Седем съвета за добра хигиена при носене на ортодонтски апарати

Денталната хигиена при носене на ортодонтски апарати е свързана с повече време и грижа. Въпреки че изисква допълнителни усилия, те наистина си струват, тъй като осигуряват правилното функциониране на ортодонтския ви апарат.
Седем съвета за добра хигиена при носене на ортодонтски апарати

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Не е лесно да поддържате добра дентална хигиена при носене на ортодонтски апарати. Същевременно грижата за чистотата на зъбите и берекетите е важна за осигуряване на успешно лечение и предпазване от проблеми като кариеси и гингивит.

Хората носещи брекети или други ортодонтски апарати трябва да полагат значителни усилия за денталната си хигиена, особено, ако апаратите са фиксирани. Трябва да отделят повече време за това и да използват всички необходими средства и пособия за постигане на перфектни резултати.

За щастие важните неща за поддържане на добра дентална хигиена при носене на ортодонтски апарати са лесни за прилагане. Има простички действия, които въпреки че изискват малко повече време, ще ви гарантират, че няма да се оплаквате от неприятни проблеми в бъдеще. В следващите редове ще ви дадем седем ценни съвета по темата.

1. Навици при миене на зъбите при носене на ортодонтски апарати

Най-важната мярка за перфектна дентална хигиена при носене на ортодонтски апарати е миенето на зъбите. Трябва да миете зъбите си поне три пъти дневно. Освен това специалистите съветват да правите това след всяко хранене или пиене на нещо сладко.

Вечерното миене на зъби е най-важно.
Вечерното миене на зъбите е най-важно и е това, на което трябва да обърнете най-голямо внимание. Най-добре е внимателно да измиете всеки един зъб от двете страни както и пространството между зъбите. Миенето на зъбите е основният начин за справяне с бактериалната плака.

Миенето на зъбите е един от най-важните навици за поддържане на денталната хигиена. Ако носите брекети, най-добре е да ги миете след всяко хранене, за да сте сигурни.

2. Четката за зъби

Има специални четки за зъби за хората носещи ортодонтски апарати. Те са с V-образна форма, което им позволява да почистят мястото около самия апарат.

Много специалисти смятат, че е най-добре да се използват електрически четки за зъби. Най-подходящите такива са тези, които се презареждат и работят с осцилираща технология. Освен това можете да си изберете четка със специална глава подходяща при носене на ортодонтски апарати. Добре е четката да има сензор за натиск. Така ще избегнете прекалено силното натискане и повреждане на апарата.

3. Пастата за зъби при ортодонтски апарати

Както вероятно знаете, най-добре е да използвате паста с флуорид, тъй като спомага повишаването на устойчивостта срещу кариеси и е с нежна текстура. Абразивните пасти за зъби не се препоръчват, тъй като могат да увредят зъбния емайл, а понякога дори и самите брекети.

Ако имате друг проблем като халитоза или гингивит, трябва да се посъветвате със специалист, който да ви препоръча какъв вид паста да използвате.Трябва да запомните, че пастата за зъби е просто консуматив. Най-важното нещо е самото миене на зъбите.

4. Конците за зъби

Да, трябва да почиствате зъбите си с конци. Това ще ви позволи да достигнете междузъбните пространства и така  – да почистите добре апарата си. Ако носите брекети, независимо колко щателно миете зъбите си, винаги можете да пропуснете нещо.

Брекетите спомагат пропускането на малки частици храна между зъбите, които може дори да не забележите. Най-добре е да използвате конци за зъби с восък. Съветваме ви да си набавите и държач за конците. Трябва да движите конеца внимателно нагоре и надолу. След това да почистите и пространството между зъбите.

Почистване на зъбите с конци при носене на ортодонтски апарати.

Почистването с конци спомага отстраняването на остатъците от храна между зъбите и брекетите.

5. Важността на оцветителите на плаката

Оцветителите на плаката спомагат откриването на местата, където има дори минимално количество остатъци от храна. Не можете да разчитате единствено на миенето на зъбите, особено ако носите фиксирани брекети, тъй като можете да пропуснете някои места. Освен това има и трудно достъпни пространства.

Трябва да използвате оцветителите след като си измиете зъбите. Те не само ще ви покажат кои места трябва да почистите отново, но и ще ви помогнат да разберете до кои места не достигате при обичайната си грижа за хигиената на зъбите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Денталните абсцеси и как да ги третираме

6. Вода за уста при ортодонтски апарати

Водата за уста е изключително важна за хората носещи брекети. Използва се след като измиете зъбите си. Основното й предназначение е премахване на бактериите и другите микроорганизми.

Някои води за уста са специално предназначени за хората с ортодонтски апарати, тъй като съдържат съставки, които не ги увреждат. Добре е да знаете, че качествената вода за уста с флуорид спомага грижата за зъбния емайл.

Добра дентална хигиена чрез използване на вода за уста.

Използването на вода за уста е добро допълнение към грижата за денталната хигиена. Освен това улеснява борбата с бактериите.

7. Орален иригатор

Оралният иригатор е перфектното допълнение за поддържане на перфектна дентална хигиена. Не забравяйте, че когато носите брекети, в устата ви има редица места, в които остават парченца храна, които могат да се натрупат и да останат незабелязани.

Оралният иригатор ви осигурява струя вода, достигаща до всички ъгълчета на устата. Той е напълно подходящ за хората със специални нужди в грижата за зъбите си. Има различни видове орални иригатори на пазара, от най-прости до много модерни и красиви.

Заключение

Ако носите брекети трябва задължително да поддържате добра дентална хигиена. Затова ви съветваме да подобрите начина си на миене на зъбите, да си изберете подходяща четка за зъби и да използвате други допълнителни неща като конци за зъби и вода за уста. Освен това е важно редовно да посещавате ортодонта си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.