Зъбните кариеси: кои са причините за дупките в зъбите?

Зъбните кариеси могат да бъдат причинени от бактерии като Streptococcus mutans. Но начинът на хранете и устната хигиена също са важни фактори за появата на дупки в зъбите или зъбни кухини.
Зъбните кариеси: кои са причините за дупките в зъбите?

Написано от Ana María Fuentes Turrión

Последна актуализация: 09 август, 2022

Зъбните кариеси представляват дупки в зъба или т.нар. зъбни кухини. Различни фактори могат да спомогнат образуването на зъбните кариеси. Но най-често те се дължат на начина ни на хранене, различни бактерии или съставни компоненти на слюнката.

Първо зъбните кариеси увреждат емайла на зъба – най-горния му слой. След това постепенно достигат до пулпата – най-вътрешната част на зъба.

Виновниците за появата на зъбните кариеси най-често са бактерии – най-вече Streptococcus mutans. Тази бактерия премахва минералите от зъбния емайл и по този начин по-късно могат да се появят и дупки в зъба.

Захарта е сред основните причини за появата на зъбните кариеси.

Сладките храни подхранват бактериите, които разрушават зъбния емайл.

Прочетете и: Как да излекувате абсцеса на зъба с 10 домашни средства

Защо се появят зъбните кариеси?

Наличието на бактерии не е единствената причина водеща до появата на това заболяване. Други рискови фактори са и:

 • Ниското рН ниво в устната кухина поради консумацията на газирани напитки, киселинни храни и т.н.
 • Честа консумация на сладки и лепкави храни.
 • Лоша хигиена на устната кухина.
 • Недостатъчно образуване на слюнка.
 • Застъпването на зъбите, което затруднява почистването им.
 • Увреждане на емайла като хипоплазия (изтъняването и нарушаването на целостта му).
 • Пародонтит.
  Ако искате да се радвате на здрави зъби трябва да промените начина си на хранене.

Консумацията на захар е сред основните виновници за появата на зъбните кариеси.

Първоначално кариесите представляват бели петна с прахообразна текстура, появяващи се върху повърхността на зъба поради изтъняването и увреждането на емайла му. Ако загубата на минерали продължи, състоянието на зъба се влошава и се образуват тъмни, черно-жълтеникави дупчици.

Тъй като дупката продължава да расте, образувалият се кариес може дори да раздели зъба. Сред като зъбните кариеси достигнат до дентина, зъбът става силно чувствителен към студени, топли и сладки храни. Когато това се случи, зъбът трябва да бъде лекуван по специален начин.

Болката в зъба може да е свързана с увреждането на емайла му.
Ако не бъдат лекувани навреме, зъбните кариеси продължават да се развиват. След като достигнат зъбната пулпа, болката става много силна. За съжаление нерядко се стига и до появата на инфекции или зъбни абсцеси в корена на зъба. Когато зъбният кариес е в този етап от развитието си единственият начин за справяне с проблема е лечение на кореново каналната система на зъба.

Как да предотвратите появата на зъбните кариеси

Най-лесният начин за предотвратяване появата на зъбните кариеси включва:

1.Поддържане на хигиената на устната кухина за отстраняване на плаката

Миенето на зъбите поне два пъти дневно е един от най-ефикасните начини за предотвратяване появата на зъбните кариеси. Механичното почистване отстранява плаката и остатъците от храна, натрупали се по зъбите и служещи за храна на вредните бактерии.

Редовното миене на зъбите ще ви помогне да се предпазите от появата на зъбните кариеси.
Редовното миене на зъбите ще ви помогне да се предпазите от образуването на бактериална плака, водеща до появата на зъбен камък и други подобни проблеми.

Зъболекарят ви ще ви покаже как правилно да миете зъбите си и ще ви препоръча подходящите за вас четка и паста за зъби.

2.Използвайте паста за зъби и вода с уста с флуорид

Трябва да знаете, че използването на вода за уста и паста за зъби с флуорид е изключително важно. Така ще помогнете на зъбите си да възстановяват изгубените минерали и ще укрепите емайла им.

Водата за уста и пастата за зъби правят зъбите по-устойчиви към атаките на бактериите, които увреждат минералите на зъбния емайл.

Освен миенето и почистването с конци на зъбите можете да предприемете и следните допълнителни мерки, за да предотвратите появата на зъбните кариеси:

 • Променете начина си на хранене: Ограничете количеството на захарта и сладките храни.
 • Ходете на зъболекар поне два пъти годишно.
 • Поставете зъбни силанти на децата.

Ако се съмнявате, че може да имате кариес, трябва да посетите зъболекар, за да решите проблема и да предотвратите евентуалните усложнения

Запомнете, че споменатите в тази статия превантивни мерки никога не трябва да бъдат използвани като заместител на миенето на зъбите. Миенето на зъбите, почистването им с конци и използването на вода за уста са важни, основни навици за предотвратяване появата на зъбните кариеси.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.