Хипертония по време на бременност: Всичко, което трябва да знаете

Хипертоничните разстройства могат да застрашат здравето на плода и майката. За щастие те могат да бъдат контролирани по време на бременност.
Хипертония по време на бременност: Всичко, което трябва да знаете

Последна актуализация: 13 май, 2022

По време на бременността не е необичайно жените да се разболяват и да страдат от различни здравословни проблеми. Те дори могат да бъдат животозастрашаващи за жената, плода или и двете. Един от най-честите проблеми е хипертония по време на бременност. Тук ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за това сърдечно-съдово заболяване.

Бременността е красив, сложен и деликатен процес, при който тялото на майката претърпява редица промени. Този адаптивен процес може да предизвика сериозни състояния като диабет, хипертония и инфекции. Проучванията изчисляват, че хипертоничните патологии представляват най-честите усложнения на бременността с до 10% разпространение.

Ранното експертно внимание и непрекъснатите грижи от началото на бременността са от съществено значение, за да се намали рискът от усложнения. Навременното лечение води до здравословно раждане и повишава качеството на живот на плода и майката.

Промени в кръвното налягане по време на бременност

Като цяло, през първите 13 до 20 седмици от бременността, кръвното налягане спада непрекъснато и стабилно. Изследванията показват, че това е резултат от повишеното разширяване на бъбречните кръвоносни съдове и хормоналната активност на майката. По този начин се засилва сърдечната дейност, за да се подобри перфузията и храненето на матката и развиващия се плод.

Впоследствие кръвното налягане се повишава от третия триместър на бременността, достигайки стойности дори по-високи от регистрираните преди бременността. През този период на промени майката може да получи хипертонични усложнения, които пречат на бременността.

Какво е хипертония по време на бременност?

При възрастни артериалната хипертония се определя като стойности, по-високи от 120/80 милиметра живак (mm Hg). Въпреки това е обичайно жените да имат високи стойности през този период от живота си. Следователно, за да се говори за високо кръвно налягане при бременност, трябва да се спазват други критерии.

Хипертонията по време на бременност се дефинира като повишаване на систоличното налягане над или равно на 140 mm Hg и повишаване на диастолното налягане над или равно на 90 mm Hg. Измерването трябва да се извърши в две или повече измервания, разделени от минимум 6 часа.

Хипертоничните разстройства на бременността са много разнообразни и могат да бъдат придружени от други необичайни признаци:

 • Подуване.
 • Липса на протеини в урината или протеинурия: наличие на повече от 300 милиграма (mg) протеин в 24-часовата урина.
Хипертония по време на бременност.
Задържането на течности може да е признак за повишени стойности на кръвното налягане при бременните жени.

Чести симптоми на хипертония по време на бременност

При някои майки симптомите на високо кръвно налягане могат да останат незабелязани. Най-честите прояви на гестационни хипертонични разстройства са, както следва:

Рискови фактори

Редица фактори могат да увеличат вероятността от хипертония по време на бременност. Изследванията предполагат следното като предразполагащи състояния:

 • Напреднала възраст
 • Захарен диабет
 • Многоплодна бременност
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Хроничен алкохолизъм
 • Първо раждане
 • Употреба на цигари
 • Лична история на хипертония
 • Фамилна анамнеза за хипертония по време на бременност

Видове хипертония по време на бременност

Хипертоничните разстройства по време на бременност се класифицират въз основа на начина на поява и съпътстващите симптоми. Можем да открием следните видове хипертония по време на бременност.

Хронична хипертония

Става въпрос за кръвно налягане, по-високо или равно на 140/90 mm Hg, което е налице преди бременността или е открито преди 20 гестационна седмица. Хроничната хипертония се нарича още хипертония, когато се появи след 20 седмица и след това продължава повече от 12 седмици след раждането.

Гестационна хипертония

Това е форма на хипертония без протеинурия, която се появява в края на бременността и отшумява през първите 12 седмици след раждането. Обикновено се маскира в ранна бременност поради нормалното намаляване на кръвното налягане на този етап.

