Керамични и сапфирени брекети: предимства и разлики

Когато става въпрос за ортодонтско лечение, има опции, които запазват естетиката по време на процеса. Керамичните и сапфирените брекети са две отлични алтернативи и тук ви разказваме за техните предимства и разлики.
Керамични и сапфирени брекети: предимства и разлики

Последна актуализация: 02 август, 2022

Все повече хора търсят най-естетичните алтернативи, когато става въпрос за ортодонтско лечение. Керамичните и сапфирените брекети са опции, които отговарят много добре на този интерес към дискретност при носене на брекети.

Ортодонтът може да обмисли необходимостта от поставяне на брекети за решаване на проблеми със захапката и подобряване на външния вид на усмивката. В днешно време има множество терапевтични възможности, способни да постигнат една и съща цел. Ето защо, когато става дума за носене на брекети, класическият метал и телчетата на зъбите вече не са единствените опции на пазара.

За тези, които искат ортодонтията да остане незабелязана, има естетически възможности. Най-често се използват лингвални брекети, невидими шини и керамични и сапфирени брекети. Тези алтернативи отговарят на различните нужди на пациента, както и на неговите/нейните финансови възможности.

Ортодонтът винаги ще бъде този, който може най-добре да ви посъветва за правилното лечение. В тази статия ще разгледаме подробно разликите между керамични и сапфирени брекети.

Брекети и зъбна естетика

Когато става въпрос за решаване на проблемите със захапката и препозиционирането на неправилно разположените зъби, ортодонтията. ще ви помогне. Целта на тази терапия е да накара зъбите да достигнат идеалното си положение и да постигнат перфектна функционална и естетична оклузия.

Използването на брекети за определен период от време позволява коригиране на промени като отворени или кръстосани зъби, прехапвания, струпване и диастеми. Също така помага за репозициониране на изкривени и неправилно израснали зъби.

Ортодонтията с метални брекети е най-традиционната и най-икономичната. Но в днешно време ортодонтите имат много повече алтернативи, които да предложат на своите пациенти.

Развитието на използваните терапевтични средства позволява на пациента да избира между различни материали, които отговарят по-добре на нуждите и джоба:

 • Метални: те са най-популярните и икономични. Обикновено се използват при млади пациенти.
 • Естетически: това са брекети, изработени от керамика и сапфир.
 • Самолигиране: това е метод, който не изисква еластични ленти за закрепване на арката към брекетите.
 • Лингвални: брекети се поставят отзад или от вътрешната страна на зъбите.
 • Невидима ортодонтия или Invisalign: вместо брекети се използват подвижни прозрачни шини.

Керамични брекети

Керамичните брекети се характеризират с това, че могат да имитират цвета на зъбите. Те имат непрозрачен бял цвят или цвят слонова кост, който ги прави почти незабележими при усмивка.

Трябва обаче да знаете, че не всички видове керамични брекети са еднакви. Има различни марки с различни свойства и особености.

В днешно време качеството на материала и дизайна са оптимизирани. Новите усъвършенствани керамични брекети са тези, които предлагат по-добри свойства и превъзходни резултати. Това е типът брекети, които разглеждаме в тази статия.

Защото керамиката с по-ниско качество вече излиза от употреба, защото е надмината от подобренията, донесени от новите технологии. Керамичните брекети, направени от по-стари материали, са крехки, зацапват се с храна и с течение на времето и не прилепват правилно.

За разлика от тях, новите усъвършенствани керамични брекети са малки, заоблени и ергономични. Повърхността е гладка и са захванати, без да оставят остатъци. В допълнение, шансовете за счупване и деформация са сведени до минимум поради подобрения в здравината.

Друго подобрение е, че се избягва оцветяването или обезцветяването по време на лечението. Брекетите не пожълтяват с течение на времето, което би се отразило на естетическия аспект, за който обикновено се използват.

Този тип брекети в някои случаи позволяват поставянето на естетични арки и лигатури вместо метални. Така се постига по-голяма дискретност. И ако от съображения за механична ефективност тези компоненти трябва да са метални, тяхното визуално въздействие обикновено е много слабо.

Този тип материал е по-скъп от конвенционалната метална ортодонтия. Въпреки че цената му е подобна на сапфирените брекети.

Керамични брекети.
Керамичният материал се съчетава много добре с цвета на зъбите, което го прави търсен естетичен вариант.

Предимства

Вече споменахме, че цветът на слонова кост, подобен на зъбния емайл, е един от характерните аспекти на този материал, който може да накара хората да ги изберат. Те се сливат много добре със зъбите, остават незабелязани.

