8 храни за здраво сърце

Ако искате да се радвате на здраво сърце трябва да знаете кои храни трябва да присъстват в менюто ви.
8 храни за здраво сърце
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 25 август, 2022

За да имаме здраво сърце, всички знаем, че е важно да поддържаме добър начин на живот. Поради това храната е един от основните аспекти, за които трябва да се грижим. Продължете да четете, за да научите кои 8 храни за здраво сърце ще ви помогнат да бъдете здрави.

Ако се чудите какви храни трябва да ядете, за да имате по-голям шанс да се радвате на добро здраве на сърцето, не бива да пропускате списъка, който ще ви представим по-долу. Но първо, нека разгледаме защо овесът е толкова силно препоръчителен в диетата.

Овес, страхотен съюзник

Овесът е една от най-използваните пълнозърнести зърнени храни от хората от древни времена. Хранителният му състав е изключително благоприятен за здравето според проучванията.

Една от основните причини за това е, че овесът съдържа β-глюкани (бета-глюкани), вид фибри, които намаляват лошия холестерол, тъй като регулират храносмилателната система и контролират нивата на кръвната захар.

Също така, тази зърнена култура е богата на калций, магнезий, фосфор и калий, основни минерали, които са особено полезни за сърдечно-съдовата система, както и за други системи.

Храни за здраво сърце - овесени ядки

Научете повече в тази статия: Четири лесни рецепти с овесени ядки

Храни за здраво сърце

Разбира се, само яденето на следните храни не е достатъчно за поддържане на здравето на сърцето; то трябва да бъде придружено от други здравословни навици, като физически упражнения. Ако имате някакви симптоми или дискомфорт, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро.

1. Сьомга

Сьомгата е една от най-здравословните храни за сърцето, тъй като съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини, които са полезни за организма, според медицински публикации.

Консумирането на този вид риба помага за предотвратяване натрупването на плака в кръвоносните съдове и за намаляване на триглицеридите, аритмията и високото кръвно налягане.

2. Храни за здраво сърце – зехтин

Тъй като зехтинът съдържа полифеноли, той е естествен продукт, който поддържа кръвоносните съдове в добро състояние. Също така, зехтинът, особено екстра върджин зехтин, намалява “лошия” холестерол и кръвното налягане и може да бъде от голяма помощ за поддържане на адекватните им нива.

Зехтин.
Зехтинът може да помогне за справяне с “лошия холестерол” и е важен продукт за здраво сърце.

3. Боб

Както съобщава специализираният сайт heart.org, бобът е друг вид храна, която е много полезна за здраво сърце. Това се дължи на високото му съдържание на хранителни вещества, като витамините В комплекса, фолиевата киселина, магнезият, както и голямо количество фибри.

Освен всичко друго, всички те помагат за поддържане на холестерола и кръвната глюкоза в добро състояние. Без значение какъв вид боб ядете, всички те имат еднакви хранителни вещества и ползи.

4. Храни за здраво сърце – горски плодове

Плодовете като цяло, като боровинки, къпини, ягоди и малини, съдържат хранителни вещества, които са много полезни за здравето на сърцето. Все повече изследвания постепенно потвърждават благоприятното им въздействие в това отношение.

Както показва гореспоменатото изследване, тези хранителни вещества включват витамин С, калций и фибри. Всички те се обединяват в превенцията на сърдечните заболявания и в регулирането на кръвното налягане.

5. Портокали

Портокалите съдържат флавоноиди и каротеноиди, както и антиоксиданти, които намаляват кръвното налягане. Източници, специализирани в медицината, потвърждават това. Освен това фибрите понижават холестерола и елиминират токсините, които се задържат в тялото ни.

И сякаш това не е достатъчно, витамин С поддържа сърцето здраво, докато калият понижава кръвното налягане и възпалението на сърцето, като по този начин намалява риска от сърдечни удари.

Храни за здраво сърце - портокали.
Портокалите са много полезни за сърцето поради своите флавоноиди и антиоксидантни свойства.

Открийте повече за ползите от портокалите тук: 11 изненадващи ползи и употреби на портокалите

6. Храни за здраво сърце – бадеми

Изследванията потвърждават, че бадемите съдържат вещества, които помагат за понижаване на така наречения “лош” холестерол. В допълнение, те имат високи нива на магнезий, който помага да се предотврати втвърдяването на артериите и да се предотврати повишаването на кръвното налягане, което води до по-ниска честота на сърдечни заболявания.

7. Соя

Соята, подобно на други зърнени култури, може да се похвали със свойства, които са много полезни за сърцето. Тя е богата на растителни протеини, полиненаситени и ненаситени мастни киселини, фибри, фолати и различни витамини, както и минерали като калций, желязо, селен, цинк, магнезий, калий и фосфор.

Заедно тези хранителни вещества помагат за понижаване на триглицеридите в кръвта и насърчават здравето на сърцето. Освен това има много начини за консумация на соя: под формата на брашно, олио, лецитин, соева напитка, тофу и ферментирали продукти, наред с други.

8. Храни за здраво сърце – броколи

Броколито е много разпространен вид зеленчук по целия свят. Можете да приготвите голямо разнообразие от вкусни рецепти с него и да си набавите редица хранителни вещества.

То е особено богато на фибри, растителни протеини, витамин С, фолати и калий; този минерал е особено важен, тъй като благоприятства укрепването на мускулите, включително сърцето. Специализирани сайтове подчертават ползите от консумацията на броколи за поддържане на добро здраве на сърцето.

Жена, която готви.

Последни бележки

За да имате здраво сърце, трябва не само да консумирате тези храни, но и да се запознаете с идеалните количества на всеки едни продукт, най-добрите начини за приготвянето им и други свързани аспекти, за да можете наистина да се възползвате от всичките им предимства. Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия лекар, преди да направите драстични промени в диетата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Larson, N. I., Story, M. T., & Nelson, M. C. (2009). Neighborhood Environments. Disparities in Access to Healthy Foods in the U.S. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2008.09.025
  • Bhupathiraju, S. N., & Tucker, K. L. (2011). Coronary heart disease prevention: Nutrients, foods, and dietary patterns. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.cca.2011.04.038
  • Bernstein, D. M., Laney, C., Morris, E. K., & Loftus, E. F. (2005). False beliefs about fattening foods can have healthy consequences. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0504869102

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.