Генетични промени, чай, рак и жените

Макар и пиенето на чай да не е гаранция срещу появата на рак, все повече проучвания показват, че все пак може да предотврати това заболяване. Освен това консумирането на две чаши чай дневно може да спомогне да регулирате нивата на естроген.
Генетични промени, чай, рак и жените

Последна актуализация: 28 март, 2019

Университетът Упсала в Швеция публикува интересно проучване. То показва, че редовното пиене на чай поражда генетични промени при жените.

Някои факти за чая

  • Чаят е втората по популярност напитка в света. Само водата изпреварва чая като предпочитана напитка.
  • Всички негови разновидности са полезни. Няма значение дали е зелен чай, чай от лайка или бял чай.
  • Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Те спомагат за подобряване на различни процеси в организма ви.
  • Проведени са голям брой проучвания, свързани с листата на растението чай (Camellia Sinensis). Това са листата, които използваме за приготвяне на зелен чай. Сред тези проучвания се откроява едно скорошно изследване.

Препоръчваме да прочетете и: Зелен чай като лекарство против акне

Генетични промени

Епигенетичните промени са химични модификации, способни да “включват” или “изключват” определени гени.

При жените включването на някои гени е полезно. Някои гени могат както да предпазват от канцерогенни процеси, така и да спомогнат за правилния метаболизъм на естрогена. 

В тази статия ще ви представим интересна информация по тази тема.

Честата консумация на чай води до генетични промени при жените 

Консумацията на чай води до генетични промени

Проучването е осъществено под ръководството на доктор Вероника Ек. Тя работи в катедрата по имунология, генетика и патология в университета Упсала.

Изследването е проведено върху различни европейски населения в рамките на 5 години. Учените анализирали възможното въздействие на кафето и на чая върху гените. Те изследвали както мъже, така и жени.

Основните заключения са следните:

Първото нещо, което учените отбелязали, е, че пиенето на кафе не влияе на гените.

Резултатите за чая обаче били напълно различни. Налице били интересни изменения. Освен това видът на чая се оказал без значение: ефектът бил същия, независимо дали е използван зелен, бял или черен чай.

Първоначално те забелязали, че чаят предизвиква някои генетични промени при жените. Тези изменения обаче не се появили при мъжете.

Колкото и странно да звучи, много от тези модификации били свързани с гените, участващи в развитието и превенцията на рак. Освен това чаят имал ефекти и върху гените, влияещи на метаболизма на естроген.

Предишни проучвания показват, че чаят намалява нивата на естрогена. Биоактивните съединения в чая, като катехините, имат най-голямо въздействие върху канцерогенните клетки. Това е установено от направени лабораторни изследвания.

Чаят съдържа полифеноли, теафлавини и терубигини Те спомагат за предпазване на клетките и ДНК от клетъчна пролиферация и апоптоза, или клетъчна смърт.

Защо чаят носи повече ползи на жените, отколкото на мъжете?

Генетични промени при жените

Все още няма отговор на този въпрос. Тази тема изисква още проучвания. Факт е, че жените консумират повече чай от мъжете. За съжаление това представлява проблем за това изследване.

И така, какво щеше да се случи, ако мъжете пиеха същото количество чай като жените? Предстои да разберем отговора на този въпрос.

Независимо от това, учените успяха да покажат още веднъж, че чаят влияе позитивно за регулиране на естрогена. Това само по себе си е доста интересен факт.

Естрогените представляват група женски полови хормони. Тези хормони изпълняват определени физиологични функции.

Много жени преминават комбинирана хормонална терапия за третиране на менопаузата. Тази терапия включва естроген и прогестин.

Освен това тези хормони са замесени и в раковите процеси. В дългосрочен план този факт може да увеличи риска от рак на гърдата или на ендрометриума при жените. Последният е разновидност на рака на матката.

Генетични промени в резултат от пиене на чай

Заключение

В крайна сметка е важно да запомним, че учените се нуждаят от още проучвания, за да анализират подробно своите констатации. Необходимо е да се разбере как се случват тези промени. Освен това трябва да се стигне до отговора дали е възможно да се случат и при мъжете.

Важно е да не забравяме също, че пиенето на чай няма да излекува рака. Също така е ясно, че няма да предотврати напълно появата му.

Вместо това, в негово лице имаме “пазител”, натурален посредник за добро здраве. Както при всичко друго, трябва да го консумирате умерено.

По тази причина, независимо от вашия пол или възраст, няма нищо по-добро от това да се насладите на две чаши чай на ден. Освен това трябва да спазвате балансиран режим на хранене и да избягвате вредните навици като пушенето или заседналия начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.