9 билки и подправки за пречистване на кръвта

Освен търсенето на метод за пречистване на кръвта или който и да е орган в тялото ви, здравословният начин на живот е най-препоръчителният (и ефективен) начин за поддържането му.
9 билки и подправки за пречистване на кръвта
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мислили ли сте някога да си направите пречистване на кръвта? Какви методи обмисляхте? Със сигурност знаете, че има някои временни хранителни режими, които биха могли да ви помогнат за целта. Въпреки че има и някои много лесни напитки, които можете да приготвите у дома по всяко време.

Кръвта е съединителната течна тъкан, отговорна за транспортирането на необходимите елементи, които позволяват на клетките да изпълняват своите функции. Ето част от тях:

  • Дихателна: Транспортира кислород и елиминира въглеродния диоксид през белите ви дробове.
  • Имунна: Защитава тялото ви с бели кръвни клетки и антитела в плазмата.
  • Екскреторна: Събира отпадните вещества и остатъци и ги изхвърля.
  • Транспортна: Транспортира протеини, мазнини, въглехидрати, хормони и др.
  • Регулаторна: Поддържа баланса на вода и йони в тялото ви и регулира телесната температура.

Благодарение на всичките й полезни свойства и функции животът е възможен. Поради тази причина някои смятат, че е необходимо да обръщате специално внимание на кръвта си. Знае се, че в кръвта може да натрупват токсини и това да направи тялото много по-уязвимо към болести.

Натрупването на токсини може да се случи поради:

  • Стрес
  • Не достатъчно физическа активност
  • Дехидратация
  • Начин на хранене с честа консумация на чипсове, свръхпреработени храни, бонбони и т.н.

Списък на подправките за пречистване на кръвта

Лошите ви навици могат да се превърнат в сериозни проблеми. Ето защо, когато става въпрос за здравето на тялото, включително на кръвта, е важно да следвате препоръките на вашия лекар и да водите по-здравословен начин на живот

Освен това някои прибягват до определени храни (билки и подправки), за да пречистят кръвта си по естествен начин и така да допринесат за благосъстоянието си. Нека да видим кои са тези билки и да обсъдим възможния им принос за вашето здраве.

Важна забележка за пречистването на кръвта

Не е научно доказано, че храна, растение, билка или течност може да помогне за пречистването на кръвта. Въпреки това е доказано, че включването им в здравословния начин на живот може да бъде полезно за вашето здраве.

Трябва също така да се има предвид, че добрата хидратация и балансираната диета доказано осигуряват множество ползи за здравето, включително притока на кръв.

1. Чесън за пречистване на кръвта

Чесън в дървена купа - билка за пречистване на кръвта

Чесънът е много популярна храна, когато става въпрос за подправяне на ястия от всякакъв вид. Освен това, според някои вярвания, поради съдържанието си на алицин и различни хранителни вещества, той може да помогне за пречистването на кръвта ви и да насърчи сърдечно-съдовото здраве като цяло.

Редовната му консумация може да защити артериите ви, особено аортата, коронарните артерии и мозъчните артерии, като позволи на кръвта да тече непрекъснато към органите ви.

Според експерти от испанската сърдечна фондация, чесънът помага за понижаване на високото кръвно налягане и предотвратява втвърдяването на артериите (артериосклероза).

2. Куркума

Това растение произхожда от Индия и е добре познато и използвано от векове. Въпреки че обикновено се използва заради вкуса си, има и много лечебни свойства, за които си струва да научите.

Сред многобройните си предимства, притежава силата да предотвратява увреждане на клетките и има противовъзпалителен ефект, подобряващи симптомите на хронични възпалителни заболявания. Използва се и заради способността си да предотвратява образуването на атероми.

3. Билки за пречистване на кръвта: босилек

Босилекът е билка с редица здравословни свойства. Освен това, според общоприетото вярване, босилекът може да помогне за елиминирането на токсините, натрупани в тялото, и да поддържа добро здравето на кръвта. Всичко това се дължи на диуретичния му ефект, когато се консумира като запарка.

4. Кориандър

Според общоприетото схващане, кориандърът е друга билка, която може да пречисти кръвта ви, поради своето храносмилателно действие и диуретичен ефект. Така че, за да се възползвате от него, можете да го консумирате в различни ястия и запарки.

5. Бял трън за пречистване на кръвта

Семената от бял трън са известни в областта на медицината със своите флавоноиди. Освен това помагат за възстановяване на увредените клетки и защитата на новите клетки от оксидативен стрес.

6. Коприва

Коприва

Според някои листата от коприва са полезни за пречистването на кръвта поради активните си съставки като хистамин и мравчена киселина. Освен това растението е хемостатик, което означава, че има способността да спира кръвоизливите и да се бори с метрорагията.

Освен това има популярно схващане, че копривата може да помогне за справяне с хемофилия, дисменорея, хемоптиза и разстройства, свързани с менопаузата.

Забележка: Консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите коприва към обичайната си диета, за да предотвратите всякакви обратни ефекти.

Още билки за пречистване на кръвта

Според народната мъдрост, следните билкови настойки могат да помогнат за естественото пречистване на кръвта. Ако изберете да използвате някой от тях, не забравяйте, че трябва да бъде в  умерени количества и избягвайте да смесвате няколко билки наведнъж.

1. Нийм

Антиоксидантите на нийм (Azadirachta indica) премахват токсините и свободните радикали, като филтрират кръвта. За да получите тези ефекти, можете да пиете настойка от това растение.

2. Кускута за пречистване на кръвта

Кускутата, известна като кукувича прежда, е паразитно растение, което съдържа високи нива на флавоноиди. Освен това е много ефективна за пречистване на кръвта, като поддържа сърцето и кожата ви здрави.

3. Билки за пречистване на кръвта: Глухарче

Глухарчето расте диво по полета и градини и има отличителни жълти цветове и назъбени листа. С него се приготвя диуретичен чай, който допринася за елиминирането на отпадните вещества и задържането на течности, което също може да помогне за прочистването на кръвта.

Глухарчета за пречистване на кръвта

Имайте това предвид, когато правите естествено пречистване на кръвта

За да се насладите на ползите, осигурени от хранителните вещества на тези различни храни, билки и подправки, е важно да поддържате балансирана диета, както и добрата хидратация на тялото.

Имайте предвид, че за да получите по-специално определена полза, трябва редовно да консумирате билката със специфичното качество, която ви интересува. Разбира се, също така е от решаващо значение да се консултирате с вашия лекар в това отношение, тъй като той е човекът, който е най-квалифициран да ви даде съвет.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.