Кога е най-добре да си миете зъбите?

Въпреки че всички сме съгласни, че зъбите трябва да се мият преди лягане, има различни мнения относно това дали най-подходящото време е веднага след вечеря.
Кога е най-добре да си миете зъбите?

Последна актуализация: 24 март, 2022

Знаем, че миенето на зъбите е много важно за премахване на остатъците от храна и бактериите. Също така служи за премахване на лошия дъх и предотвратяване на заболявания. Въпреки това, може да не сте сигурни кога е най-добре да си миете зъбите, защото някои зъболекари ни казват едно, а други – съвсем друго. Продължете да четете, за да разберете кога е най-подходящото време за това.

Честотата на миене и ходенето на зъболекар

Денталната хигиена е много важна, за да сме сигурни, че имаме здрави и силни зъби.

За правилното почистване е необходимо да миете и изплаквате зъбите си няколко пъти на ден. Освен това е необходимо да ходите на зъболекар или одонтолог за дълбоко (професионално) почистване веднъж годишно.

Ако имате въпроси относно това как да си миете зъбите, колко често и как да използвате четката за зъби, тогава зъболекарят ще ви даде отговорите, от които се нуждаете. По същия начин може да ви обясни най-добрата техника за миене и отстраняване на остатъците от храна.

Зъболекар.

Що се отнася до честотата, зъболекарят ще ви каже, че:

  • Необходимо е да си миете зъбите 2 до 3 пъти на ден
  • Вечерното измиване е по-важно от сутрешното.

Защо? На първо място, защото сме натрупали храна от храненията си през целия ден, и второ, защото докато спим, произвеждаме по-малко слюнка.

Когато няма много слюнка, устата ни не е толкова чиста и сме по-уязвими към бактерии, които произвеждат плака, чувствителност на венците, кухини или лош дъх.

Жизненоважно е да бъдете последователни по отношение на хигиената на зъбите и да не забравяте нито едно миене. Дори и да сме много уморени, тези минути на почистване могат да означават, че зъбите и кътниците са по-здрави.

Открийте повече информация в тази статия: Преборете се с плаката с тези интересни натурални средства

Действието на оралните бактерии

Около 600 различни вида бактерии живеят в устата. Някои от тях са полезни и помагат за поддържане на здравето й; други причиняват заболявания (включително гингивит, пародонтит и кариес).

Бактерии в устата. - кога да си мием зъбите?

Една от най-вредните е Streptococcus mutans, която се храни с храната, която ядем, а именно:

  • Въглехидрати
  • Захароза
  • Глюкоза
  • Фруктоза
  • Галактоза
  • Алмодон
  • Малтоза

Бактериите непрекъснато се опитват да се „прилепят” към зъбите ни и за да избегнем това, трябва да си мием както зъбите, така и езика си. По този начин подпомагаме производството на слюнка. Тези микроорганизми произвеждат киселини през целия ден, особено докато се храним и дори след миене.

Трябва да поддържаме растежа на бактериите на разстояние, като им попречим да намерят подходяща среда за развитие. Миенето вечер е основният инструмент, с който разполагаме за предотвратяване на заболявания.

От друга страна, ако си легнем без да си мием зъбите, на следващия ден дъхът ни ще бъде непоносим. Защо? Защото храната, която сме яли вечерта, ще се разложи в устата ни и ако добавим към това намалената секреция на слюнка…

Крайният резултат е халитоза (в случай, че се дължи само на липса на устна хигиена, а не на стомашен проблем).

Кога е по-добре да си миете зъбите: след вечеря или преди лягане?

Жена си мие зъбите.
За да си осигурите добра устна хигиена е важно да миете зъбите си поне два пъти на ден.

Много хора си лягат скоро след като приключат с храненето. Освен факта, че това е грешка по отношение на храносмилането (необходими са поне два часа, за да може стомахът да смели храната), това е грешка и по отношение на чистотата на устната кухина или оралното здраве.

Някои хора имат навика да си мият зъбите веднага след като свършат храненето, а други чакат, докато си легнат. Както за всичко, и тук има противоречиви мнения.

Кога да си миете зъбите – след хранене

Тези, според които не е добра идея да си мием зъбите веднага след хранене, казват, че това е така, защото докато се храним рН на устата пада значително. Отнема време, за да се върне към нормалното си ниво.

Киселината деминерализира зъбите и създава проблеми с чувствителността, като разкрива дентина. Всички зъби са изложени на риск от контакт с киселината в храната и това може да ги увреди.

Кога да си миете зъбите – преди лягане

От друга страна, има хора, които казват обратното, че миенето след вечеря е по-полезно, отколкото преди лягане, защото пастата за зъби осигурява флуорид, който укрепва зъбите. Тук обаче има изключение – когато ядем кисела храна.

В такъв случай казват, че трябва да изчакате около половин час или да изплакнете с вода, за да улесните задачата.

В същото време беше открито, че веднага след като приключим с храненето, в устата се извършва процес, наречен автолиза , който по естествен начин почиства устните, езика и меките тъкани.

Ако изчакате това „правилно“ време за миене на зъбите, тогава ще се възползвате от pH баланса и, от друга страна, от естественият процес на почиствате. А освен това така позволяваме на стомаха да усвои по-добре храната.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.