Коледа: Сърдечно-съдов рисков фактор?

Зимният студ, промените в начина на хранене и стресиращите фактори могат да повлияят върху повишения риск от появата на сърдечно-съдови проблеми по Коледа. Какво може да бъде направено за понижаване на риска? Открийте ценни препоръки в следващите редове.
Коледа: Сърдечно-съдов рисков фактор?
Diego Pereira

Написано и проверено от лекар Diego Pereira.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Голямо разнообразие от проучвания свързват Коледа с повишен сърдечно-съдов риск. По-специално, наблюдавано е, че по това време има по-висока честота на фатални събития, като сърдечни удари и мозъчно-съдови заболявания. Защо е така?

В действителност има редица причини за това. В повечето случаи обаче е възможно да се вземат мерки, за да се избегне това. И така, как можете да се насладите на празниците отговорно? В следващите редове ще споделим някои полезни препоръки.

Защо Коледа е свързана със сърдечно-съдов риск?

Дали Коледа е сърдечно-съдов рисков фактор зависи до голяма степен от навиците на човека. Има обаче и други ситуации, които играят роля, като студ, стрес и забавяне на отиването в болница, когато се сблъскате с признаци на здравословни проблеми. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

Зимният студ

Сърдечните пристъпи и други сърдечно-съдови събития са свързани с обструкция на притока на кръв към определена тъкан. Това затруднява доставянето на кислород и хранителни вещества за правилното функциониране, което може да доведе до клетъчна смърт за минути.

Това обструктивно явление често се влияе от няколко фактора. Един от тях е степента на разширение на кръвоносните съдове, т.е техния диаметър. Това не е статична мярка, тъй като може да бъде модифицирана от гладката мускулатура около артериолите и еластичните свойства на съдовете.

Следователно има по-слаб кръвен поток в стеснен съд, отколкото в разширен. Ако има обструкция, като атероматозна плака, рискът от инфаркт е значително повишен.

За да се отклони притока на кръв към по-важни органи, в студена среда възниква генерализирана артериална вазоконстрикция. Освен това обикновено има освобождаване на хормони като адреналин, което насърчава повишаване на кръвното налягане.

Това може да обясни отчасти увеличението на сърдечно-съдовата смъртност през най-студените месеци на годината. Според това проучване, публикувано в списанието Circulation, това обикновено е в региони, които са по-малко свикнали с този климат, като южните Съединени щати.

Непоносимост към студ
Ниските температури по Коледа увеличават риска от сърдечно-съдови инциденти.

Коледа – промени в диетата, алкохола и тютюнопушенето

За никого не е изненада, че Коледа е синоним на много храна. В зависимост от страната и семейните обичаи, ястията и напитките могат да варират значително. Като правило обаче по празниците се увеличава консумацията на въглехидрати, сладкиши и алкохол.

По време на обилно хранене честотата на инфаркт на миокарда или ангина пекторис при пациенти с висок риск има тенденция да се увеличава. Това може да е свързано с преразпределението на кръвния поток в тялото към храносмилателния тракт, за да се насърчи усвояването на хранителни вещества.

Когато това се случи, кръвоснабдяването на сърцето през коронарните артерии може да бъде намалено. Ако има атеромна плака със значителни размери, повишената турбуленция в резултат на вазоконстрикцията може да причини нейното разкъсване. Това може да освободи малки тромби, способни да прекъснат циркулацията.

Консумацията на алкохол и цигари също е вредна. Според това проучване, публикувано през 2015 г., голям брой пациенти, претърпели сърдечно-съдово събитие, съобщават за злоупотреба с алкохол и тютюн през 12-те месеца преди инцидента.

От своя страна, консумацията на тютюн има пряк ефект върху артериалната вазоконстрикция, което може да увеличи риска от страдание от някое от тези събития в случай на ексцесии.

Стрес

Въпреки че целта винаги е да се наслаждавате и да споделяте хубави моменти със семейството, не винаги се получава така. Работните грижи, търсенето на подходящите подаръци, организирането на събития и събирането на любими хора може да се превърнат в истинско главоболие.

Тези ситуации могат да предизвикат емоционален стрес. Този термин се отнася до набор от промени в тялото, които се случват в отговор на вътрешно или външно събитие. Протагонистите на този отговор са хормоните и нервната система.

Активирането на оста хипоталамус-хипофиза-хипофиза-надбъбречна жлеза и вегетативната нервна система води до освобождаване на различни вещества, които имат действие върху сърдечно-съдовата система. Адреналинът е едно от най-характерните вещества.