Но освен това, усъвършенстваните керамични брекети предлагат някои технически предимства, които им позволяват да отговорят на ортодонтските нужди на пациентите:

 • Те не оставят остатъци от адхезия: имат висока адхезия към зъбите и ефективно уплътнение, което предотвратява появата на кариеси. И когато се отстранят, не остават остатъци по зъбите.
 • По-малък размер: Те заемат по-малко от зъбната повърхност, намалявайки дискомфорта върху устните, бузите и венците.
 • Гладката и полирана повърхност подобрява адаптацията на пациента към устройството и намалява възможността от наранявания поради триене и рани.
 • Лени и бързи за поставяне и премахване.
 • Биосъвместими: Могат да се използват при пациенти, алергични към метали.
 • Устойчиви: Имат малък шанс да се счупят.

Сапфирени брекети

Сапфировите брекети са друга естетична ортодонтска опция. Те се характеризират с това, че са прозрачни и имат външен вид, подобен на стъкло.

Това позволява оригиналният цвят на зъба да се види отдолу, което ги прави почти незабележими. Тази прозрачност ги прави най-добрата естетична алтернатива за пациенти с по-тъмни зъби.

Сапфировите брекети се изработват с кристали от този материал или с неговата синтетична форма. Продуктът има адекватна фиксация към зъба, не се променя, не се оцветява или обезцветява по време на лечението и е достатъчно устойчив. Ето защо това е отличен вариант, ако търсите естетичен уред.

Цената на сапфирените брекети е по-висока от тази на металните брекети и подобна на оптимизираните керамични брекети.

Предимства

Сапфировите брекети, както и керамичните, имат за основно предимство естетичния си вид. В този случай именно прозрачността на материала им позволява да покажат зъбите и да останат незабелязани.

Тяхната прозрачност е отлична естетична опция в широк спектър от случаи. Този тип брекети действат много добре на зъби с рядко срещано оцветяване, като сивкави и кафеникави.

В допълнение към естетиката, сапфирът има добра адхезия към емайла и адекватно механично задържане. Тези брекети трудно и случайно могат да бъдат откъснати или отделени.

Техният малък, заоблен дизайн и полирано покритие позволяват на пациента да се адаптира добре към устройството. А рискът от протриване и нараняване на лигавицата е по-малък.

Друго предимство на този материал е, че не оцветява и не пигментира. Ето защо, дори ако пушите, пиете чай, кафе или вино с течение на времето, брекетите няма да променят цвета си.

Те са устойчиви и трудни за счупване. Въпреки това, както при стъклото, силните или случайните удари могат да доведат до счупването им.

Разликите между керамични и сапфирени брекети: Кои да изберете?

След като ви разказахме за характеристиките и предимствата на керамичните и сапфирените брекети, можем да се съсредоточим върху фините разлики между тях. Въпреки че и двата вида са отлични естетични опции, когато става въпрос за носене на брекети, има ситуации, които заслужават предпочитание на едната пред друга.

Една от разликите между двата материала е тяхното оптично поведение и следователно визуалното възприятие на брекетите върху зъбите. Сапфирът е полупрозрачен като стъкло и прави цвета на естествения зъб отдолу прозрачен. Керамиката е по-непрозрачна и има цвят на слонова кост.

Керамичните брекети се съчетават много добре със светли, белезникави зъби. От друга страна, сапфирените брекети са по-добра алтернатива за зъби със сивкав или кафеникав емайл.

Въпреки че и двата материала са устойчиви, модерните керамични брекети са за предпочитане в случаите с по-големи механични изисквания. Ако трябва да се прилагат въртящи корекции или спомагателни приставки, например, сапфирът може да е по-крехък и да има по-висок риск от счупване.

Освен разликите, за които ви разказваме тук, ортодонтът винаги ще бъде този, който най-добре ще посъветва всеки човек за подходящите алтернативи за неговите нужди. В зависимост от целта на лечението, размера, цвета на зъбите, навиците, предпочитанията и възможностите на пациента се определя подходящият материал.

Ортодонтско лечение
Професионалният съвет е от ключово значение за избора на ортодонтията, която е подходяща за всеки отделен случай.

Как да се грижим за керамичните и сапфирените брекети?

Когато става въпрос за носене на естетична ортодонтия, има някои съвети, които трябва да имате предвид по време на лечението. Независимо дали брекетите са керамични или сапфирени, това са аспекти, които ще ви помогнат да поддържате устройството си в оптимално състояние:

 • Миене на зъби: въпреки че керамичните и сапфирените брекети имат гладки и заоблени повърхности, които задържат по-малко бактериална плака в сравнение с конвенционалните брекети, е важно да миете зъбите си след всяко хранене. Всяко чуждо тяло в устата благоприятства задържането на остатъци и микроби.
 • Използвайте конец за зъби или интерпроксимални четки: това позволява почистване на зоната между зъбите и предотвратява натрупването на бактерии. Иригаторите за зъби също са полезни за премахване на остатъци от тези труднодостъпни места.
 • Използвайте води за уста: Използването на вода за устта спомага цялостната хигиена на зъбите и премахването на остатъците от храна и бактерии от устата. Зъболекарят може да препоръча продукти с флуорид или антисептици в зависимост от нуждите на пациента.
 • Погрижете се за храната: въпреки че сапфирът и усъвършенстваните керамични брекети не се оцветяват, има някои твърди или лепкави храни, които трябва да се избягват. Препоръчва се да се избягват ядките, шоколадите и нугата, например.