Хипертония по време на бременност – прееклампсия

Характеризира се с кръвно налягане, по-високо или равно на 140/90 mm Hg, свързано с протеинурия, настъпваща след 20 седмица от бременността. В някои тежки случаи може да се появи през първите 20 седмици.

При лека прееклампсия обикновено няма очевидни клинични прояви. Някои от най-честите симптоми включват внезапно наддаване на тегло и подуване на лицето и ръцете.

По подобен начин прееклампсия е тежка, когато систоличното кръвно налягане е по-високо или равно на 160 mm Hg и диастоличното кръвно налягане е по-високо или равно на 110 mm Hg, придружено от протеинурия. В допълнение, това състояние също е тежко, когато бременната има протеинурия, по-голяма или равна на 2 грама за 24 часа.

Прееклампсия заедно с хронична хипертония

Това е поява на протеинурия, по-голяма или равна на 300 mg в 24-часовата урина при майки, чието кръвно налягане е по-високо или равно на 140/90 mm Hg преди бременността или открито преди 20-та гестационна седмица. Обикновено е трудно да се идентифицира и изисква спешно лечение.

Хипертония по време на бременност – еклампсия

Характеризира се с наличието на гърчове, които не се дължат на други причини при бременна жена с прееклампсия. Най-често се появява през втората половина на бременността, по време на раждането или през първите 2 дни след раждането.

Бременна жена.
Откриването на протеинурия по време на бременност бележи диагнозата прееклампсия.

Лечение на хипертония по време на бременност

Лечението на хипертоничните усложнения зависи от формата на представяне и тежестта на състоянието. Като цяло, при лека до умерена хипертония се предпочита консервативен подход с намалена физическа активност и промени в начина на живот. Въпреки това, в тежки случаи са необходими антихипертензивни лекарства.

Лекарствата от първа линия при лечението на хипертонични разстройства по време на бременност са метилдопа, бета-блокери и блокери на калциевите канали. Лабеталолът е най-често използваният бета-блокер, самостоятелно или в комбинация с метилдопа. По същия начин, нифедипин е антагонист на калциевите канали с големи ползи при управлението на това състояние.

Диуретиците се използват за лечение на хронична хипертония само когато ползите надвишават рисковете за плода. В допълнение, редица антихипертензивни лекарства трябва да се избягват по време на бременност поради риска от приема им:

 • Алдостеронови антагонисти, като спиронолактон
 • Ангиотензин II рецепторни антагонисти (ARA II), като лосартан
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE инхибитори), като каптоприл

Ранната диагноза подобрява прогнозата

Има няколко форми на хипертония по време на бременност. Това усложнение може да бъде открито рано чрез рутинни медицински прегледи. В повечето случаи навременното лечение с антихипертензивни лекарства позволява бременността да бъде изнесена до термин.

Ако подозирате усложнение, не се колебайте да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Специалистите по гинекология и акушерство са единствените квалифицирани да идентифицират проблема и да предоставят най-доброто лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Noriega Iriondo M, Arias Sánchez E, García López S. Hipertensión arterial en el embarazo. Medica Sur. 2005; 12 (4): 196-202.
 • Gómez A. Hipertensión arterial y embarazo. Farmacia Profesional. 2005; 19(11): 44-47.
 • Narváez S, Hernández S, Espin A. Factores de riesgo de hipertensión en el embarazo en mujeres en edad fértil,
  que desean tener hijos, policlínico “José Jacinto Milanés”. 2015; 13 (1): 411-415.
 • Suárez Arana M, González-Mesa E. Obesidad e hipertensión en el embarazo. Nutr Hosp. 2018 Jul 9;35(4):751-752.
 • Ghelfi AM, Ferretti MV, Staffieri GJ. Tratamiento farmacológico de la hipertensión arterial no severa durante el embarazo, el posparto y la lactancia. Hipertens Riesgo Vasc. 2021 Jul-Sep;38(3):133-147.
 • Rosas-Peralta M, Borrayo-Sánchez G, Madrid-Miller A, Ramírez-Arias E, Pérez-Rodríguez G. Hipertensión durante el embarazo: el reto continúa. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2016;54 (1):90-111.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.