Той действа върху артериолите, за да благоприятства тяхната вазоконстрикция, което е тясно свързано с появата на сърдечно-съдови инциденти. В допълнение, насърчава освобождаването на мастни киселини, коагулацията и повишената сърдечна честота (тахикардия).

Ако се вгледаме малко по-надълбоко в тахикардията, тя може да е фактор, който ускорява появата на инфаркти. Тъй като сърцето работи по-интензивно, нуждите от енергия и кислород са по-големи. Ако това състояние се поддържа с течение на времето, вероятността от увреждане се увеличава значително.

Препоръчваме ви и: 8 храни за здраво сърце

Не отиваме навреме в здравните центрове

В скорошна рецензионна статия авторите установяват профила на пациенти, които са склонни да губят повече време, за да отидат в болница по време на остър коронарен синдром. Това забавяне има значително влияние върху смъртността, особено в контекста на обширни инфаркти, изискващи незабавна коронарна реперфузия.

Някои от факторите, които причиняват забавяне, са следните:

 • Наблюдава се при по-възрастни жени.
 • При хора, които не са омъжени/женени или са разведени.
 • Хора без здравно осигуряване.
 • Хора с нисък социално-икономически статус.
 • Живеещите сами.

От своя страна, според авторите, това може да се случи на няколко нива. Първото от тях е идентифицирането от пациентите на характерните признаци и симптоми на острия коронарен синдром. Второто се отнася до молба за помощ и преместване в болница.

Тъй като Коледа е толкова важно време за много хора, забавянето може да бъде значително. Когато симптомите започнат в ранните часове на сутринта, по време на традиционна вечеря или в контекста на някакво тържество, може да бъде трудно да се обадите за помощ.

Болничните заведения обикновено работят с по-малък капацитет през празничния сезон. В редки случаи забавянето на грижите също може да се дължи на този фактор.

Коледа: сърдечно-съдов риск
Ненавременното реагиране при сърдечно-съдови събития навреме увеличава риска от смърт. По Коледа това често се наблюдава.

Кой е изложен на повишен сърдечносъдов риск по Коледа?

Всеки пациент със сърдечно-съдови рискови фактори може да претърпи сърдечно-съдово събитие по Коледа. Повечето от тях отговарят на хронични заболявания и прогнозата може да се влоши, ако не се спазва посоченото лечение.

Тези, които страдат от захарен диабет, трябва да вземат по-големи предпазни мерки. Това е група от метаболитни нарушения, свързани с нарушено производство на инсулин или лошо управление. Затова те трябва да спазват доста строги диети и да се грижат за нивата на кръвната си захар.

Личната или фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, като системна артериална хипертония, също се счита за рисков фактор. Всъщност, според тази обзорна статия, рискът от страдание от мозъчно-съдова болест се увеличава 3 до 4 пъти при пациенти с тази патология.

Трябва да се има предвид и затлъстяването. Това е хронично заболяване, характеризиращо се с повишаване на индекса на телесна маса над 30 kg/m2, тясно свързано с генетични фактори. Ангина пекторис, инфаркт на миокарда, артериална хипертония и ССЗ са част от последствията от страданието от тази патология.

Въпреки че не е доказана пряка връзка между хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и сърдечно-съдовите събития, тези пациенти обикновено имат свързани класически рискови фактори. Затова много от тях, освен ХОББ, често имат високо кръвно налягане и затлъстяване, които влошават прогнозата им.

Как да намалим сърдечно-съдовия риск по Коледа?

За да намалите сърдечно-съдовия риск по Коледа, препоръчително е да водите здравословен начин на живот, особено по отношение на храненето и упражненията. Ето няколко съвета.

Упражнение

Този проблем трябва да се третира внимателно, тъй като може да бъде нож с две остриета. По време на Коледа хората с класически рискови фактори могат да страдат по-често от тези събития, ако спортуват твърде много.

По време на този вид активност както освобождаването на хормони, така и тахикардията могат да провокират появата на остър коронарен синдром. Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да започнете план с упражнения за човек с дългогодишен заседнал начин на живот.

Като цяло са разрешени дейности като ходене поне 30 минути на ден и упражнения за разтягане. Спортове като тенис, бягане, футбол или просто джогинг могат да накарат пациентите да се пренапрегнат.

