или бузите – трудно се почистват по друг начин. Зъболекарят ще даде насоки за най-подходящия продукт, тъй като на пазара има редица формули.

5. Следете начина си на хранене

Правилното хранене подобрява здравето на цялото ни тяло, както и помага на венците да изпълняват функцията си. Затова е препоръчително да се даде предимство на храни с естествен произход, богати на витамини и минерали.

Витамините C, B и K укрепват венците, така че е важно да включите в диетата си броколи, цитрусови плодове и киви. Освен това е добра идея да се намали консумацията на ултрапреработени продукти и продукти с високо съдържание на прости захари, които благоприятстват размножаването на бактерии.

Избягвайте газирани напитки, бонбони и тестени изделия и давайте приоритет на приема на пресни продукти.

6. Всичко за венците – посещавайте редовно зъболекаря

Посещението при зъболекар на всеки шест месеца помага да поддържате венците и останалата част от устата в оптимално състояние. Професионалистът ще ви посъветва за най-добрите начини да се грижите за вашите зъби и уста.

Освен това, ако има проблем, навременната диагноза може да го реши веднага. По този начин ще избегнете дискомфорта, усложненията и необходимостта от по-сложно лечение в бъдеще.

Превантивната грижа (профилактиката) на всеки шест месеца или веднъж годишно е интервенция със значителни ползи за здравето на гингивалната тъкан. Това професионално почистване ще премахне зъбен камък, бактериална плака и петна, които домашното четкане не успява да премахне.

Мъж на зъболекар.
Редовните посещения при зъболекар са изключително важни, за да се открият навреме аномалии или заболявания. Това предотвратява усложнения във венците и зъбите.

7. Бъдете особено внимателни, ако носите протези или ортодонтия

Наличието на протези, импланти или носенето на скоби увеличава риска от заболяване на венците. Важно е да се обърне специално внимание на грижата за гингивалната тъкан в тези случаи.

Четкането на протезата, зоната между имплантите и премахването на бактериалната плака, която се натрупва върху скобите (особено проводниците), ще предотврати увреждането на тази тъкан. Препоръчва се почистване след всяко хранене, тъй като тези устройства задържат остатъци, които могат да раздразнят гингивалната тъкан.

Здравите венци ще си свършат добре работата!

Нашите венци имат важната задача да поддържат зъбите ни фиксирани и защитени. Но те също играят важна роля за нашата усмивка.

С днешния съвет ще можете да поддържате всяка част от венците си здрави и функциониращи добре. Освен това ще предотвратите сериозни патологии като гингивит и пародонтит, което може да означава, че ще загубите някои зъби и може да има последствия за цялостното ви здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • ELIZABETH, H. R. P. DEFINICION DE ANATOMIA DENTAL Y LAS ESTRUCTURAS ADYACENTES INTIMAMENTE RELACIONADAS CON LOS DIENTES.
 • Obando Sánchez, L. A. (2019). Anatomía del periodonto macroanatomia y microanatomia del periodonto.
 • Kumar, S. (2019). Evidence-based update on diagnosis and management of gingivitis and periodontitis. Dental Clinics63(1), 69-81.
 • Karaben, V. E., Lotero, J. C., & Morales, S. C. (2021). Utilización de Clorhexidina en la prevención de enfermedad gingival de pacientes embarazadas. Revista de la Facultad de Odontología1(4), 28-33.
 • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
 • Cordero, M. J. A., Rivero-Blanco, T., Leon-Rios, X., Rodriguez-Blanque, R., & Gil-Montoya, J. A. (2018). La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto. Journal of Negative and No Positive Results3(11), 906-922.
 • Cacciola, D., & Gómez, G. M. (2018). Relación entre periodoncia y ortodoncia: complicaciones gingivales y efectos del tratamiento ortodóncico en el periodonto. Biociencias13(2).
 • Dávila Pinguil, L. A. (2019). Prevalencia de gingivitis en pacientes con prótesis parcial removible y pacientes con tratamiento ortodóntico (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Asquino, N., & Villarnobo, F. (2019). Cepillos interdentales, de la teoría a la práctica. Revisión de literatura e indicaciones clínicas. Odontoestomatología21(33), 46-53.
 • Fonseca, M. D. L. A. L., Vargas, D. B., & Rodríguez, M. Á. L. (2022). Gingivitis crónica: asociación con sexo, higiene bucal y depresión. Revista científica estudiantil 2 de Diciembre5(2), 313.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.