Керамични или сапфирени брекети за хармонична усмивка

Независимо дали материалът на скобата е керамика или сапфир, можете да получите оптимален резултат и хармонична и балансирана захапка. Това обаче ще зависи в по-голяма степен от правилната диагноза и план за лечение, предложени от ортодонта.

Брекетите позволяват на зъбите да бъдат преместени, за да се подравнят и препозиционират. А материалът на приставката ще му придаде специфични качества и характеристики. Планирането на процеса е ключът към успеха.

Оставянето на грижата за устната кухина в ръцете на опитен ортодонт е една от най-добрите стратегии, когато търсите перфектната усмивка. Задълбочените проучвания, точната диагноза и правилното терапевтично планиран са изключително важни този вид лечение.

И ако търсите естетика, сега знаете, че брекетите от керамика и сапфир са добър вариант, ако искате да останат незабелязани. С предоставената тук информация и съветите на вашия доверен професионалист, ще можете да изберете най-подходящата алтернатива за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • López, J. D. T., Meraz, W. S., Cárdenas, J. M., Amaro, A. M. G., Cantú, F. J. G., & Murga, H. M. (2015). Evaluación de carga bacteriana en brackets metálicos versus brackets cerámicos. Revista mexicana de ortodoncia3(4), 228-232.
 • ElSherifa, M. T., Shamaa, M. S., & Montasser, M. A. (2020). Enamel around orthodontic brackets coated with flash-free and conventional adhesives. Zahnschmelz im Bereich von mit flash free und konventionellen Adhäsiven beschichteten kieferorthopädischen Brackets. Journal of orofacial orthopedics = Fortschritte der Kieferorthopadie : Organ/official journal Deutsche Gesellschaft fur Kieferorthopadie81(6), 419–426. https://doi.org/10.1007/s00056-020-00241-7
 • Pasha, A., Vishwakarma, S., Narayan, A., Vinay, K., Shetty, S. V., & Roy, P. P. (2015). Comparison of Frictional Forces Generated by a New Ceramic Bracket with the Conventional Brackets using Unconventional and Conventional Ligation System and the Self-ligating Brackets: An In Vitro Study. Journal of international oral health : JIOH7(9), 108–113.
 • Lee, Y. K., & Bin, Y. (2016). Translucency and color match with a shade guide of esthetic brackets with the aid of a spectroradiometer. Dental press journal of orthodontics21(2), 81–87. https://doi.org/10.1590/2177-6709.21.2.081-087.oar
 • Guignone, B. C., Silva, L. K., Soares, R. V., Akaki, E., Goiato, M. C., Pithon, M. M., & Oliveira, D. D. (2015). Color stability of ceramic brackets immersed in potentially staining solutions. Dental press journal of orthodontics20(4), 32–38. https://doi.org/10.1590/2176-9451.20.4.032-038.oar
 • Abi Dergham, C., Khoury, E., & Ghoubril, J. (2019). In vitro comparison of frictional forces of a new polycrystalline ceramic bracket versus metal-insert ceramic bracket before and after aging. International Orthodontics17(2), 202-207.
 • LOPEZ ERENAS, CAROLINA (2016). RESISTENCIA DE LOS BRACKETS DE ZAFIRO A LAS FUERZAS DE COMPRENSION, CIZALLA Y TORSION.
 • Riatti, R. Digital Smile Design a 3M™ Clarity™ ADVANCED Keramické Zámky: dokonalá synergie Digital Smile Design and 3M™ Clarity™ ADVANCED Ceramic Brackets: the perfect synergy.
 • Cruz Vallejos, Y. Y. (2019). Comparación de la adhesión de streptococcus mutans atcc 25175 sobre la superficie de brackets metálicos, cerámicos, resina y zafiro.
 • Yang, L., Yin, G., Liao, X., Yin, X., & Ye, N. (2019). A novel customized ceramic bracket for esthetic orthodontics: in vitro study. Progress in Orthodontics20(1), 1-10.
 • Villacetín Domínguez, I. G. Evaluación In vitro de la pigmentación en brackets estéticos expuestos a bebidas y condimentos.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.