Как алкохолът влияе върху храносмилателните заболявания?

Приемът на алкохол е напълно противопоказен за здравето и още повече, когато страдате от храносмилателни патологии, тъй като ще влоши симптомите.
Как алкохолът влияе върху храносмилателните заболявания?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 17 септември, 2022

Независимо от приетата доза, алкохолът е токсично вещество, което може да причини промени в храносмилателните заболявания до степен да влоши прогнозата им. Въпреки че трябва да се ограничи във всяка диета, трябва да се обърне внимание, когато има хронична патология на възпалителна основа.

Ако е така, приемът му може да доведе до засилване на симптомите и други усложнения. И въпреки че е приета напитка в обществото, все още принадлежи към групата на вредните за здравето вещества. В средносрочен и дългосрочен план има тенденция да причинява увреждане на различни телесни системи, дори при умерен прием.

Ефектите на алкохола върху тялото

Първото нещо, което трябва да се отбележи е, че алкохолът повишава нивата на възпаление. Това е наистина лошо, независимо дали вече е налице хронично заболяване или не.

Когато се развие състояние на хронично нискостепенно възпаление, ефективността на физиологичните процеси на тялото намалява. По този начин, както се вижда от изследване, публикувано в The British Journal of Nutrition , здравето се влошава.

Всъщност този вреден навик променя и хормоналната среда. По-специално, той причинява спад в нивата на тестостерон и повишава концентрацията на кортизол. На свой ред, той инхибира протеиновия синтез, което води до разграждане на скелетната мускулатура.

Такъв механизъм допълнително увеличава възпалителния процес и причинява вредни промени в метаболитното функциониране. И докато и двата пола са засегнати, смята се, че алкохолът е особено вреден за мъжете.

Причината? Намаляването на нивата на тестостерон е свързано с по-голяма склонност към стареене. Все пак говорим за вашия основен полов хормон.

Тези ефекти се влошават след 40-годишна възраст, когато навиците в начина на живот не се коригират. Може да се прояви в различни здравословни разстройства.

Жена с алкохол.
Въпреки че алкохолните напитки са нещо нормално в обществото, те се считат за токсични за организма вещества.

Алкохолът и храносмилателните заболявания

В допълнение към проблемите, споменати по-горе, ефектите на алкохола върху чревната микробиота също трябва да бъдат подчертани. Изследване, публикувано в списание Behavioural Brain Research, посочва, че намалява плътността и разнообразието от бактерии, живеещи в червата, което увеличава риска от дисбиоза.

След като микробиотата се промени, храносмилателните процеси започват да се влошават. Това може да доведе до непоносимост или засилени симптоми, свързани с чревни патологии. Освен това самата отрова може да е причина за някои от тях, като язви или гастроезофагеален рефлукс.

Всъщност, когато страдате от последното състояние, най-добре е да избягвате приема на алкохол и дразнещи вещества. От друга страна, поглъщането на този тип напитки може да промени усвояването на някои хранителни вещества или хомеостазата на организма.

За да бъдем по-точни, има тенденция да причинява остра хипогликемия, въпреки че в средносрочен план това, което създава, е инсулинова резистентност, както и затлъстяване на черния дроб, което се отразява негативно на функционирането на метаболизма. Най-добре е да избягвате алкохола в диетата, дори от време на време.

Алкохолът и секрецията на киселини

Не трябва да забравяме, че консумацията на алкохол също може да промени производството на киселина в стомаха. Ако тъканта е увредена по някаква причина, това би влошило симптомите.

В този контекст е най-добре да обмислите мека диета и да увеличите приема на витамин С, за да насърчите синтеза на колаген и да постигнете адекватно възстановяване.

В крайна сметка е важно да споменем, че самият прием на тези напитки се счита за рисков фактор за развитието на рак на храносмилателния тракт. Епителът на хранопровода, стомаха и червата ще бъде модифициран поради наличието на токсикант в храната. В дългосрочен план това води до генезис на злокачествени клетки.

Човек, който пие алкохол.
Алкохолът влошава храносмилателните заболявания и техните симптоми. Освен това отключва редица заболявания.

Алкохолът е вреден за храносмилателните заболявания

Винаги, когато има храносмилателни патологии, е необходимо напълно да се ограничи консумацията на упойващи напитки. В противен случай симптомите могат да се влошат или състоянията да прогресират по-бързо.

Всъщност тези токсични вещества трябва да се избягват във всеки контекст. Докато допреди няколко години се спекулираше, че малко количество може да защити сърдечно-съдовата система, сега се знае, че това е напълно несигурно.

По този начин консумацията му вече не трябва да се приема като нормална и, доколкото е възможно, да се отхвърля. Вместо това трябва да се даде приоритет на консумацията на минерална вода, която е най-добрият източник на хидратация за тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Minihane, A. M., Vinoy, S., Russell, W. R., Baka, A., Roche, H. M., Tuohy, K. M., Teeling, J. L., Blaak, E. E., Fenech, M., Vauzour, D., McArdle, H. J., Kremer, B. H., Sterkman, L., Vafeiadou, K., Benedetti, M. M., Williams, C. M., & Calder, P. C. (2015). Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. The British journal of nutrition114(7), 999–1012. https://doi.org/10.1017/S0007114515002093
  • Qamar, N., Castano, D., Patt, C., Chu, T., Cottrell, J., & Chang, S. L. (2019). Meta-analysis of alcohol induced gut dysbiosis and the resulting behavioral impact. Behavioural brain research376, 112196. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2019.112196
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.