Рак на челюстта: Симптоми, диагностика и лечение

Ракът на челюстта се характеризира с очевидни симптоми като болка и подуване на лицето. Това улеснява диагностиката и лечението му.
Рак на челюстта: Симптоми, диагностика и лечение

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ракът е злокачествено заболяване, което може да засегне всяка тъкан на човешкото тяло. Въпреки че има някои добре известни тумори като рак на гърдата, простатата или шийката на матката, има и други, по-рядко срещани, като рак на челюстта.

Известно още като амелобластен карцином на челюстта, това е заболяване, което засяга долната челюстна кост. Това е необичаен тумор, който представлява по-малко от 15% от всички костни тумори, според някои изследвания.

Ракът на челюстта се среща най-често при мъже на възраст между 30 и 40 години. За щастие в повечето случаи диагнозата обикновено се поставя в ранните стадии, което подобрява прогнозата и намалява усложненията.

Симптоми на рак на челюстта

Повечето видове рак са асимптоматични в началото, което прави диагнозата трудна и забавена. Ракът на челюстта обаче има свои собствени признаци и симптоми, които могат да бъдат забелязани от хората.

Най-очевидните клинични прояви са подуване и болка, които могат да засегнат цялото лице или само челюстта. Други характерни симптоми включват следното:

 • Лош дъх
 • Разклатени зъби.
 • Кървене в устата
 • Промени в тона на гласа
 • Затруднено дъвчене и преглъщане
 • Болезнени рани или язви в устата.
 • Затруднено отваряне и затваряне на устата.
 • Промени в чувствителността на челюстта.

Някои от тези симптоми са налице и при други патологии. Въпреки това трябва да се подозира рак на челюстта, когато тези промени отнемат повече от седмица, за да изчезнат, въпреки че е започнало лечение.

За съжаление ракът на челюстта може да се появи безсимптомно при някои пациенти. В тази връзка е важно да се правят редовни прегледи.

Причини

Това е мултифакторно заболяване, в което участват генетични фактори и фактори на околната среда. В този смисъл често е невъзможно да се установи точна причина.

Последните проучвания свързват рака на челюстта с промените в туморните супресорни гени p53 и RB1. От своя страна съществуват определени рискови фактори, които увеличават вероятността от заболяване, като например:

Вирус
Някои видове HPV са свързани с произхода на рака на челюстта, въпреки че трябва да има други проблеми, придружаващи инфекцията.

Диагноза

Диагностичната фаза може да бъде трудна, тъй като са необходими множество тестове и посещения при специалист. Лекарят ще започне, като попита за симптомите и тяхното развитие. След това ще извърши задълбочен физически преглед, като се фокусира върху промените в челюстта.

Окончателната диагноза обаче се поставя чрез радиологични изследвания и извършване на костна биопсия. Образните изследвания осигуряват изглед на вътрешната част на тялото, което може да идентифицира тумора и да записва неговите характеристики.

Най-често използваните изследвания са ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография. Други изследвания, като PET/CT, позволяват да се оцени наличието на метастази. От своя страна, биопсията ще изследва тъканна проба под микроскоп, предлагайки окончателна диагноза и показвайки на какъв етап се намира заболяването.

Лечение на рак на челюстта

Лечението на рак на челюстта ще зависи от стадия на тумора и възрастта на засегнатото лице.

В повечето случаи лечението започва с операция, която има за цел да отстрани целия тумор и засегнатата тъкан. След операцията ще е необходима реконструкция на устната кухина, за да се възстанови функцията и външния вид на челюстта. Количеството отстранена кост често е толкова голямо, че се налага поставянето на метална протеза. Често се препоръчват и лъчетерапевтични сесии за елиминиране на останалите злокачествени клетки.

И накрая, химиотерапията обикновено не е необходима при рак на челюстта и се препоръчва само когато има екстранодални метастази. Най-честите метастази са в белите дробове, черния дроб и мозъка. Ако това се случи, това ще усложни лечението и ще влоши прогнозата.

Хирурзи
Операциите при това заболяване са големи, с отстраняване на част от засегнатата кост. След това се поставя протеза.

Заболяване с ясна симптоматика и добра прогноза

Ракът на челюстта е една от малкото неоплазми, които имат много забележими симптоми, което улеснява диагностицирането му. В този смисъл е обичайно да се открива в началните му стадии, което значително подобрява прогнозата. Най-добре е да се консултирате със специалист, ако забележите някой от горепосочените симптоми. Само той ще може да постави точна диагноза и да започне своевременно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dixit A, Parikh N. Osteosarcoma of jaw bone. Journal of Indian Academy of Oral Medicine and Radiology. 2008;20(1):41.
 • Bertin H, Gomez-Brouchet A, Rédini F. Osteosarcoma of the jaws: An overview of the pathophysiological mechanisms. Critical Reviews in Oncology/Hematology. 2020;156:103126.
 • Mateo M, Somacarrera M. Cáncer oral: Genética, prevención, diagnóstico y tratamiento.
  Revisión de la literatura. Av. Odontoestomatol 2015;31(4):247-259.
 • Huber MA, Tantiwongkosi B. Oral and oropharyngeal cancer. Med Clin North Am. 2014;98(6):1299–1321.
 • Ferrari D, Moneghini L, Allevi F, Bulfamante G, Biglioli F. Osteosarcoma of the Jaw: Classification, Diagnosis and Treatment. Osteosarcoma – Biology, Behavior and Mechanisms. 2017.
 • Dimitroulis, George. “Mandibular reconstruction following ablative tumour surgery: An overview of treatment planning.” Australian and New Zealand Journal of Surgery 70.2 (2000): 120-126.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.