Това зависи много от възрастта и други съпътстващи заболявания. Във всеки случай е препоръчително дейността да започне постепенно и преди началото на зимата.

Коледа: сърдечно-съдов риск
Ако има някакъв сърдечно-съдов рисков фактор, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да започнете рутинни упражнения.

Коледа и начин на хранене

Като цяло трябва да се избягва обилното и нездравословно хранене. Най-голям е рискът за диабетиците, които трябва да внимават да не прекаляват, което може да доведе до някое от острите усложнения на заболяването им.

За да направите това, препоръчително е да замените някои традиционни ястия с по-здравословни. Предястията, например, вместо да съдържат пържени храни, могат да включват супи или кремове, приготвени с естествени съставки. При основните ястия е най-добре да изберете риба, зеленчуци и пюрета. Сиренето винаги е тема за дискусии при тези пациенти, така че ви препоръчваме да прочетете тази статия, за да научите малко повече за това колко сирене наистина може да яде човек.

Разбира се, това не означава, че не можете да опитате малки хапки от основните традиционни ястия, освен ако няма изрично противопоказание от вашия лекар. В тези случаи най-важното е да не се прекалява, особено късно вечер, когато достъпът до здравни услуги може да бъде затруднен.

Що се отнася до напитките, препоръчително е да избягвате алкохола. Въпреки че случайната му консумация обикновено не се свързва с появата на остри сърдечно-съдови инциденти, хората с диабет трябва да я избягват. Когато се консумира, той осигурява само „празни калории“ с малка или никаква хранителна стойност.

В случай на хора с диабет е добре да имате под ръка глюкомер, за да измервате стойностите на кръвната захар в случай на физически дискомфорт. Понякога този навик може да предотврати много усложнения на основното заболяване.

Техники за релаксация

За да избегнете стреса по време на тези дати, използването на техники за релаксация е много уместно. Опитите да не се претоварвате с работа, спазването на работните графици, подобряването на комуникацията с близките и съня в правилните часове също са малки елементи, които заедно могат да имат огромно значение.

Има много техники за релаксация, които можете да използвате. Тай Чи, според Mayo Clinic, е една полезна опция. Това е несъстезателна модалност на упражнения с ниска интензивност, чийто произход се връща към древните китайски традиции.

Чрез движения за разтягане, правилна поза и дълбоко дишане е възможно да придобиете определени ползи за здравето. Това може да допринесе за подобряване на качеството на вашия сън, насърчаване на релаксацията и намаляване на тревожността.

Всъщност някои проучвания постулират възможна връзка между редовната му практика и намаляването на кръвното налягане. Други практически препоръки включват да започнете с коледното пазаруване и да планирате всичките си дейности предварително.

Коледа – пазете се от студа

За тези, които планират да прекарат тези дни в по-студен район от обикновено или които не понасят този тип среда, е необходимо да имат предвид някои неща, за да предотвратят появата на сърдечно-съдови инциденти, като например следното:

 • Винаги носете подходящо облекло (палто, чорапи, ръкавици и шапки).
 • Избягвайте резки промени в температурата при излизане и влизане в заведения.
 • Отстранете всички проблеми с нагревателите, преди да дойде зимата.
 • Дайте приоритет на срещите у дома пред тези на открито.

Коледа е време на радост и празнуване. Въпреки това, честотата на сърдечно-съдови инциденти по това време на годината е увеличена. Следването на някои основни препоръки може да има огромно значение и да предотврати сериозни проблеми. Ако имате съмнения, консултирайте се с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Armstrong L, et al. Increases in Heart Failure visits after Christmas and New Year´day. Congestive Heart Failure 2008; 14 (6);307-309.
 • González E, et al. Variaciones estacionales en los ingresos por infarto agudo de miocardio. El estudio PRIMVAC. Rev Esp Cardiol 2004;57(1):12-9.
 • González J. Desencadenantes de síndromes coronarios agudos. Relaciones fisiopatológicas. Archivos de Cardiología de México 2006;76(2):208-221.
 • Lobos J, et al. Factores de riesgo cardiovascular y atención primaria: evaluación e intervención. Aten Primaria 2011;43(12):668-677.
 • Philips D, et al. Cardiac mortality is higher around Christmas and New Year´ than and any other time: The holidays as a risk factor of death. Circulation 2004;110:3781-3788.
 • Vilà R, et al. Utilidad de las técnicas de relajación aplicadas a pacientes con cardiopatía isquémica: intervención. Aten Primaria 2005;36(2):78-84.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.